Kış aylarının vazgeçilmezi... Bağışıklığı güçlendiriyor, öksürüğü azaltıyor

Güncelleme Tarihi:

Kış aylarının vazgeçilmezi... Bağışıklığı güçlendiriyor, öksürüğü azaltıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2021 12:30

Orkide yumrularının dövülerek toz haline gelmesiyle ortaya çıkan salep, bağırsak dostu olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirmesiyle kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor. Salebin akciğer sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Öznur Akgöz, "Salep haftada 1-2 kez tüketilebilir. Zencefil ve tarçın eklenerek tüketilmesi, faydalarını artıracaktır" dedi.

Haberin Devamı

Orkide yumrularının temizlenip yıkandıktan sonra süt veya su ile haşlanıp kurutulmasından sonra ortaya çıkan ve kış denilince akla gelen içeceklerin başında gelen salep için açıklamalarda bulunan Diyetisyen Öznur Akgöz, "Salep içerisinde nişasta, şeker, glukomanna gibi karbonhidratlar, protein, yağ, A ve C vitamini, kalsiyum, fosfor ve potasyum içermektedir. İçerisindeki besin ögeleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve akciğer sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır" diye konuştu.

Öksürüğü azaltıyor, tokluk sağlıyor

Salep içerisinde bulunan glukomannanın müsilaj etkisi yarattığına dikkat çeken Akgöz, "Salebin içerisindeki yumuşak kıvam müsilaj etkisinden gelir. Bu sayede bağırsak hareketlerini artırır, tokluk sağlar, boğazı yumuşatır, öksürüğü azaltır ve hazımsızlığa iyi gelir. Her besin gibi fazla miktarda tüketildiğinde kaşıntı, alerji gibi durumlar görülebilir" dedi.

Haberin Devamı

Salebin akciğer sağlığına da faydalı olduğunu vurgulayan Öznur Akgöz, "Bu dönemde sürekli öksürerek boğazımızın tahriş olmaması için içilebilir. İçerisine şeker ilave edildiğinde kalorisi artıyor. Böylece oldukça sağlıklı olan bu içecek fazla tüketildiğinde kalori artışına neden olabilmektedir" ifadelerini kullandı.

Aktardan toz halinde tüketmekte fayda var

Piyasada bulunan hazır paketli saleplerin nişasta ve şeker ilaveli satıldığını vurgulayan Akgöz, salebin aktardan toz halinde alınarak tüketilmesini önerdi. Akgöz, "Hazır satılan paketler yerine aktardan toz salep satın alınarak 1 litre süte 1 tatlı kaşığı kadar koyulup, içerisine de istenilen ölçüde şeker ilave edilerek hazırlanabilir. Ara öğünlerde 1 fincan ya da haftada 1-2 kez kullanılmasını tavsiye ederim" diye konuştu.

Zencefil ve tarçın ilave edilebilir

Salebin üzerine tarçın ve zencefil eklenerek içilmesinin kan şekeri için de faydalı olduğunu vurgulayan Öznur Akgöz, "Tarçın biraz şekerli bir tat uyandırıyor ve kan şekerini düzenlemesi için tercih edilebilir. Salep içine zencefil de ilave ederek bağışıklık sistemini daha çok güçlendirebiliriz" diyerek sözlerini tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!