Tamam, sağlık ve eğitim sistemi tıkır tıkır işliyor, ekonomisi yolunda, insanları mutlu. Ama yılın büyük bir bölümü kar altında, mutfağı zayıf... Üstelik depresyon ve intihar oranları birçok ülkeye göre yüksek. Peki, o zaman Finlandiya tipi mutluluk kaynağını nereden alıyor?
#FinlandiyaUzmanlar tarafından sağlık sigortacıları için tasarlanan yeni algoritma ne zaman öleceğinizi ve hayatınızı ne kadarını sağlıklı bir şekilde geçirebileceğinizi tahmin ediyor. 'Ölüm Hesaplayıcı' olarak bilinen uygulama sosyal medyada en çok tartışılan konular arasına girdi, uygulamaya inananlar da eleştirenler de mevcut.
#Ölüm HesaplayıcıSon yıllarda adını ne yazık ki sıklıkla duyduğumuz lenfoma kanseri ya da yaygın kullanılan lenf kanseri birçok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edildiğinde tedavisi edilebiliyor. Boyun, koltuk altı ve kasıkta oluşan şişliklerin her geçen gün büyümesi gibi belirtilerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu şişkinliklerin lenf bezleri tümörünün habercisi olabileceğini vurguluyor. Peki, Lenf kanseri nedir, neden olur? Lenf kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler…
#Lenf KanseriZaman, hissedilenden de daha hızlı akmaya devam ediyor. Geçmiş yıllarımızı ve şahit olduğumuz değişimleri zamanın illüzyonu ile fark edemesek de geriye dönüp baktığımızda şaşkınlığımızı üzerimizden atamıyoruz. Arkanıza iyice yaslanın çünkü gelecek sizi daha da şaşırtacak. Neden mi? Abundance 360 araştırma şirketinin önümüzdeki 10 yılın meta eğilimlerini öğrendiğinizde şaşırmamak elde değil de ondan. Tüm sektörlerdeki eğilimde yapay zekanın ve nitelikli verinin öneminin vurgulandığı araştırmada teknoloji çağının hakkını verecek bir 10 yılın bizi beklediğine dikkat çekiliyor. Sizler için yakın gelecekte bizleri bekleyen değişim ve gelişmeleri 12 ana başlıkta inceledim.
#Serap GünalAvrupa İstatistik Kurumu Eurostat, AB ülkelerinde beklenen 'sağlıklı yaşam' sürelerini açıkladı. Buna göre kadınlar hayatlarının ortalama 64,2 yılını sağlıklı olarak geçirirken, erkeklerde bu sayı 63,5 olarak belirdi. İşte Türkiye ve diğer ülkelerdeki yaşam süreleri...
#Yaşam SüreleriÜlkelerin mutlu olup olmadığı konusu, ilk kez 2012’de Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından araştırılmaya başlanmış. Önce mutlu bir yaşamın standartları belirlenmiş, sonra 158 ülkenin vatandaşlarına sorular sorulmuş ve alınan yanıtlar karşılaştırılmış. Bu çalışmanın temel nedeni, insanların mutluluğunu, yaşam kalitesini, ruhsal ve bedensel sağlığını optimum düzeye getirebilecek önlemleri alabilmek.
#Dr. Başak DemirizGenetik bilgilerin ülkelerin sağlık sistemine, dolayısıyla topluma yansıtılabilmesinde yol haritasını çizen oluşumlardan biri de Avrupa Birliği Toplum Sağlığı Genombilim Ağı. 2005’te kurulan ağda bilim adamlarının yanı sıra farklı branşlardan doktor, etikçi, felsefeci, hukukçu, teolog, genetik uzmanı ve biyologlar yer alıyor.
13 yaşındaki bir çocuğun AIDS’ten ölümü, tehlikeyi göz önüne serdi. İstanbul Tıp Fakültesi’nde 100 çocuğun HIV nedeniyle tedavi gördüğü belirtilirken Hürriyet’e konuşan uzmanlar “Vakalarda en çok artış 25-35 yaş grubunda ancak onları 15-19 yaş aralığı takip ediyor” dedi.
#İzmirTeknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
#SağlıkAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKBu hafta Balık burcunda, Neptün etkili bir Ay tutulması meydana gelecek. Sosyalleşmek, geçmişteki yaraları iyileştirmek, ilişkilerimizde açık bir iletişim kurabilmek için fırsatlar yakalayacağız. Romantik anlar yaşayabiliriz. Yardıma muhtaç kişilere el uzatabiliriz. Ayrıca biz de karizma sahibi, güçlü kişilerden destek görebiliriz.
#Astroloji