Oruç tutmak için önce vücudumuzu, aç kalacağımız saatleri düşünerek doğru hazırlamamız gerekir. Sahurda iftardan kalan tuzlu, bol yağlı ve kalorili yemeklerden vazgeçin. Yumurta tok tutar, domates ve salatalık su ihtiyacınıza cevap verir, yoğurt ve süt sinirleri gevşetir...
#OruçRamazan ayında mide ve bağırsak hastalıklarının daha çok görüldüğünü belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci, uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Demirci, “Uzun süren açlık gastrit ve ülser gibi şikayetleri artırabilir. Hamur işi gibi yoğun karbonhidratlı gıdalardan kaçınmak gerekir. Bunlar kan şekerini aniden yükseltip düşüreceği için orucun iftara yakın döneminde kişide ciddi açlık, hipoglisemi, tansiyon düşüklüğü gibi bulgular yaratabilir” dedi.
#Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan DemirciRamazan ayına girdiğimiz bu dönemde kulak, burun ve boğaz hastalıklarına yakalanmamak için, birkaç önemli püf nokta var diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Sertan Şahin, açıkladı.
#FarenjitHer Ramazan öncesi olduğu gibi bu yıl da sahur ve iftar vaktiyle ilgili sorular gündeme geldi. En çok merak edilen konulardan biri de sahurda yemek konusu oldu. Peki, sahurda ezan bitene kadar yemek yenilebilir mi?
#Sahurda Ezan Bitene Kadar Yemek Yenilebilir MiRamazan ayı boyunca değişen beslenme rutini ve yemek yiyerek yatma ile birlikte dişlerdeki çürük oluşumun hızlandığını dile getiren diş hekimi Ece Çalışkan, ağız bakımına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Sahurda ve iftarda çok fazla şekerli gıdalar tüketmeyin” dedi.
#OruçRamazan'da en sık görülen beslenme yanlışlarından birinin sahurda aşırı yemek tüketmek olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk, “Sahurda ertesi gün yaşanacak açlığın endişesi ile doygunluk hissi uyandığı halde yemek yemeye devam edilmemelidir. Ne kadar çok yemek yenirse, o kadar az acıkılır anlayışı doğru değildir” dedi.
#Ramazanda Acıkmamak İçinRamazan'da en sık görülen beslenme yanlışlarından birinin sahurda aşırı yemek tüketmek olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk, “Sahurda ertesi gün yaşanacak açlığın endişesi ile doygunluk hissi uyandığı halde yemek yemeye devam edilmemelidir. Ne kadar çok yemek yenirse, o kadar az acıkılır anlayışı doğru değildir. Sahurda da iftarda olduğu gibi ölçülü yenmeli, katı gıdaların yanı sıra sıvı gıdalar da alınmalıdır” dedi.
#İftarOrucun asıl amaçlarından olan sindirim sisteminin dinlendirilerek insan sağlığının korunması maalesef çoğunlukla unutulur amacın aksine iftar ve sahurda dengesiz ve çok yemek yiyerek vücudumuzu daha fazla yorarız. Bedenin veya organların dinlendirilmesi binlerce yıldır bilinen bir şeydir.
#BursaAydın’ın Kuşadası ilçesinde Kredi Yurtlar kız öğrenci yurdunda sahurda yemek konusunda tartıştığı kız öğrencileri bıçakla kovaladığı iddia edilen kantin görevlisinin sosyal medyadan yaptığı silahlı tehdit paylaşımları tepki topladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı da "şahsın kantincilik sözleşmesi KYK tarafından feshedilmiş olup, yurt bölgesine girişi de yasaklanmıştır." açıklamasında bulundu.
#AydınKOCAELİ’nin Gölcük İlçesi’nde özel bir hastanede Başhemşire olarak görev yapan ve 20 gün sonra dünyaevine girmeye hazırlanan 28 yaşındaki Hatice Yeşil evinde ölü bulundu. Sahurda yemek yedikten sonra yatağında ölü bulunan Yeşil’in ölüm nedeni, Adi Tıp Kurumu’nda yapılacak otopside belli olacak.
#Kocaeli