Tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye toprakları, her bir köşesinde eşsiz hazineler barındırıyor. Bunlardan en dikkat çekenleri ise yüzyıllar öncesine ışık tutan yer altındaki büyüleyici yerler… CNN Travel de bu adreslere dikkat çekti ve ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen 7 öneride bulundu. İşte o adresler...
#SeyahatTarihi yapılar geçmişten günümüze farklı kültürlerin canlı tanıklarıdır. Bu nedenle geçmişe seyahat olarak değerlendirildiğinde kapı kolundan mimari tarzına bu tarihi yapılar yaşadığı dönemden pek çok bilgi sunarlar. Bu bağlamda günümüzde de mimari, tasarım ve farklı özellikleri ile öne çıkan camiler yerli ve yabancı turistlerin ilgi odakları arasında yer alıyor. Aldığı ödüller ile adından sıkça söz ettiren Sancaklar Camii de bunlardan biridir. Peki, Sancaklar Camii nerede ve nasıl gidilir? Tarihi nedir? Özellikleri Nelerdir? Mimarı kimdir? İşte detaylar.
#Sancaklar CamiiMimarlık tarihçisi ve İstanbul Şehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Uğur Tanyeli’yle son kitabı ‘Mütereddit Modernler: Dünyada ve Türkiye’de Mimar İdeologlar’dan yola çıkarak güncel meseleler, ‘alçak mimarlık tartışması’, Türkiye’deki arsaya yönelik spekülatif basınç, yıkılan AKM, Emek Sineması gibi yapılar ve öne çıkan yeni kuşak mimarlar üzerine söyleştik…
#Uğur Vardan‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserBüyükçekmece Sancaklar Camii, Hira Mağarası’ndan esinlenerek yerin altına inşa edildi.Görenleri şaşkına çeviren cami, Dünya Mimarlık Festivali'nde birincilik ödülüne layık görüldü.Büyükçekmece de yer alan Mimar Emre Arolat tarafından yapılan Sancaklar Camii, alışılmışın dışında görüntüsüyle dikkat çekiyor. Hira Mağarası’ndan esinlenerek inşa edilen cami, Dünya Mimarlık Festivali’nde birincilik ödülüne layık görüldü.
#BüyükçekmeceBurası ne bir anıt ne de bir mezar. Dünya Mimarlık Festivali'nde birinciliği almış bir cami. Sancaklar Camii Büyükçekmece Karaağaç Köyü Sırtköy mevkinde bulunuyor. Caminin temeli 2011 yılında atıldı. Mimar Emre Arolat tarafından tasarlanan cami farklı mimarisiyle dikkat çekiyor.
#Sancaklar CamiSİİRT'TE, KUTLU DOĞUM HAFTASI ANMA ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA, KUR'AN-I KERİM ZİYAFETİ, 'HZ. PEYGAMBER VE BİRLİKTE YAŞAMA AHLAKI' KONULU KONFERANS İLE GURUP DERGAH KONSERİ VE SEMAH GÖSTERİLERİ DÜZENLENİRKEN, İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DE TEKERLEKLİ SANDALYE DAĞITILDI.