Şarbon hastalığı son günlerin sıkça araştırılan konuları arasında yer aldı. Tanısı bakılarak konulamayan şarbon, türlerine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Deri, bağırsak ve akciğer şarbonu olarak ayrılan bu hastalık, kontrol altına alınmadığı durumlarda ölümcül bir hal alabiliyor. Peki, şarbon nedir ve şarbon hastalığının belirtileri nasıl anlaşılır? İşte, o detaylar
#ŞarbonKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkTürkiye’de son yıllarda 300–500 dolayında gezen yıllık yeni meslek hastalığı vakası sayısının gerçekte 40–120 bin olduğu tahmin ediliyor. İnsanlar KOAH, astım oluyor, çok çeşitli kanserlere yakalanıyor, kalp krizi geçiriyor, sağır oluyor, ciltlerinde yaralar bereler hatta kanserler gelişiyor, hepatit oluyor, HIV/AIDS oluyor, karaciğer yetmezliği gelişiyor, şarbon, Brucella vb. hastalıklara yakalanıyor ve hatta sakat kalıp ölüyorlar ama neredeyse hiç biri mesleki olarak kayıt altına alınmıyor. Diğer taraftan hipertansiyon, depresif bozukluklar, anksiyete astım, KOAH, bel ve boyun fıtığı, dermatitler, eklem ağrıları, görme bozuklukları, karpal tünel sendromu ve bazı kanser türleri de çalışanları tehdit ediyor. İşyeri Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Atınç Kayınova ile meslek hastalıklarını ve işyerlerinde sık görülen hastalıkları konuştuk.
#Meslek Hastalığıİnsan, hayvan ve bitkilere, biyolojik silahlarla yapılan saldırılar henüz zamanında fark edilemiyor, fark edilse bile failin kim olduğunu bulmaya yönelik olay yeri incelemesinin nasıl yapılacağı, delillerinin nasıl toplanıp, nasıl analizleneceği tam bilinemiyor.