Anne-babalar genellikle ‘sağlığa zararlı’ diye engellemek istese de çocuklar özellikle yaz aylarında daha çok hazır dondurma, cips gibi abur cubur yemek veya asitli içecekler içmek isteyebiliyor. Tatilde oldukları için de daha fazla serbestlik talep ediyorlar. Böyle bir durumda çocuğun sağlıklı beslenmesi nasıl sağlanır?
#Saygın ŞimşekKış aylarında bağışıklık sistemi zayıflayan çocukların, abur cubur istekleri de bununla birleşince vücut direnci iyice düşüyor. Sağlıksız abur cubur yiyeceklerden çocukları uzak tutabilmek mümkün mü? Çocuklarımız için evde yapabileceğimiz sağlıklı atıştırmalıklar nelerdir? Çocukların abur cubur isteklerini bastırabilecek atıştırmalık tariflerini ve sorularımızın yanıtlarını Uzman Diyetisyen Fatma Yiğitoğlu'ndan aldık.
#Sağlıklı Cipsİstanbul’da bir eğitim kurumunun bu yıl 25’incisini düzenlediği proje yarışmasına 21 ükeden 169 öğrenci katıldı. Öğrenciler ve danışman öğretmenler projelerini üç gün boyunca sergiledi. Yarışma sonunda ulusal kategoride fizik dalında ‘Uçuş Süresi ile Maden İçinde Konum Belirleme’, kimyada ‘Yaşlanma Karşıtı Nano-Malzeme Geliştirilmesi’ ve biyoloji alanında ise ‘Gıda Paketlemede Geleceğin Anahtarı: K.E.Y’ projeleri birinci oldu. Uluslararası dalda ise fizik ve kimya dalında Poloya, biyoloji alanında ise Azerbaycan birincilik ödülünün sahibi oldu.
#ÖğrenciCelal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, Türkiye'deki önemli bir cips firması ile birlikte üzüm çekirdeği ve posasını kullanarak, antioksidan içerikli, yağı azaltılmış yeni bir cipsin deneme üretimini yaptıklarını bildirdi.
Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımVücudumuzun yavaşlamaya başlaması yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucudur. Kas tonusu 30'lu yaşların ortalarından itibaren azalmaya başlıyor ve 60'lı yaşlarda daha da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir kişi 60'lı yaşlarının ortalarına geldikten sonra demans riski katlanarak artıyor. Ancak bu, biraz çalışma, planlama ve biraz da şansla 90'lı yaşlarımıza ve ötesine kadar sağlıklı bir şekilde yaşayamayacağımız anlamına gelmiyor. Tıpkı birazdan hikayelerini ve uzun ömürlerinin sırlarını okuyacağınız 100 yaşını aşmış üç süper yaşlı gibi…
#Uzun Ömrün Sırlarıİnsan ömrü giderek uzuyor. Ortalama yaşam süresi rekor seviyelerde. Yine de daha uzun bir yaşam her zaman daha iyi bir yaşam anlamına gelmiyor. Zihinsel ve fiziksel bozulma tehdidi, yaşlanan insanlar için her zaman bir endişe kaynağı olmayı sürdürüyor. Ancak bazıları için yaşlanmak hiç de endişe edilecek bir şey değil.
#Asırlık İnsanlarPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#Patatesİçinde bulunduğumuz bu sıcak günlerde vücudun terle attığı suyu ve mineralleri yerine koymak çok önemli. Ancak bazı durumlarda su içmek terli olmadığı gibi fazla su tüketimi ölümcül durumları beraberinde de getirebiliyor.
#DehidrasyonDünyada milyonlarca insan obeziteyle ve aşırı kilolarla savaşabilmek için çeşit çeşit yola başvuruyor. Uzmanlar dengeli, sağlıklı ve düzenli beslenmenin ve hareket etmenin en etkili yol olduğunu sık sık dile getirse de dönem dönem moda olan diyetlerden medet umanların sayısı bir hayli fazla. Bethany Dobson da onlardan biriydi. Ta ki önemli bir gerçeğin farkına varıp hayatında iki şeyi değiştirene kadar...
#ZayıflamaSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#Sağlıkİş hayatının yoğunluğu ve gündelik hayatın koşuşturması derken bazı zamanlarda vücudumuza aşırı stres yüklemesi yapabiliyoruz. Kimileri bu stresle başa çıkabilmek için aşırı yemeye yönelirken kimileri de stres altındayken hiçbir şey tüketmiyor. Aslında doğru besinlerle stres seviyesinin kontrol edilmesi mümkün… Peki stresi azaltan bu besinler neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBazı besinler kanser hücrelerini vücuttan uzaklaştırma konusunda vücudun iç dinamiklerine daha fazla destek veriyor. Pek çok uzman ise ölçüyü kaçırmadan bu besinlere sofranızda yer açmanız gerektiği konusunda uyarıyor. Peki kansere meydan okuyan besinler hangileri? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? İşte detaylar…
#SağlıkSürekli ekran önünde olan ünlülerin işleri gereği görünümlerine dikkat etmeleri ve özellikle de fit görünümlerini korumaya çalışmaları alışkın olduğumuz bir durum. Hatta bu yüzden ünlü ünsüz birçok kadının beden algılarıyla birlikte ruh ve beden sağlıklarını kaybettikleri bile oluyor…
#Jenni FalconerBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki aşırı acı tüketmekciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkAcı yemek kimileri için adeta bir zevk. Acısız sofraya oturmayanlar, arkadaşları ile dayanıklılık yarışı yapanlar hatta en acı biberi bulup yemeye takıntılı olanlar var. Ancak ABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Acı BiberTürk mutfağının en sevilen malzemelerinden biri olan tarhana, son yıllarda sadece çorba olarak değil, cips gibi atıştırmalıklarla da karşımıza çıkıyor. Özellikle koronavirüs pandemisi esnasında besleyici değeri ve bağışıklık artırıcı özelliği nedeniyle oldukça popüler olan tarhana evde katkısız bir biçimde yapıldığında çok daha kıymetli ve sağlıklı bir hale geliyor. Uzun ömürlü olması için iyice kurutulması gereken, bu nedenle yaz aylarının sonlarında kış hazırlığı olarak yapılan tarhanada telaş şimdiden başladı bile. Peki tarhana nasıl yapılır? Tarhana hamuru nasıl hazırlanır, tarhana nasıl kurutulur? Bütün bu soruların cevapları ve farklı yörelerden tarhana tariflerimiz aşağıda. Bereketi şifası bol olsun…
#Tarhana