Sağlıklı Yaşam haberleri sayfasında Sağlıklı Yaşam hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 24903 Sağlıklı Yaşam haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek isteyenler için lezzetli ve besleyici bir atıştırmalık alternatifi sunan üzüm, sağlık açısından sayısız fayda sağlıyor. Ancak doğru şekilde tüketilmesi çok önemli…
#Üzümün FaydalarıVücudunuz 60'larınızda yokuş aşağı gitmek zorunda değil. ‘Her zamankinden daha fit ve güçlüyüm’ diyenJacqueline Hooton, 6 ay önce düştü ve bileği kırıldı. Şimdi ise ağırlık kaldırıyor ve yaşlanmaya karşı meydan oluyor.
#SağlıkKocaeli’de evlendikten sonra aldığı kilolar nedeniyle günlük yaşamında zorluklar yaşayan İbrahim Yavuz (39), Sağlıklı Hayat Merkezi’nde diyetisyen eşliğinde 126 kilodan 86 kiloya düştü. Çok iyi tepkiler aldığını söyleyen Yavuz, “‘Eski halinden bir şey yok, gençleşmişsin, daha fitsin’ diyenler çok oluyor” dedi.
#DiyetisyenMesleğinde 25’inci yılını kutluyor. Sadece işleriyle değil, sosyal sorumluluk bilinciyle de dikkatleri çekiyor. Tülin Şahin bu kez Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen böbrek sağlığı forumu kapsamında Brüksel’e davet edildi, orada konuşmalar ve bir de moda çekimi yaptı. Annesi de böbrek hastası olan ve yıllardır annesi için bu hastalıkla mücadele eden süpermodelle konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkGünümüzde kanser, can kayıplarına yol açan kronik hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kansere yatkınlık söz konusu olduğunda kişinin genetik yapısı da önemli elbette ancak yakın tarihli araştırmalar neredeyse her iki kanserden birini önlemenin elimizde olduğunu ortaya koydu. Bu bağlamda özellikle beslenme çok kritik. Peki hangi gıdaların kanser eğilimini artırdığını, hangilerinin kanser savaşçısı olduğunu belirleyen şey ne?
#SağlıkCildimiz, vücudumuzun en büyük organı olmasının yanı sıra, milyonlarca mikroorganizmanın yaşadığı bir ekosistemdir. Bu mikroorganizmaların büyük bir kısmı bakterilerdir. Tıpkı bağırsaklarımızdaki mikrobiyom gibi, cilt mikrobiyotamız da sağlığımız için hayati bir rol oynar. Ancak, bu küçük canlılar sadece varlıklarını sürdürmekle kalmaz, aynı zamanda cildimizi dış etkenlere karşı korur ve bağışıklık sistemimizin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
#Cilt MikrobiyotasıYüz yıl yaşamış insanlardan öğrenebileceğimiz çok şey var. Bizim kırklı yaşlarımızda belimiz, sırtımız, dizlerimiz ağrımaya, yataktan yorgun kalkmaya, unutkanlık yaşamaya başlıyoruz. Peki bu insanlar 100 yaşına kadar nasıl sağlıklı ve dinç kalabiliyor? Kimi uzun ve sağlıklı bir ömrün sırlarını beslenmesine bağlıyor kimi sosyal ilişkilerine kimi de aşka…
#SağlıkSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Gribal enfeksiyon sayımızın arttığı ifade ediliyor ama kamuoyu şunu bilsin ki önceki senelerimize oranla bir farklılık yok. Aynı şekilde influenza virüs ağırlıklı bir dönem yaşıyoruz. Bu mevsimsel olan bir yükseliş. Geçen senelerden bir farkının olmadığını özellikle belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıKış aylarında hastalıklara karşı korunabilmek için kırmızı renkli besinler tam bir şifa deposu! Sofralarımızda tükettiğimiz bu şifa deposu besinler neler ve onları tüketirken faydalarından nasıl yararlanabiliriz? İşte bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Sağlıklı YaşamYaş almaya başlayan erkeklerin fiziksel ve ruhsal sorunlarına çözüm arayan ‘50 ve Ötesi Erkekler İçin Gerçek Reçeteler’ kitabı yayımlandı. Farklı alanlarda uzman 28 doktorun hazırladığı rehber niteliğindeki kitapta cinsel aktivitenin kalp sağlığına etkisinden yaşlanmaya karşı ‘eksozom’ teknolojisine kadar pek çok konuya değiniliyor.
#Gizem CoşkunardaModern çağın koşuşturmacasında pek çok kişi yorgun hatta tükenmiş hissettiği gerekçesiyle egzersiz yapmaya zaman ayıramıyor, merdiven çıkmak yerine asansör kullanıyor, eve gider gitmez yemeğin ardından ekran karşısında oturmayı tercih ediyor. Ancak yapılan çalışmalar; hareketsiz (sedanter) yaşam tarzının ömrü kısalttığını ortaya koyuyor!
#Sağlıklı YaşamYaş bir sayıdır. Yaşın anlamı ise tamamen sizin bakış açınıza göre değişir. Peki neden 40 yaş sendromu yaşanır? 40 yaş hayatımızda neleri değiştirir? Bu yaşımızın tadını en sağlıklı ve verimli bir şekilde nasıl çıkarabiliriz? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda.
#SağlıkTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKVücudumuzun yavaşlamaya başlaması yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucudur. Kas tonusu 30'lu yaşların ortalarından itibaren azalmaya başlıyor ve 60'lı yaşlarda daha da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir kişi 60'lı yaşlarının ortalarına geldikten sonra demans riski katlanarak artıyor. Ancak bu, biraz çalışma, planlama ve biraz da şansla 90'lı yaşlarımıza ve ötesine kadar sağlıklı bir şekilde yaşayamayacağımız anlamına gelmiyor. Tıpkı birazdan hikayelerini ve uzun ömürlerinin sırlarını okuyacağınız 100 yaşını aşmış üç süper yaşlı gibi…
#Uzun Ömrün SırlarıALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#KolajenUzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Bunu başarabilmiş kişilerin genetik yapıları, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri bilim insanları tarafından sürekli mercek altına alınıyor. Yıllardır 100 hatta 110 yaşını aşmış kişilerle araştırmalar yapan bir bilim insanı da tespit ettiği 9 ortak noktayı anlattı...
#SağlıkYeşilçam’ın efsanevi ismi Ediz Hun, katıldığı konferansta sağlıklı yaşam tavsiyeleri verdi. Usta oyuncu, kilo almamaya çalıştığını belirterek “Plajda erkeklere bakıyorum, herkes belli bir yaştan sonra göbeğini çekiyor. Ben de önceden çekiyordum ama kilo kalbi yoruyor” dedi.
#Ediz HunKöln’de bu yıl ‘Güçlü ve sağlıklı bir toplum için” temasıyla düzenlenen sağlık fuarı FIBO 2025, sektör ziyaretçilerini ve hayranlarını bir araya getirdi. 1000’den fazla sektör temsilcinin katıldığı fuar, alanında dünyanın en büyük fitness ve sağlık fuarı olarak kabul ediliyor.
#ALMANYAAvukat Yüksel Özbey kendi hayatından esinlenerek bir kitap yazdı: ‘Parkinsonlu Avukattan Küçük Bir Hikâye’... 2015’te teşhis alan Özbey ile kitabını ve hastalığıyla değişen hayatını konuştuk. Prof. Dr. Özlem Güngör Tunçer’e de parkinson’u ve son tedavi yöntemlerini sorduk: “Hastalığa neden olan genlerin düzeltilmesi ve dopamin üretiminin arttırılması için araştırmalar yapılıyor.”
#Hazan AKÖZ IŞIKElma, üzüm, zencefil ve ananas gibi farklı sirke çeşitlerini hem sağlıklı yaşam hem de lezzet açısından sofralarımızda bulundurmalıyız. Sirkeyle bağışıklığınızı güçlendirebilir, metabolizmanızı destekleyebilir ve yemeklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Sağlığınız ve damak tadınız için organik sirkeyi sofranızın yıldızı yapın!
#Berrin YiğitSağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek isteyenler için lezzetli ve besleyici bir atıştırmalık alternatifi sunan üzüm, sağlık açısından sayısız fayda sağlıyor. Ancak doğru şekilde tüketilmesi çok önemli…
#Üzümün FaydalarıSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Bolu Kartalkaya'daki otel yangınında hayatını kaybeden tıp fakültesi son sınıf öğrencisi intörn doktor Yiğit Gençbay'ın adıyla açılan Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi'nin (SHM) açılış töreninde, "Yiğit, isminden de anlaşılabileceği gibi büyük bir kahramanlık örneği gösterdi. Biz sağlıkçılar kendinden çok başkasına hizmet eden, insanlığa adanmış insanlarız" dedi.
#Kemal MemişoğluVücudunuz 60'larınızda yokuş aşağı gitmek zorunda değil. ‘Her zamankinden daha fit ve güçlüyüm’ diyenJacqueline Hooton, 6 ay önce düştü ve bileği kırıldı. Şimdi ise ağırlık kaldırıyor ve yaşlanmaya karşı meydan oluyor.
#SağlıkSağlık turizminin dünyadaki büyüklüğü yıllık yaklaşık 100 milyar dolar, Türkiye’nin bundan aldığı pay ise çok gerilerde kalıyor. Ancak bu rakama en büyük sorunlardan biri olan kayıtdışı yapılan işlemler dahil değil. Başta saç ektirmek olmak üzere Türkiye’nin tercih edildiği birçok alan var. Fakat bu işi hem “merdiven altı” hem de kayıtdışı yapanların, oluşan komplikasyonların da sektöre zarar verdiği aşikâr. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı harekete geçti. USHAŞ yani Uluslararası Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik’te değişikliğe gidiyor. Yönetmelik son şeklini almak üzere, ancak sizlerle edindiğim bilgileri paylaşacağım:
#HealthtürkiyeAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralYazın yaklaşmasıyla birlikte birçok kişi, inatçı kilolarından kurtulmak için yeni diyet yöntemleri arayışına giriyor. ABD’de diyetisyen ve beslenme uzmanı olan Nicolette Pace, sağlıklı yaşam için alışılmışın dışında bir yaklaşım öneriyor: Bebek gibi beslenmek! Pace, bu yaklaşımla basit ama etkili yöntemlerle vücudunuzu sağlıklı bir şekilde besleyerek ideal kilonuza ulaşmanın yollarını sunuyor. Peki, bebek gibi beslenmek tam olarak nedir?
#SağlıkYapılan yeni bir bilimsel araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıya dair çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanlarını 50 bin İranlı üzerinde yaptığı bir araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Bu kan grubuna sahip olan kişilerin mide kanserine yakalanma riski diğer kan grubuna sahip kişilere oranla yüzde 55 daha yüksek olduğu belirlendi. Peki, kan grubu kanser riskini nasıl etkiliyor? Kan grubu faktörü kanserin teşhisinde ya da tedavisinde dikkate alınmalı? Çarpıcı araştırmanın detaylarını Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin ile konuştuk.
#KanserCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bir damla suda yaşamımız, medeniyetimiz, inancımız, kültürümüz, hülasa tarihimiz gizlidir. Milletimizin hiçbir zaman bu nimetten mahrum kalmamasını Allah'tan niyaz ediyorum. Yediden yetmişe herkesi, su seferberliğinde yerini almaya davet ediyorum." dedi.
#Emine Erdoğan90 yaşını aşan kişiler üzerinde yapılan geniş çaplı bir araştırma ile bu uzun ömürlü insanların kanında metabolik farklılıklar keşfedildi. Bu da metabolik sağlık ve uzun ömür arasında bir bağlantı olabileceğini ortaya koydu. Peki uzun ömürlü insanların kanında ne var? Hangi kan değerler ne ifade ediyor? Kaderimiz tamamen genlerimize mi bağlı?
#Uzun ÖmürGünümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi ve tıbbi imkanların artmasıyla yaşam süresi uzadığından yaşlılık dönemini fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı ve dinç geçirmek şüphesiz büyük önem taşıyor. Kimileri bu amaçla sağlıklı yaşam tarzı benimseyip kişisel ve çevresel olumsuz etkenleri olabildiğince azaltmaya çalışırken, kimileri ise internetten ve sosyal medyadan gördüklerini doktora danışmadan bilinçsizce uygulama yoluna gidebiliyor.
#Genç Kalma YollarıModern yaşamın getirdiği düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının, birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını dile getiren Özel Mavi Deniz Tıp Merkezi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Meftun Çelikçi, bu hastalıkların başında ise diyabetin yer aldığını söyledi. “Diyabet gelişmeden önce vücudun verdiği bazı sinyaller vardır ve işte tam da bu noktada “prediyabet” kavramı devreye girmektedir” diyen Dr. Çelikçi, prediyabet hakkında önemli bilgiler vererek, risk grubunda olan kişileri uyardı.
#1AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun partisinden Cumhurbaşkanı adayı olmasını eleştirerek, “Şimdi bakıyorsun milletin hizmet için seçtiği bazı makam ve mevkideki hizmet yapması gereken insanlar seçildiğinin ertesi gün başka koltukların yarışı içerisine giriyorlar. Koltuk yarışına giriyorlar. Bu doğru bir şey değil. Herkes aldığı emanetin hakkını bir versin” dedi.
#AK PartiKocaeli’de evlendikten sonra aldığı kilolar nedeniyle günlük yaşamında zorluklar yaşayan İbrahim Yavuz (39), Sağlıklı Hayat Merkezi’nde diyetisyen eşliğinde 126 kilodan 86 kiloya düştü. Çok iyi tepkiler aldığını söyleyen Yavuz, “‘Eski halinden bir şey yok, gençleşmişsin, daha fitsin’ diyenler çok oluyor” dedi.
#Kilo VermeKocaeli’de evlendikten sonra aldığı kilolar nedeniyle günlük yaşamında zorluklar yaşayan İbrahim Yavuz (39), Sağlıklı Hayat Merkezi’nde diyetisyen eşliğinde 126 kilodan 86 kiloya düştü. Çok iyi tepkiler aldığını söyleyen Yavuz, “‘Eski halinden bir şey yok, gençleşmişsin, daha fitsin’ diyenler çok oluyor” dedi.
#DiyetisyenUzman diyetisyen Nilay Keçeci’nin ‘Yeni Bir Başlangıç’ isimli kitabı yayımlandı. “Her şeyi kısarak diyet yaptığımızda kiloları geri almak kaçınılmaz. Doğru beslenmenin püf noktası porsiyon kontrolü” diyen Keçeci, kitabında sağlıklı kilo vermenin ipuçlarını paylaşıyor.
#Diyet