Koronavirüs Bilim Kurulu salgındaki gelişmeleri değerlendirmek üzere haftalık toplantısını gerçekleştirdi. Bilim Kurulu sonrası alınan kararları açıklayan Bakan Koca, "Gebelerimizin de hastalığa yakalanmalarında artış yaşanmıştır. Bu salgının seyrinde yeni bir durum. Gebelerimizin aşı olmalarında bir tereddüt olmaması gerektiği bir kere daha bilim kurulumuzca ortaya konmuştur. Anne adaylarımız tereddüt etmeden aşılarını olmalılar." ifadelerini kullandı. Öte yandan okullardaki her vakanın dikkatle takip edildiğini belirten Bakan Koca, yüz yüze eğitimin olumlu şekilde devam ettiğini ve endişeye mahal verecek bir durumun olmadığını ifade etti.
#Fahrettin KocaAlınan tüm önlemlere ve devam eden aşılama kampanyalarına rağmen ortaya çıkan bulaşıcı varyantlar Kovid-10 salgınıyla mücadele hızımızı düşürdü. Aşı karşıtlığı ve bu grupların yaptığı karalama kampanyaları da aşılama hızını kesmeye başladı. Vaka ve ölüm sayılarında büyük artışların görüldüğü ABD'de ise Başkan Biden tartışmaları sonlandıracak açıklamayı yaptı.
#ABDABD Başkanı Joe Biden, daha önce bazı federal çalışanlar için getirdiği Kovid-19 aşı zorunluluğunu imzaladığı yeni kararnameyle tüm federal ve sağlık çalışanları ile 100'den fazla personeli olan iş yerlerinde çalışanları kapsayacak şekilde genişletti.
#ABDYeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hastanelerdeki yoğunluğun arttığı Şanlıurfa'da, yeni tedbirler alınmaya başlandı. 18 yaş ve üstünde en az bir doz Kovid-19 aşısı vurulma oranında, yüzde 47,8 ile Türkiye'nin en düşük oranına sahip kentte, hastanelerdeki yoğunluk endişe veriyor. İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, "Vefat sayılarımız artıyor maalesef, dolayısıyla yeni acılar, yeni entübeler, yeni ölümler oluyor. Dün sabah bir hastanemizde yeni 50 yataklı yoğun bakım servisi açtık. Geçen dalgada hazırlanmış fakat kullanılmamıştı. Bu dalgadaki sayılar, sağlık sistemine hizmet sunumumuzu etkileyecek boyuta ulaşınca o yeri açmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.
#ŞanlıurfaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu koordinasyonunda yürütülen yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) enfeksiyon etkisini durdurucu veya azaltıcı ilaç geliştirme projesi kapsamında Ankara Üniversitesi'ndeki laboratuvarlarda devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Bakan Varank, söz konusu ilaç projesi kapsamında bugün itibarıyla hayvan deneyleri aşamasına geçildiğini açıkladı.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüGeçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.
#SağlıkFilistin’de 25 yıl aradan sonra ilk kez bir çocuğa 10 aylık Abdülrahman bebeğe çocuk felci teşhisi konmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü, 640 bin Filistinli çocuğun aşılanması için İsrail’in savaşa üç gün ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. Aşılama yarın başlayacak.
#Çocuk FelciMaymun Çiçeği tartışmaları devam ederken, Sağlık Bakanlığı 2024 yılında 6 kişide Batı Nil Virüsü (BNV) tespit edildiğini bildirdi. Açıklama sonrası gözler bu yeni virüse çevrildi. İşte enfekte sivrisinek sokmasıyla bulaşan A’dan Z’ye Batı Nil Virüsü ve Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları...
#Sağlık BakanlığıSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M ÇiçeğiAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXDSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖAfrika Birliği, hızla yayılan M çiçeği salgını ve yaşanan çok sayıdaki can kaybıyla birlikte kıta genelinde acil durum ilan etmek zorunda kaldı. Virüs nedeniyle yaşanan ölümler 2022’den beri bin 500’e yaklaşırken yetkililer kararın tüm kıtanın güvenliği için alındığının altını çizdi.
#Afrika Kıtasıİlk keşfedildiğinde duvarlarındaki izleri gören araştırmacılar bunların içeride altın ya da başka değerli taşlar arayan kişiler tarafından yapıldığını düşünmüştü.180’lerin hemen başında ise bu tuhaf mağara ölümlerle anılmaya başladı.
#MağaraDünya Aşı Haftası özelinde açıklamalarda bulunan GSK Gelişmekte olan ülkeler Aşı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Selim Badur, aşıların toplum sağlığına faydalarından bahsetti. Badur, aşıların sadece çocuklar için değil, sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi hedeflendiğinde her yaş grubu için gerektiğini vurguladı.
#Sponsorlu İçerikİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripAlmanya'da yaşayan 62 yaşındaki bir adam, kendi isteği ile 217 doz Covid aşısı oldu. Bilim dünyasını da şaşkına çeviren bu hiper-aşılama vakası, adamın gönüllü olarak kan ve tükürük örneklerini vermeyi kabul etmesinin ardından tüm detaylarıyla araştırıldı. İşte ilginç sonuçlar ve uzman yorumları…
#Hiper Aşılama