Şahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir. Şahmeran konusunda türlü rivayetler bulunuyor. Şahmeran Nedir? Şahmeran Hikayesi (Efsanesi) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Şahmeran Nedir?Bir dizi ile yeniden gündeme gelen Şahmaran ya da şahmeran efsanesi, günümüze kadar gelen hikayesi ile nesiller boyu aktarılmaya devam ediliyor. Bir rivayete göre Akdeniz bölgesinde Yılankale olarak bilinen, Adana Osmaniye otoyolu civarında bulunan kalede yaşadığı öne sürülen Şahmeran, vücudu yılan, başı kadın kafası olan bir varlıktır. Yılanların şahı olduğu öne sürülen şahmeran, Türk mitolojisinde Erböke olarak da ifade edilmektedir. Şahmeran'ın ölümüne neden olan kişinin ise Lokman Hekim olduğu iddia edilmektedir. İşte, Şahmeran hakkında nerede yaşadığına dair rivayetlerle birlikte merak edilen bazı bilgiler
#ŞahmeranŞahmeran hikayesi, dijital platformda yayınlanan diziyle izleyenlerin dikkatini çekti. Başı insan, gövdesi yılan biçiminde olduğuna inanılan efsanevi yaratık anlamına gelen Şahmeran; popüler kültürde birçok dizi ve filme konu oldu. Şahmeran'a ilişkin kaynaklarda ve betimlemelerde Şahmeran, dişi bir varlık olarak ifade ediliyor ve Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılıyor. Peki, Şahmeran nedir, ne demek? İşte, Şahmeran hikayesi (Efsanesi) hakkında bilgiler
#ŞahmeranBu hafta sizleri Mardin ve Tarsus efsanesi şahmeranın hikayesine götürüyoruz. Mardin’de neredeyse her evde şahmeran resmi bulunur. Mardin’de şahmeran ustası olarak tanınan Abdülkadir Özcan ise “Bir el atsalar, tanıtım yapsalar, kurslar açsalar iyi olacak” diyor.
#Uğur ÇelikkolMaran soyunun gerçekliği, dijital platformda yayınlanan diziyle izleyenlerin dikkatini çekti. Başı insan, gövdesi yılan biçiminde olduğuna inanılan efsanevi yaratık anlamına gelen Şahmeran; günümüze kadar gelen hikayesi ile nesiller boyu aktarıldı. Şahmaran hikayesinde öne çıkan Maranların da gerçekte var olup olmadığı diziyle beraber gündeme geldi. Farsça bir sözcük olan Mar, yılan anlamına geliyor. Peki, Maran ne demek, nedir? İşte Maran (Yılan) soyu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#MaranFalda şahmeran görmek; fal sahibinin özgüveninin artmasına işaret eder. Bununla birlikte fal sahibi yeteneklerinin farkına varacak ve daha yaratıcı olarak gücünü iyi yönde kullanacaktır. Fal sahibi neleri yapabileceğini anlayarak, çok daha güzel bir şekilde hareket edip, çok önemli başarıların kapısını aralayacaktır. Peki, falda şahmeran görmek ne demek? Kahve falında şahmeran çıkmasının anlamı nedir detayları ile derledik.
#Falda Şahmeran GörmekDilimize Farsçadan geçmiş olan şahbaz kelimesi, şah ve baz sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Baz, kuş anlamına gelirken, şahın sözlük anlamı padişah ve hükümdardır. Sözlük anlamı kuşların padişahı olan bu kelime, doğan için kullanılır. Kelime mecazen yiğit ve gözü pek demektir. Şahbaz ne demek, ne anlama gelir? Sizin için Şahbaz kelimesinin TDK sözlük anlamını örnek kelimeler ve cümlelerle derledik.
#TDK‘Gündüzü mezarlık, gecesi gerdanlık, taş diyarlar şehri’ diye tasvir edilir Mardin. Ne demek olduğunu gitmeden, görmeden, yaşamadan anlamak zor. Gece uçsuz bucaksız bir denizin kıyısındaymış hissi veren Mezopotamya’nın düzlükleri, gündüz taşlarla kurulmuş yerleşimlerle bambaşka bir hikâye anlatıyor. m
#HürriyetTohumlarından ölümsüzlük iksiri yapıldığına inanılan, ırgatlarıyla Yaşar Kemal, Orhan Kemal gibi edebiyatımızın devlerine ve Yeşilçam sinemasına ilham veren pamuğun hasadı yaklaşıyor. Bu görkemli zamanlar, hem pamuğun zorlu yolculuğunun başlangıcına tanıklık etmek hem de Çukurova’nın derinlikli kültürünün izini sürmek için iyi bir fırsat.
#SeyahatAkdeniz kıyısında yazı karşılamaya hazırlanan Tarsus, efsane kahramanlarının şehri. Kimliği hâlâ tartışılan şair Sardanapal 2500 yıl önce Tarsus’a dikilen heykelinin kaidesinden “Ey yolcu, ye, iç ve yaşamaya bak; gerisi boş” diye sesleniyor gezginlere. Anısına dünyanın dört bir yanında katedraller inşa edilen Aziz Pavlus, Roma’da kendisini ölüme mahkum eden yargıca “Tarsusluyum, hiç de önemsiz olmayan bir kentin vatandaşıyım” demişti gururla.