Güncelleme Tarihi:
MEDİCAL Park Uşak Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Barış Sevinç, toplumun yüzde 20'sinde görülen reflü şikayetlerinin beslenme düzeninin değiştiği ramazan ayında daha da arttığına dikkat çekip, uyardı.
Op. Dr. Barış Sevinç, oruç tutmak isteyen reflü hastalarının sahuru kesinlikle atlamaması gerektiğini söyledi. Sahurda yemek yedikten hemen sonra yatılmaması gerektiğini belirten Op. Dr. Sevinç, "Yemeğin, yatma saatinden en az 1 saat önce bitmiş olması gerekir. Reflü hastaları iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde aşırı çay, kahve tüketiminden, hamur işi ve ağır tatlılardan da kaçınmalıdırlar. Eğer pidenin üzerindeki susam fazlaysa ve kişiyi rahatsız ediyorsa tüketilmemelidir" dedi.
Ramazan da beslenmeyle ilgili önerilerde de bulunan Sevinç, "Ramazan ayında oruç tutan insanlarda, iftar ve sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek, yağ oranı yüksek yiyecekleri ağırlıklı tüketmek, reflü rahatsızlığı olmayanlarda bile belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Reflünün belirtileri her insanda farklılık gösterebilir. Mide yanması, kalp çarpıntısı, göğüs ve yemek borusunda yanma hissi, ağza acı suyun gelmesi gibi belirtiler reflü belirtileri arasında yer alır ve bu durumlarda kişiler oruç tutarken çok daha fazla zorlanırlar. İftar ve sahur sofralarında tüketilen ağır ve yağlı yemekler, reflü rahatsızlığının en büyük nedeni olarak gösteriliyor" diye konuştu.
Fazla kilosu olanların mutlaka kilo vermeleri gerektiğini de vurgulayan Sevinç, reflünün en büyük nedeninin özellikle bel çevresindeki fazla yağlar olduğunu söyledi. Sevinç şöyle devam etti:
"Eğer bel çevresindeki yağlardan kurtulursanız karın içi basıncınız azalacağı için mideniz ve yemek borunuz rahatlar. Bu açıdan ramazan ayına kilo vererek girmek daha rahat oruç tutmanızı sağlar. Sahursuz oruç tutmayın ve iftarı ikiye bölerek yemeye özen gösterin."
Yavuz KUŞDEMİR / UŞAK, (DHA)
FOTOĞRAF