Sanal Gerçeklik haberleri sayfasında Sanal Gerçeklik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2022 Sanal Gerçeklik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Teknoloji, medya ve telekomünikasyon öngörülerini içeren ve yeni yayınlanan bir araştırmaya göre sanal gerçeklik trendi hızla büyüyor. E-ticaretin de yükselişe devam edeceği, sosyal medya üzerinden yapılan alışveriş hacminin de 1 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.
#OyunTeknoloji alanında sık sık “Acaba ileride daha neler göreceğiz?” sorusu sorulur. Uzun vadede göreceğimiz teknolojilerin başında akıllı kontak lensler geliyor. Bu konuda birçok firma aktif olarak çalışma gerçekleştiriyor. Temel amaç kişilerin gözlerine takabilecekleri mikro parçalara sahip bilgisayarlar hazırlamak.
#Sanal GerçeklikMark Zuckerberg, Meta'nın yeni sanal gerçeklik (VR) gözlüğü olan Project Cambria ile ilgili yeni detayları duyurdu. IDC'nin Worldwide Quarterly Augmented and Virtual Reality Headset Tracker'ına göre, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik (AR/VR) başlıklarının küresel pazarı 2021'de bir önceki yıla göre %92,1 büyüdü ve sevkiyatlar 11,2 milyon adede ulaştı. Peki VR gözlükleri için sırada ne var ve bunları kullanmanın içerdiği riskler neler? İşte Kaspersky uzmanlarından bazı öngörüler...
#VrOppo'nun yapay zeka ile desteklenen artırılmış gerçeklik uygulaması CybeReal, akıllı telefon görüntüsünden mekansal bilgileri akıllı bir şekilde çıkararak profesyonel tarama ekipmanı ihtiyacını azaltıyor. Bu teknoloji şirketin Çin'deki amiral mağazalarında uygulanmaya başladı.
#OppoDünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde, koronavirüs salgını sebebiyle mezuniyet törenleri yapılamıyor. Hindistanda bir üniversite, mezuniyet seremonisini sanal gerçeklik’ mezuniyet töreni düzenledi. Öğrenciler ve eğitmenler, seremoniye kendilerine benzeyen bir avatar ile katıldı.
#Hindistanİstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa bünyesinde faaliyet gösteren Cerrahpaşa, Araştırma, Simülasyon ve Tasarım Merkezi (CAST), Times Higher Education (THE) Asya 2025 Ödülleri kapsamında ‘Yılın Teknolojik veya Dijital İnovasyonu’ kategorisinde finalist olmaya hak kazandı. Bu merkezde 3 boyutlu uzuv modellemeleri ile hastalara özel tedavi uygulanabiliyor ve sanal gerçeklik ortamında yaratılan amfi ile öğrenciler neredeyse kadavraya ihtiyaç duymadan eğitim görebiliyor. Merkez hem hastalara hem de öğrencilere sunduğu teknolojik ve yenilikçi yaklaşımıyla Türkiye’deki tıp eğitimine ve çalışmalarına yeni bir soluk getiriyor.
#Cerrahpaşa AraştırmaAvrupa’nın en büyük ve en önemli eğitim fuarlarından biri olan Didacta 2025, Almanya’nın Stuttgart kentinde kapılarını açtı. Eğitimciler, akademisyenler ve sektör temsilcilerini bir araya getiren fuarda, dijitalleşme ve demokrasi eğitimi öne çıkan konular arasında yer aldı.
#StuttgartYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Cam Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Miray Çelikbilek Ersundu ile Prof. Dr. Ali Erçin Ersundu ve ekibinin keşfi sayesinde 3 boyutlu ekran teknolojisi yeni bir boyut kazanacak. Üzerinde çalışılan yeni ekranlarla yakın gelecekte üç boyutlu görüntüler çıplak gözle izlenebilecek. Bu teknoloji televizyondan cep telefonuna tüm ekranlara uygulanabilecek.
#YTÜMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursiyeri Sena Karataş Öztürk, Sanal Gerçeklik (VR) temelli eğitim veren ve dünyada bu alanda tek olan sanal okulu araştırdı. Öztürk, doktora tez çalışması için yaptığı araştırmada Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) bu okulda, VR teknolojileri sayesinde sanal sanat eğitiminin nasıl uygulanabileceğini ele aldı. Öztürk’ün doktora çalışması Florida Sanat Eğitimi Birliği tarafından ödüllendirildi.
#ABDDünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında düzenlenen teknoloji yarışmaları, 2025 yılında kardeş vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde teknoloji tutkunlarını buluşturuyor. Bu yıl teknoloji ve inovasyonda çığır açacak yeni yarışmaların düzenleneceği etkinlik, 1-4 Mayıs tarihleri arasında Ercan Havalimanı Eski Terminal Binası’nda gerçekleştirilecek.
#TEKNOFEST KKTC2016 yılında profesyonel futbol kariyerini noktalayan Adriano için ülkesi Brezilya'da jübile maçı düzenlendi. Jübile maçı sırasında sanal gerçeklik teknolojisi ile babasını gören eski futbolcu gözyaşlarına hakim olamadı.
#Adrianoİngiliz kraliyet ailesinin gözde gelini Kate Middleton ile 2011 yılından bu yana evli olduğu geleceğin kralı William arasındaki aşkı artık bilmeyen yok... İskoçya'da bulunan St. Andrews Üniversitesi'ndeki öğrencilik yıllarında başlayan birliktelikleri nice fırtınaya direndi... Arada ayrılıp barıştıkları bile oldu.
#Kate MiddletonBu hafta Nilüfer, TED Ankara Koleji Sahne Sanatları ve Gösteri Merkezi’nde; Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. 28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Thomas Ostermeier ve topluluğu Schaubühne Berlin, Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşacak. Dünyaca ünlü techno DJ’i I Hate Models, Volkswagen Arena’da çalacak.
#Uygar TaylanMeskûn mahalde operasyon, keskin nişancı eğitimi, refleksleri geliştiren ‘kas hafızası’ çalışması, özel cihazlar ve sanal gözlüklerle çatışma simülasyonu... Teröristlerin korkulu rüyası olan ‘Bordo Bereliler’in Gölbaşı yerleşkesindeyiz.
#Bordo BerelilerTürk Hava Yolları (THY) tarafından TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları kapsamında düzenlenen 2024 TravelX Ideathon Yarışması, geleceğin seyahat teknolojilerine ışık tutacak inovatif projeleri desteklemek amacıyla bu yıl da büyük bir heyecanla devam ediyor.
#TEKNOFESTBence geleceği en iyi okuyan isimlerden biri de Lucien Arkas’tır. Bana göre o da bir fütüristtir. Dünyanın gidişatını iyi izler, gerçekleri gözardı etmeden, imkanları da dikkate alarak bir gelecek senaryosu yapar. Krizlerde insanlar ne yapacaklarını bilemezken, o kafasındaki yol haritasını uygulamaya devam eder. O yüzden Lucien Arkas ile sohbet etmek her zaman bana iyi gelir.
#1Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Eğitimde Teknoloji, AR-GE ve Kalite Zirvesi (ETAK 24), İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında başladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zirvenin ilk gününde etkinlik alanını ziyaret etti.
#Millî Eğitim BakanlığıMilliyet Mimarlık Dergisi’nin 25 Ağustos Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlikte dağıtılan yeni sayısının kapak sayfasında, Antalya’nın Konyaaltı sahilinde halkın kullanımına sunulmak üzere rekreasyon ve dinlenme merkezi olarak tanımlanmış, Tamirci Architects tarafından tasarlanan Küçük Çaltıcak Halk Plajı dönüşüm projesi ele alınıyor.
#Milliyet Mimarlık Dergisiİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, " Marmara Bölgesi yani bu coğrafya hala büyük bir tehdit altındadır. Bugün bu 25 yıllık süreçte çeyrek asırlık zaman diliminde neler öğrendik, neler biliyoruz, nasıl önümüze bakıyoruz, bu gözden geçirilecek. Marmara'da konuştuğumuz deprem Marmara'nın ya da İstanbul'un değil net olarak Türkiye'nin depremidir. Türkiye'nin her yerindeki acı bizim acımızdır ama bu deprem Türkiye'nin depremdir" ifadelerini kullandı.
#İstanbulYapay zekâya yönelik verilen eğitimlerde ve yapılacak çalışmalarda önceliğin ‘yerli ve milli uygulamaların hayata geçirilmesi’ olması gerektiğine dikkat çeken Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Benzer, “2000’lerin başında ‘internet çağına giriyoruz, her yerde bilgi var’ dedik ancak hep tüketici olarak kaldık. Bunlar bizim ‘üretici’ olabileceğimiz fırsatlarken biz hep ‘satın aldık” dedi. Prof. Dr. Benzer, “İyi bilişim uzmanlarından destek alarak üretici pozisyonunda olmalı ve yeni teknolojiye uygun eğitim araçları geliştirmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.
#Yapay ZekâBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıBir zamanlar sadece bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz şeyler artık birer birer hayatımızın parçası haline gelmeye başladı. Bir moleküler biyolog tarafından tasarlanan ‘geleceğin hapishanesi’ fikri de tam olarak buna örnek gösterildi…
#HapishaneVodafone Vakfı ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi kapsamında 11-18 yaş aralığındaki öğrencileri yapay zekâ ile buluşturacak. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, “Yarını Kodlayanlar projesinde olduğu gibi Yapay Zekâ Yıldızları projesinde de hedefimiz, sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak olacak. Programa katılan gençler yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğrenecek ve kendi projelerini geliştirebilecek. 35 bin gence ulaşmak istiyoruz” dedi.
#VodafoneVodafone Vakfı ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi kapsamında 11-18 yaş aralığındaki öğrencileri yapay zekâ ile buluşturacak. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, “Yarını Kodlayanlar projesinde olduğu gibi Yapay Zekâ Yıldızları projesinde de hedefimiz, sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak olacak. Programa katılan gençler yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğrenecek ve kendi projelerini geliştirebilecek. 35 bin gence ulaşmak istiyoruz” dedi.
#Sponsorlu İçerikTürkiye’nin en hızlı büyüyen fintek şirketi Sipay, global yatırım şirketlerinin ve melek yatırımcıların katıldığı ilk yatırım turunu başarıyla tamamladı. Sipay’in sektör liderliğini daha da güçlendirecek bu yatırım, global pazarlarda genişlemesine ve inovatif ürünler geliştirerek finansal kapsayıcılığı artırmasına hız kazandıracak.
#SipayTürk pop müziğinin genç isimlerinden Ece Seçkin geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ‘en çok konuşulan’ listesine girince, yine bir sahne kıyafeti polemiği oldu sandım ama sonradan öğrendim ki bu kez onu manşete taşıyan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojisi kullanılarak çekilen ‘Lambalar’ şarkısının klibi imiş. İşte bu, konuşmayı en sevdiğim konulardan. Zira popüler sinemanın başyapıtlarından “The Matrix”in de ele aldığı üzere halen “asıl” gerçekliğin, fiziksel dünya dışında bir yerlerde olabileceği üzerine düşünmeye meyilliyiz. Ki bunu artık Elon Musk, Bill Gates gibi popüler iş insanları ve girişimciler de yüksek sesle dile getiriyor. Peki nedir Artırılmış (AR)- Sanal (VR)- Genişletilmiş (XR) Gerçeklik? Aralarındaki farklar neler? Bu teknolojiler klip çekmekten başka bir işimize yarar mı? Dolandırıcılar buna da el atar mı? İşte yanıtı.
#Ece SeçkinÇinli bilimkurgu yazarı Cixin Liu’nun roman serisinden uyarlanan “3 Cisim Problemi” tüm dünyada yankı uyandırdı. “Game of Thrones”un yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss ile “True Blood”ın yapımcısı Alexander Woo’nun hayata geçirdiği proje, Türkiye’de de geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Astrofizikçi Ye Wenjie’nin uzaya gönderdiği mesajlar sonucunda uzaylı bir medeniyetin Dünya’yı işgal etmek üzere yola çıkmasını konu alan dizide “Game of Thrones”tan tanıdığımız John Bradley ile Meksikalı oyuncu Eiza González bilim insanları rolünde karşımıza çıktı. İki oyuncuyla çevrimiçi olarak diziyi konuştuk.
#John Bradley