Salep; yumuşak içimi, enfes kokusu ve sıcacık kıvamlı dokusuyla kış aylarının vazgeçilmez içeceği olarak kabul ediliyor. Tarihin tozlu sayfalarında “padişah içeceği” olarak bilinen, içiminin yanı sıra meşhur Maraş dondurmasının da ana maddelerinden biri olan salep, 3000 yıllık geçmişi ile hala sevilen içecekler arasında yerini koruyor. Üstelik faydaları da saymakla bitmiyor…
#SalepKış aylarının vazgeçilmez içeceği olan ve içerisinde yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini bulunan salebin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten diyetisyen ve beslenme uzmanı Deniz Zünbülcan, içerisinde nişasta ya da kıvam arttırıcı katkı maddesi bulunan hazır saleplerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
#SalepKış mevsiminin vazgeçilmezi salep ya da diğer yazılışıyla sahlep, sıcak sütle karıştırıp kullanıldığı soğuk kış günlerinin de en çok tercih edilen içeceklerinden biridir. Üzerine tarçın serpiştirilerek ceviz veya fındıkla süslenerek içilen salebin lezzeti yanında birçok faydası da bulunuyor. Peki, salep neye iyi gelir? Gerçek salep nasıl anlaşılır? İşte kış içeceğimiz salebin faydaları...
#SalepKahve ülkemizde en sık tüketilen içeceklerden birisidir. Kahve çeşitlerinden olan dibek kahvesi de pek çok vatandaş tarafından tercih edilmektedir. Türk Kahvesine göre içimi daha kolay olan dibek kahvesinin kilo vermeye yardımcı olduğu da bilinmektedir. Peki dibek kahvesi kilo aldırır mı? Diyette şekersiz bir fincan dibek kahvesi içmek kilo yapar mı? Sizlere dibek kahvesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Sağlıklı YaşamDibek kahvesi; herkesin bildiği kahve çekirdeklerinin değişik şekillerde öğütülmesiyle beraber elde edilmektedir. Bunun yanı sıra oldukça yumuşak bir tadı bulunmaktadır. Çoğu insan dibek kahvesinin varlığını yeni yeni öğrenmektedir. Dibek kahvesinin tadının oldukça hoş olduğunu söylemenin yanı sıra yapımının da oldukça kolay olduğunu belirtmek mümkündür. Peki dibek kahvesinin faydaları nelerdir? Nasıl ve neyden yapılır, zayıflatır mı tüm detayları ile derledik.
#Dibek KahvesiKIŞ aylarının vazgeçilmez içeceği olan ve içerisinde yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini bulunan salebin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten diyetisyen ve beslenme uzmanı Deniz Zünbülcan, içerisinde nişasta ya da kıvam arttırıcı katkı maddesi bulunan hazır saleplerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
#Deniz ZünbülcanKışın tam ortasındayız. Hava buz gibi. Doğu’da beyaz esaret hükümdarlığını sürdürürken, Batı nispeten ılıman. Bu kritik pandemi günlerinde hasta olmamak için kendimize iyi bakmalı ve yediğimize içtiğimize özen göstermeliyiz. En önemlisi ise Bilim Kurulu’ndaki profesörlerin söylediği gibi bağışıklık.
#BozaOrkide yumrularının dövülerek toz haline gelmesiyle ortaya çıkan salep, bağırsak dostu olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirmesiyle kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor. Salebin akciğer sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Öznur Akgöz, "Salep haftada 1-2 kez tüketilebilir. Zencefil ve tarçın eklenerek tüketilmesi, faydalarını artıracaktır" dedi.
#SalepBucak'ta Toros Dağları'nda köylülerin topladığı yabani orkide bitkisinin yumrularından elde edilen salep kış aylarında sıkça tüketiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazeteciler Günü’nde gazetecilere salep ikram edip 'Bu çarşı pazar değil, hakiki Bucak salebi' demesiyle gündeme gelen Bucak salebi, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.
#SalepKış denilince akla gelen ilk içeceklerden biri de saleptir. Üzerine arzuya göre biraz tarçın serpiştirip tüketildiğinde çok daha lezzetli olan bu içeceğin pek çok faydası da bulunuyor. Peki salebin faydaları nelerdir? Salebin mucizelerini Diyetisyen Serkan Tutar ve Diyetisyen Cansu Kolukırık anlattı.
#SalepArapça bir kelime olan salep, tilki yumurtalığı anlamı taşımaktadır. Orkide bitkisinin kökünü oluşturan salepin 80 farklı türü bulunmaktadır. Halk arasında dondurma yapımında kullanıldığı bilinen salep soğanı, içecek üretiminde de önemli bir yer almaktadır. İlaç endüstrisinde de kullanılan salep soğanı, Türkiye'nin birçok bölgesinde elde edilebilmektedir. İşte, salep soğanının faydaları ve kullanım alanı hakkında bazı bilgiler
#Salep Soğanı Ne İşe YararSüte alerjisi olan ve süt içerdiği için dondurma yiyemeyen çocuklar artık bu lezzetten uzak durmak zorunda kalmayacak. İstanbul’un en meşhur dondurmacılarından Yaşar Usta, süt alerjisi nedeniyle dondurma yiyemeyen çocuklara taze mevsim meyvelerinden yapılan ve içerisinde süt bulunmayan sorbe dondurmalar hazırladı.
#Yaşar UstaSadece mevsimlere göre tükettiğimiz bazı yiyecek ve içecekler bulunur. Dondurma, salep ve boza bunlar arasında en bilinenlerdir. Her ne kadar üreticiler bu alışkanlığı değiştirmeye çalışsa da dondurma kışın yenmiyor, boza ve salep de yazın içilmiyor. Kışın kralı olarak adlandırdığımız, boğazımızdan geçtiği an içimizi ısıtan salep…
#Salep1920’lerden beri aynı lezzet ve kıvamda ürettikleri bozayla Ankara’nın en eski markalarından biri olan Akman Boza ve Pasta Salonu’nun patronu Numan Akman konuk oldu Anakara Hürriyet sayfalarına. Akman, bu güzel Balkan içeceği yabancı markaların bombardımanı altında giderek unutulsa da, 7’den 70’e müdavimleri olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: Boza, Amerika’nın elinde olsaydı her Starbucks’ın yanına bir de bozacı açılırdı.