ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES Fuarı’na katılan 53 adet Türk teknoloji girişimcisi, robotik teknolojilerden, disleksi, otizm veya alzheimer olan kişilerin bilişsel performanslarını artıran telefon yazılımına kadar teknoloji odaklı ürünlerini tüm dünyaya tanıtıyor.
#Las VegasYüz körlüğü hastalığı, ünlü oyuncu Brad Pitt'in yapmış olduğu açıklamaların akabinde gündemde yer almaya başladı. Hastaların, birinci dereceden yakınlarının yüzlerini bile tanıyamama sorununa neden olan rahatsızlık, tedavi sürecinin olmaması dolayısıyla büyük sorunlar teşkil edebilmektedir. Peki, Prosopagnozi olarak da bilinen yüz körlüğü nedir ve ne demek? İşte, yüz körlüğü hakkında merak edilen bazı detaylar
#Yüz KörlüğüBazen birini görürsünüz ve nereden tanıdığınızı hatırlayamazsınız. Bu durum genelde normal olarak görülse de yüz körlüğü hastalığının habercisi olabilir. Dünya nüfusunun yüzde 2,5’ini etkileyen bu hastalık şimdilerde ABD’li aktör Brad Pitt ile yeniden gündemde… Peki yüz körlüğü nedir ve nasıl oluşur? Kişinin sosyal hayatında ne gibi sorunlara neden olur? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Sağlık15 yıllık mekânı Lütfi Kırdar’dan Haliç’teki Tersane İstanbul’a taşınan Contemporary Istanbul’un 16’ncı edisyonu, 5-10 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Başkan Ali Güreli, “Venedik Bienali’ni düşünün, o tarihi yapılarda sanatı izlemek ne kadar müthiş bir duygu. Tersane’nin de böyle bir ruhu var”diyor.
#Tersane İstanbulMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmenler için hazırlanan Mesleki Çalışma Programı (MÇP), online olarak ekranlara gelecek. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Prof. Dr. Adnan BOYACI'nın konuşması ile başlayacak olan seminer programı, EBA üzerinden 12 Şubat Cuma gününe kadar devam edecek. İşte, MEB tarafından yayımlanan Mesleki Çalışma Programı (MÇP) giriş ve program detayları
#MebAnkaralı başarılı oyuncu Can Remzi Ergen ve usta oyuncu Ali Poyrazoğlu, otizmli ve kanser bir çocuğun hayata veda etmeden önceki son sözlerinden yola çıkarak hazırlanan ‘Spoonface-Kaşıksurat’ oyunu için online provalara başladı. Oyun, 21 Eylül Uluslararası Barış Günü’nde Cenevre’de Birleşmiş Milletlerin kurulduğu binada prömiyer yapacak. ‘Farklılığın seni sen yapar’ diyen oyun, otizmin bir hastalık değil, farklılık olduğuna vurgu yapıyor.
#ANKARAArtık şehirlerdeki kameralar yüz tanıma sistemi ile güçlendirilmişse bizleri tanıyabiliyor ve takip edebiliyor, oynadığımız masum bir VR (Sanal Gerçeklik) veya AR (Artırılmış Gerçeklik) oyun, olası nörolojik problemlerimizi ve kimliğimizi tespit edebiliyor. Önemli olan ise buralardan elde edilen verinin doğru ellerde olması. Aksi hâlde aleyhimize kullanılabilir.
#Serap TorunÜlkemizde henüz önemi tam anlaşılmamış ve pek de kullanılmıyor olsa da AR (Arttırılmış Gerçeklik) ve VR (Sanal Gerçeklik) teknolojiye erişimin daha kolay olduğu ülkelerde yıllardır kullanılıyor. Aslında AR ve VR çoktan kademe atladı bile. Yeni nesil “Mixed Reality” adı verilen “Karma Gerçeklik” hayata geçti.
#Sanal GerçeklikTürkiye’de sağlık sistemi içinde en önemli uygulamalardan biri ‘aile hekimliği.’ Halen 25 bin 800 aile sağlığı merkezinde (ASM), toplam 24 bin 350 aile hekimi görev yapıyor. Aile hekimi başına düşen kayıtlı ortalama nüfus ise 3 bin 350. Sistemin önemli sac ayağı olan aile hekimleri, hasta sayısının fazlalığı, her geçen gün listeye eklenen yeni görevler, şiddet, kirada adaletsizlik, çalışma güvencesizliği gibi birçok sorunla baş etmek zorunda. Aile hekimleri, “Biz süpermen değiliz” diyor. Söz şimdi hekimlerde:
#Aile HekimiAydın Doğan Vakfı (ADV) tarafından nitelikli medya çalışanı yetişmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen 29. Genç İletişimciler Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler, Yeditepe Üniversitesi’nde törenle ödüllerini aldı. Ziya Kürküt’ün sunduğu törenin açılış konuşmasını Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner yaptı. 42 üniversitenin iletişim fakültelerinden “yazılı, görsel, işitsel, reklam, halkla ilişkiler ve internet yayıncılığı” dallarında 1087 öğrencinin 917 çalışma ile katıldığı yarışmada, 25 üniversiteden 102 öğrenci 59 proje ile ödüle değer görüldü.
#GazetehaberleriAydın Doğan Vakfı (ADV) tarafından nitelikli medya çalışanı yetişmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen 29. Genç İletişimciler Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler, Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilen törenle ödüllerini aldı.
#Aydın DoğanVizyoner üniversite öğrencilerine iş dünyasının deneyimlerinden faydalanabilecekleri bir süreç sunan iş fikri yarışması TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! 2011 yılından beri düzenleniyor. Geçen yılki yarışmaya Türkiye genelinde 73 il 152 üniversiteden 3.700’ü aşkın genç girişimci 1.426 projeyle başvurmuştu. Yarışmada yıllardan beri bazı projeler öne çıkıyor ve dereceye giriyorlar. Peki, bu başarı yarışmanın ardından da devam ediyor mu? Önceki yılların dört başarılı ekibiyle bugün ne yaptıklarını konuştuk.
#TüsiadHer yıl ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen teknoloji fuarı ‘CES’ önümüzdeki hafta başlıyor. Fuarda en dikkat çeken ürünlerin başındaysa 4K televizyon fiyatlarını düşürecek quantum teknolojisi bulunuyor. Bu teknolojinin 4K TV’lerin fiyatını yaklaşık 1000 lira düşürmesi bekleniyor.