Momo ve Mavi Balina’dan sonra tehlikeli oyunların arasına bir yenisi daha eklendi: Mavi Bebek! Gittikçe yayılan bu oyun ülkemizde de oynanmaya başlandı. Peki, bu sanal oyunlar çocukların psikolojisini nasıl etkiliyor? Aileler çocukları bu tuzaklardan nasıl koruyabilir? Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Onur Noyan; konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı, anne babalara tavsiyelerini sundu.
#ÇocukSosyal İletişim Uzmanı Doç. Dr. Levent Eraslan ve Edirne Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, aileleri sanal ortamdaki tehlikelere karşı dikkatli olmaya çağırarak, ebeveynlerden çocuklarının internette ve sosyal medyada neler yaptıklarını iyi takip etmelerini önerdi.
#İnternetMilliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, geçtiğimiz haftalarda yaptığı 'Öcalan' çağrısı ile ilgili "22 Ekim tarihinde ne dediysek onun arkasındayız. İmralı ile DEM grubu arasındaki yüz yüze temas olmalıdır." ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Biden'a tepki gösteren Bahçeli "Aldığı kararlar sakattır. Başkanlık devir teslim törenini beklemeden görevi bırakmalıdır. Dünyanın tamamı korku tünelindedir." dedi. Bahçeli ayrıca son gelişmelerdeki tehlikeye dikkat çekerek "Putin'in söylemi 3. dünya savaşı ihtimalini gün ışığına taşımıştır." şeklinde konuştu.
#Devlet BahçeliSamsun İl Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda annelere 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi ile ilgili eğitim verildi. Eğitimde yapılan sunumlarda anneler, narkotik madde kullanımının psikolojik belirtileri ve sokak dili hakkında bilgilendirilerek, "Metin amca, düğme, Lamborghini, gogo, kova, ot, üçlü, beşli, ateş, buz, eks, taş' gibi isimler kullanan çocuklara dikkat etmeliyiz" uyarısı yapıldı.
#PolisCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kayseri ve Suriye'deki provokasyonlar hakkında konuşan Erdoğan, "Biz bu oyunları da, nasıl bozacağımızı da çok iyi biliriz. Alçakça bir hadise üzerinden kaos planlayanlara da, istismarlara da müsaade etmeyiz." dedi. Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin konuşan Erdoğan, "Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir. Sayın Putin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse, bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir." ifadelerini kullandı. Ekonomi ile ilgili adımların olumlu sonuçlar verdiğini belirten Erdoğan, "Programımız çalışıyor. Enflasyonda düşüş daha yeni başladı. Hızlanarak devam edecek." mesajını verdi. Ayrıca Erdoğan, UEFA'nın Merih Demiral için başlattığı soruşturmaya yönelik gerekli adımların atıldığını ve cumartesi günü Hollanda maçına gitme kararı aldığını açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlmanya’da emekliler için 2024 yılında neler değişeceğini konu ettiğimiz yazı dizimizin bugünkü bölümüne, yaklaşık 21 milyon emeklinin yüzünü güldürecek bir müjdeyle başlayalım. Alman Emeklilik Sigortası verilerine göre 2020 yılı itibariyle 400 bini Türk olan 20 milyonu aşkın emekliye temmuz ayında zam kapıda.
#AlmanyaÇevrimiçi alışveriş siteleri Kasım ayında peş peşe indirim ve kampanyalar yapıyor. Özellikle ayın son haftasında alışverişlerde büyük artışlar yaşanıyor. Ancak yılın bu zamanında dolandırıcılık girişimleri de ikiye hatta üçe katlanıyor. Organize suç çetelerinin eş güdümlü saldırıları nedeniyle her yıl 100 milyonlarca lira yılın bu zamanında dolandırıcılara kaptırılıyor. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor? Dolandırıcılar tüketicileri hangi oyunlarla tuzağa düşürüyor? Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile bu sorulara cevap aradık.
#Siber GüvenlikDopamin bağımlılığı ve dopamin diyeti kavramlarının önemi her geçen gün artıyor. Özellikle de sanal oyun bağımlılığı, çocukların en sık karşılaştığı sorunlardan biri olunca, bu iki kavram aileler tarafından oldukça fazla araştırılıyor. Gelin, bugün uzun yaz tatili sonrasında okula başlayacak çocuklarında dopamin bağımlılığı olup olmadığını düşünen ebeveynler için biraz bu konuyu mercek altına alalım.
#DopaminGeçen hafta sosyal medyada çocuk fotoğraflarının yayınlanmasına sınırlama getiren Fransa bu kez daha radikal bir kararla, ‘Mükemmel insan’ algısı oluşturduğu, gençler arasında dış görünüş baskısı yarattığı ve psikolojik sorunlara yol açtığı gerekçesi ile ‘rötuşlu’, ‘filtreli’ ya da herhangi bir şekilde manipüle edilen fotoğrafların bildirilmesi zorunluluğunu getirdi. Fenomenler ve markalar ticari amaçla yayınladıkları ‘oynanmış’ fotoğrafları bildirmezse suç işlemiş sayılacak. Ayrıca alkol, estetik operasyon ve kripto para reklamı da yapamayacaklar. Hem kararı, hem kararın arkasındaki ‘psikolojik’ nedenleri hem de Türkiye’de uygulanabilirliğini konuştum.
#FotoğrafMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Son günlerde Hür Dava Partisi ekseninde temerküz ve tezahür eden sanal tartışmalar, maksatlı polemikler, Milliyetçi Hareket Partisi’ni hedef alan asılsız ve ahlaksız isnatlar tarafımızca dikkatle takip edilmektedir. Kılıçdaroğlu zalimlerin paravan adayıdır." dedi.
#MHPABD’de küresel ısınmaya karşı hazırlanan en kapsamlı yasa tasarısı hafta başında senatodan geçti. Tasarıya Demokratların hepsi ‘evet’, Cumhuriyetçilerin hepsi ‘ret’ oyu verdi. Ret oylarının arkasında yatansa 1990’lardan beri ‘küresel ısınmanın doğal olduğu’ yönünde kasti olarak yürütülen yanlış bilgilendirme kampanyası. 330 milyonluk ABD halkını ikiye bölen bu olay, yanlış bilgilendirmenin kitlesel silaha dönüşebileceğinin çarpıcı bir örneği…
#Umut Fırat EroğluSerbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), 2021 yılı Telekomünikasyon Sektörü Düzenlemelerine Yönelik Değerlendirmeler Raporu’nu sektör ve kamuoyuyla paylaştı. 2021’de telekomünikasyon sektörü toplam gelirleri 92,37 milyar TL oldu. TELKODER uzmanlarınca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verileri kullanılarak yapılan diğer bir hesaplamaya göre enflasyon etkisinden arındırılmış pazar büyüklüğü ise 13,45 Milyar TL oldu. TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “2003 yılında 14,98 milyar TL olan enflasyondan arındırılmış elektronik haberleşme gelirinin 2021 yılında 13,45 milyar TL olduğu ortaya çıkıyor. TELKODER olarak 20 yıldır sektörün gelişmesi ve layık olduğu konuma gelmesi için hep doğruları işaret ediyoruz. Telekomünikasyon sektörü tüm alt alanlarıyla iş dünyasından eğitime kadar birçok sektörün altyapısı niteliğinde ve özellikle fiber altyapı başta olmak üzere telekomünikasyon sektörünün gücü Türkiye’nin ekonomik gücünü destekleyecek” dedi.
#TelkoderGoogle Play Store’daki farklı uygulamalar üzerinden yayılan tehlike, cihazları tehdit etmeye başladı. Daha önce 20 bankayı taklit ederek saldırı gerçekleştiren siber korsanlar şimdi de kullanıcıları hedef alıyor. Peki kullanıcıları hangi tehlikeler bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#TeknolojiHer gün yeni bir dolandırıcılık yöntemiyle tanışıyoruz. Son zamanlarda ABD başta olmak üzere dünyaya yayılan yeni bir yöntem oldukça fazla ses getirmeye başladı: Sanal insan kaçırma... 'Şeytanın aklına gelmez' denilebilecek bu yöntemle aileler en hassas noktaları olan çocuklarından vuruluyor ve paralarını kaybediyor. Nasıl mı? İşte detaylar...
#DolandırıcılıkCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi geçtiğimiz günlerde sosyal medya kanalları üzerinden en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini paylaştı. İşte aralarında kredi tuzağı, kripto varlık yatırım dolandırıcılığı, sahte kurum hesapları, sahte arkadaş dolandırıcılığı, ödül dolandırıcılığı, ücretli üyelik dolandırıcılığı, sahte sosyal medya e-postaları ve düşük fiyatlı satış dolandırıcılığının da yer aldığı tuzaklardan kurtulma yöntemleri...
#Sosyal MedyaEzgi Mola, Aleyna Tilki derken Serenay Sarıkaya... ‘Takıntılı hayran’ mağdurlarının sayısına her geçen gün yenileri ekleniyor. Uzmanlara göre de ünlülere yönelik taciz vakaları ve 'şiddeti' son yıllarda artıyor. Eskiden 'Gazino önünde kırmızı gül vermek için beklemek' yerini 'Gizlice merdiven boşluğunda pusu kurup saldırmaya' kadar vardırdı. Tüm bunların ortak sebeplerinden birisi ise sosyal medya sayesinde ünlülerin 'daha ulaşılabilir' olmaları.
#Takıntılı HayranAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların dijital dünyada sosyal, akademik, psikolojik yönden ve güvenlik açısından karşılaşabilecekleri sorunların anlatıldığı ve ebeveynlerin çocuklarını dijital ortamlardaki tehlikelerden koruyabilmeleri için gerekli bilgilerin yer aldığı rehber hazırladı.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanlığıBugüne kadar bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz şeyler birer birer gerçek olmaya başlıyor. Çin'de bilim insanları yapay zeka kullanarak yaratılan savcı ile insanların suçlarına ve cezalarına karar verecek bir sistem üzerinde çalışmaya başladı.
#Çinİngiltere’de kadınların gitmek istedikleri yere güvenli bir şekilde varıp varmadığını kontrol eden bir uygulama geliştiriliyor. Benzer uygulamaların sayısının artması ne anlama geliyor; sokakları kadınlar için güvenli hale getirmenin yolu bu mu? ‘Kadınlar için kentsel tasarım’ çalışmalarıyla bilinen Dr. Deniz Altay Baykan bu yöntemi işlevsel bulsa da kentin tüm kamusal alanlarının acilen düzenlenmesi gerektiğini söylüyor.
#Kadınİnternet üzerinden işlenen bilişim suçlarından birisi de çevrimiçi flört dolandırıcılığı. Birçok insan özellikle pandemiyle birlikte internet üzerinden tanışarak arkadaşlık kursa da birçoğu hüsranla da sonuçlandı. Çünkü yeni nesil dolandırıcılıklar arasında en popüler hale gelen dijital flört dolandırıcılığı son zamanlarda hızla artıyor. Sosyal medyada flört dolandırıcılığı tuzağına düşmemek için dikkat etmeniz gerekenler...
#Dijital Flört Dolandırıcılığıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İkinci Uluslararası Güvenlik Kongresi'nde yaptığı açıklamada, "En iyi ses analizini yapacaksınız dedik, muhteşem bir program ortaya koydular. 'Yüz tanımada sizi kimse geçmeyecek' dedik. Şu anda bizim yüz tanıma programımız var. Amerika da dahil olmak üzere kimsenin bunun yanından geçtiğini düşünmüyorum. Bize de yakın zamana kadar çok yüz tanıma programı getirdiler. Bizim arkadaşlarımızın yaptıklarını geçebilen daha yüz tanıma programı görmedim" dedi.
#İçişleri Bakanı Süleyman Soylu