Geleneksel sokak lezzetlerimizden MasterChef şambali tatlısı izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Son yılların gözde şerbetli tatlılarından şambali tarifi özel günlerde, gün içerisinde günün her saatinde seve seve ikram edilebiliyor. Aynı zamanda alternatif olarak pekmezli şambali tatlısı da yapılabiliyor. Peki, Şambali tatlısı malzemeleri nelerdir, şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? Şambali tatlısı yapımı merak edenlere, işte orjinal şambali tatlısı tarifi ve yapılışı...
#Orjinal Şambali TatlısıGelinim Mutfakta günün birincisi belli oldu. Şambali tarifi ile yarışmacılar bugün de hünerlerini sergiledi. Peki, Gelinim Mutfakta çeyrek altını kim aldı? İşte Gelinim Mutfakta 11 Ekim puan durumu...
#Gelinim MutfaktaMeşhur İzmir tatlısı.. Ramazan ayında yapmasak olmazdı değil mi? Biraz zahmetli gibi gözükebilir size ama sakın gözünüz korkmasın yapımı çok basit aslında.. Ben çocukken yaz tatillerinde çırak olarak çalıştığım pastanede ustamın nasıl yaptığını hatırlıyorum. İyi ki meraklı bir çırakmışım. Bugün yaptığım güncel tarif ise sosyal medya üzerinde tarifler veren “SANAL FIRIN” sahibi ustaya ait. Şambaliyi tatlımızın hamurunu akşamdan yapacağız, bir gece buzdolabında dinlenecek. Diğer gün pişirip, şerbetleyeceğiz. Hadi başlayalım...
#RamazanŞambali, Batı Anadolu'nun en sevilen tatlılarından biri. Şam tatlısı veya şambaba diye de bilinen şambali tatlısı, evinizde de kolayca hazırlayabilirsiniz. Ancak birkaç püf noktasına dikkat etmekte fayda var. Peki şambali tatlısı nasıl yapılır? İşte şambali tatlısı tarifi...
#Şambali Tatlısıİrmikli tatlılardan biri olan şambali tatlısı başta İzmir olmak üzere Batı Anadolu'ya özgü bir tatlıdır. Şambali tatlısı özellikle Ramazan ayında yapılmaktadır. İzmir şambalisi üretildikten sonra tepsisinde ve uygun koşullarda muhafaza edilmesi şartıyla yaklaşık 15 – 20°C sıcaklıkta yaklaşık 1 hafta süre saklanabilir. Peki, şambali nedir, nasıl yapılı? İşte adım adım şambali tarifi...
#Şambali Nedir'MasterChef eleme adayları', yarışmanın son bölümüyle beraber netleşti. MasterChef Türkiye'nin 15 Eylül salı akşamı ekranlara gelen 55. bölümünde, Mehmet, Somer ve Danilo Şef'in istedikleri yemekleri en iyi yapan bir takım dokunulmazlığı kazanırken, oyunu kaybeden takımda haftanın ilk eleme adayları seçildi. Gecenin en iyi tabağını hazırlayarak bireysel dokunulmazlığı kazanan isim Duygu oldu. Eleme potasına Duygu'nun gönderdiği isim son bölüme damga vurdu. Peki, MasterChef eleme adayı kimler oldu ve kim kazandı? İşte, MasterChef kazanan takım ve potaya giren yarışmacılar.
#Masterchef Eleme AdayıTatlı ve sokak lezzeti deyince tulumba tatlısının çıtırtısı kulağımıza çalınıyor. Ancak her ne kadar sokak lezzeti olsa da tulumbanın en güzel hali evde yapılanı. Lokma tatlısını da anımsatan tulumba tatlısını her evde bulunan malzemelerle hazırlamak mümkün. Peki, büyük küçük herkesin severek tükettiği tulumba tatlısı nasıl yapılır, bir tanesi kaç kalori?
#Tulumba TatlısıŞam tatlısı ya da şambaba olarak da bilinen Şambali tatlısı, Batı Anadolu’nun en sevilen, en popüler tatlılarının başında geliyor. Özellikle İzmir’de çok meşhur olan ve tatlıcılarda en çok satılanlardan biri olan Şambali tatlısını evde yapacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunuyor. İşte hamurundan pişirmesine Şambali tatlısının püf noktaları ve nefis bir şambali tarifi
#Şambali Nasıl YapılırGelinim Mutfakta yarışmasında bir eleme bölümü daha geride kaldı. 29 Haziran tarihli bölümde şambali tatlısı için yarıştı. Günün sonunda bir kişi 6 bileziğin sahibi olurken; haftanın en az puanını toplayan bir gelin ve kaynana elendi. Peki, Gelinim Mutfakta’da kim elendi, haftanın birincisi kim oldu? İşte Gelinim Mutfakta haftanın finalinde yaşananlar!
#Gelinim Mutfaktaİzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz (53), doğup büyüdüğü şehirde 11 aydır görevde. Tepecikli. Anne babası İzmir doğumlu. Babaannesi Manisa Turgutlulu, anneannesi mübadelede, Selanik’ten gelmiş. Başarılı Emniyet Müdürü Yılmaz, geçtiğimiz günlerde ABD’de beyin kanaması geçiren kızının başucundayken İzmir’de seri katil Hamdi Ayri üç kadını öldürmüştü. Cinayetleri duyar duymaz İzmir’e döndü ve seri katil Hamdi Ayri’yi 96 saatte yakalayan ekibinin başına geçti. Ercüment Yılmaz’la İzmir’i ve İzmirli polis olmayı konuştuk. Fotoğraflarını ise öğrenciliğimde benim de nezarethanesinde 7 saat misafir olduğum Kantar Karakolu’nda çektik.
Şambali ya da şambaba olarak da bilinen Şam tatlısı, Batı Anadolu’nun en sevilen, en popüler tatlılarının başında geliyor. Özellikle İzmir’de çok meşhur olan ve tatlıcılarda en çok satılanlardan biri olan Şam tatlısını evde yapacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunuyor. İşte hamurundan pişirmesine Şam tatlısının püf noktaları…
#ŞambaliBalıkçı Rıza’yı takdir etmemek imkânsız. Özen gösteriyor, gayret ediyor ve işi severek yapıyorlar. Benim önüme gelenlerle askeri bir tabur doyacağı için hepsini çok ciddi inceleyemedim. Ama “Bu olmamış” diyeceğim hiçbir lezzete de rastlamadım. Tam tersine; memnun kaldığım ya da çok beğenip tekrar denemek isteyeceğim birçok meze ve balık vardı.
#Vedat MilorYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatSokak lezzetleri sokakların hafızalarımızda bıraktığı hatıralardır. Hepimiz en güzel ekmek arası köfteyi, en güzel tatlıyı, en güzel pilavı sokaklarda yemedik mi? Nerede yediğin çok önemli değildir aslında, en lezzetlisi en mutlu olduğun anda yediğin yemektir. Mutluluk hatıralarda, hatıralar da sokaklarda saklıdır. Bu nedenle ‘sokak lezzetleri menülerin en güzelidir’ diyebiliriz.
#BursaYeni yerler keşfederken gittiğimiz yerin sadece meşhur binalarını ya da meydanlarını değil, yöresel yemeklerini ve sokak lezzetlerini de keşfetmeliyiz. Gittiğimiz şehirlerde karşımıza çıkan sokak tezgahlarından aldığımız ve ayaküstü karnımızı doyurduğumuz bu lezzetler her zaman bir başka olmuştur. Peki, hangi şehir hangi sokak lezzetiyle meşhur? Gelin keşfedelim…
#Sokak LezzetleriBayram demek, kentten kaçmak demekle eş anlamlı oldu artık. Hükümet uzatmasa da, çalışanlar bir yolunu bulup, tatilin önüne arkasına birkaç gün ekleyerek tatili uzatıyor. Tatil ise yolculuk demek… Bu hafta size İznik-Bozburun arası lezzetli bir bayram rotası önereceğim. Hele bu uzun ve sıcak günlerde oruç tuttuysanız, bu rotayı hak ettiniz demektir. Eğer önerilerime uyarsanız, yolculuğunuzun çok lezzetli olacağından emin olun ve porsiyonlar konusunda dikkat edin.
#İzmirHamur tatlıları geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezi. Ağzımızı şenlendiren bu tatlılar en güzel nerede yapılır, en çok hangisi beğenilir jürimize sorduk. En çok farklı sunumlarıyla ekmek kadayıfı tercih edilirken, tek porsiyona sığmayan lezzetleriyle tulumba, şambali ve şekerpare gibi tatlılar da sıralamaya girdi.