Güncelleme Tarihi:
Hamileliğini tamamlayamadan üst üste düşük yapanların aklındaki en önemli soru: Yeniden hamile kalabilecek miyim?
Tekrarlayan düşüklerin her sağlıklı kadının başına gelebileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Mustafa Özbek, bu tip durumlarda anne ve baba adayından genetik danışmanlık raporu istendiğine dikkat çekiyor. Kromozomal bir bozukluğun olup olmamasına göre tedavi çeşitlerinin de değişeceğini belirterek şu şekilde devam ediyor:
“Kromozmal bir bozukluk saptanması durumunda aşılama veya tüp bebek önerilir. Tüp bebekte canlı embriolardan biopsi alınarak embriyo hücrelerinde kromozomal bozukluk var mı bakılır. Normal olduğuna kanaat getirilirse, döl yatağına transfer edilir. Zira kromozomal bozukluğu olan embriolar 8 hücreli aşamaya güç gelir, bir sonraki aşama olan blastokist denilen ortalama 100 hücreli aşamaya gelmeleri daha da zordur. Bu nedenle kromozal bozukluk tespit edilen çiftlerde tüp bebek yapılarak embriyonun blastokist şamasına bırakılması veya biopsi ile kromozomal bozukuk olmayan embrioların transferi o ay için yüzde 40’a yakın sağlıklı canlı bebek sahibi olmayı mümkün kılacaktır.”
Kromozal Bozukluk Yoksa?
“Kromozomal bozukluğu olmadığı tespit edilen çiftlerde kanama/pıhtılaşma eğilimine bakılır. Annede özellikle kanama eğilimi veya pıhtılaşma eğilimi varsa bunun neden kaynaklandığında bakılır. Bebek aspirini veya kan sulandırıcı iğnelerin uygulanması çözüm olacaktır.
Kromozam olarak sağlam, kanama/pıhtılaşma eğilimi olmayan çiftlerde özellikle annede hormonal yapıya bakılır. Eksik hormonların tamamlanması veya yüksek seviyle hormonların normale çekilmesi sağlıklı gebelik için önemlidir.
Kromozomal yapısı normal, kanama/pıhtılaşma eğilimi olmayan ve hormonal yapısı da normal olan çiftlerde son bakılacak unsur, tüm sistemi tutan bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıkların tespitidir. Çeşitli romatizmal hastalıkların aktif döneminde düşük olması olağandır. Hastalığın geriletilmesi, bebek aspirin veya kan sulandırıcı iğnelerin kullanımı sağlıklı canlı bebek sahibi olmayı sağlayacaktır.
Üreme yeteneği olan ve kolay gebe kalan kadınların hemen hemen tamamı, tıbbi yardımla sağlıklı bir şekilde bebek sahibi olabilir.