Hamilelikte kilo kontrolü mümkün müdür? Sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleriyle gebelikte kilo kontrolü sağlamak hatta gerekiyorsa kilo vermek de mümkündür. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Nujen Çolak Bozkurt, gebelikte kilo kontrolü hakkında bilgi verdi.
#Hamilelikte Kilo KontrolüGebelik döneminde yapılan egzersizler anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşıyor. Anne adayına kendini fiziksel ve ruhsal olarak iyi hissettiren egzersizler; özellikle bu dönemde sık karşılaşılan bel ve sırt ağrılarını, şişlik ve ödem ile uykusuzluk problemlerini de azaltıyor. Gebelik döneminde hareketsizlikten uzak duran ve düzenli egzersiz yapan kişilerin normal doğum yapma şansı yükseliyor ve sancı süreleri de kısalıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nilsem Eraslan, gebelik döneminde egzersizin önemi hakkında bilgi verdi.
#Sağlıklı Gebelik İçinGebelik döneminde yapılan egzersizler anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşıyor. Anne adayına kendini fiziksel ve ruhsal olarak iyi hissettiren egzersizler; özellikle bu dönemde sık karşılaşılan bel ve sırt ağrılarını, şişlik ve ödem ile uykusuzluk problemlerini de azaltıyor.
#GebelikYüzmenin hamilelik sürecinde oluşan omuz, bel ve sırt ağrılarına iyi geldiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, “Hamileyken tatilde nelere dikkat edilmeli?” sorusunu tüm detaylarıyla sizler için cevapladı.
#Hamilelikte TatilTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), açıkladığı 2016 yılı ölüm istatistiklerine göre, bebek ölümlerinde Tunceli 3,1 ile en düşük, Bingöl ise 18,2 ile en yüksek kent olmuştu. Tunceli'de bebek ölümleri ile ilgili hekimlerin, gebeleri Türkiye ortalaması olan 3 kez kontrolün yerine 4 ve üzeri yaptığı bildirildi. Bingöl'de ise vatandaşlar, bebek ölümlerini imkansızlık ve uzman doktor yetersizliğine bağladı.
#BebekEge Üniversitesi Aile Planlaması ve Kısırlık Merkezi Başkanı Prof. Dr. Erol Tavmergen: "Doğal yoldan gebelik elde etmek isteyenlerin katkı maddeli besinlerden, radyoaktiviteden uzak durması, kimyasallara maruziyeti mümkün olduğunca azaltması, bilgisayar, cep telefonu gibi aletleri cepte ve vücutta taşımaması gerekiyor." dedi.
#YumurtalıkDünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan: "Erkekte şişmanlık, stres, genetik yatkınlık, sigara, alkol gibi problemler spermin balanslamasını bozuyor. Kadında da yaş, yumurta rezervi, kilo, psikolojik durumlar yumurtanın gelişmesini etkiliyor. Bizler de kişiye özel diyetlerle iyi bir yumurta veya sperm sağlayarak balanslama yani dengeleme gerçekleştiriyoruz." dedi.
#Tüp BebekKonya'da genetik tüp bebek tedavisiyle rahmine iki dondurulmuş embriyo yerleştirilmesine rağmen üçüz bebeklere hamile kalan genç kadına doktorlar, gebeliğin sağlıklı ilerlemesi için anne karnındayken tek yumurta ikizlerinin kalbinin durdurulması teklifinde bulundu.
Sağlıklı gebelik için risk faktörü gösterilen alkol tüketimi, tüp bebek tedavi sürecini de olumsuz etkiliyor. ABD'de yapılan araştırmaya göre, tüp bebek tedavisi sırasında ve sonrasındaki 1 yılı kapsayan dönemde alkol tüketimi, düşüklere yol açıyor ve canlı bebek doğum oranını azaltıyor.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, tüp bebek yönteminin, kadının tüplerinin kapalı olması, yumurtlama bozuklukları, endometriyozis gibi durumlarda, rahim içi aşılama ile sonuç alınamayan hastalarda, azo spermi olan kişilerde ve genetik hastalıkların tespiti halinde uygulanması gerektiğini bildirdi.
Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiAnkara'da, kalıtsal bir cücelik hastalığı olan 'akondroplazi' ile mücadele eden Selim Aydın (5), tedavi için mahkeme kararı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanan 800 bin liralık ilacın da etkisiyle 11 ayda 8 santim uzadı. Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği'nden Dr. Fatih Gürbüz, “Bu ilaç tedavisi akustiklerdeki durumu tamamen düzeltmez. En azından uzama hızını eskiye göre ortalama yıllık 1,5 santim uzamayı arttırıyor” dedi.
#Akondroplazi