Paketli satılan çikolataların hemen hepsinde yüksek oranda şeker bulunuyor. Bitter çikolataların şeker oranı az olsa da yine de içeriğinde yer alıyor. Eğer sağlıklı çikolata yemek istiyorsanız ya nadir bulunan şeker ilavesiz olanlardan satın almalısınız ya da evde kendiniz yapmalısınız? "Nasıl yapacağım?" sorusunu duyar gibiyiz. Evde çikolata yapmak sandığınızdan çok daha basit!
#Evde ÇikolataNeredeyse kimsenin hayır diyemediği bazı tatlar vardır, sufle gibi… Sürprizlerle dolu bir kek diyebiliriz ona. Dışındaki çıtır yüzeyi sert bir kek hissi uyandırsa da, kaşığınızı batırdığınız an içinden akmaya başlayan çikolatası görüntüsüyle bile bambaşka bir keyif verir… Bu keyfi evde ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte yaşamak isteyenlerden, “Sufle nasıl yapılır?” diye internette arama yapanlardan mısınız? Eğer öyleyse aradığınızı buldunuz çünkü “Sufle nasıl yapılır?” sorusunun cevabı bütün detayları ile burada…
#Sufle Nasıl YapılırTürkiye, 6 Şubat saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7'lik depremle sarsıldı. Ciğerimizi yakan bu korkunç afetin şokunu henüz atlatamamışken bu kez de Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremi yaşadık. Maalesef benzerini görmediğimiz bu felakette binlerce canımız gitti, on binlerce yaralımız var... Her şeye rağmen kısa süre içinde tek yürek olan ülkemizde şimdi tüm gözler enkaz altından gelecek güzel haberlere çevrildi. Depremin 119. saatinde gelen mucize Kamil oldu. Lise öğrencisi 17 yaşındaki genç enkaz altından ekiplere hangi günde olduklarını sordu. Saatler sonra enkaz altından çıkarılan Kamil, ekiplerin 'Bugün günlerden Kamil!' nidaları ile karşılandı. Öte yandan mucizeler Kamil ile de sınırlı kalmadı. 122 saatte buruk sevincimizi bu sefer Kahramanmaraş'ta 70 yaşındaki Menekşe teyze ile yaşadık. Enkaz altından kurtarma ekiplerine ve hayata el sallayan Menekşe teyze de enkazdan kurtarıldı. 123. saatte ise 2 yaşındaki Asya, enkazdan sağ olarak çıkarıldı.
#KahramanmaraşMuzun girmediği, sevilmediği ev yok. Yulaflı kâselerin, pankek tariflerinin olmazsa olmazı, kremayla yakaladığı müthiş uyum sayesinde pastaların da vazgeçilmezi... Kızarmışıysa Uzakdoğu ülkelerinde çok seviliyor. Muzlu tariflerimin hepsi çok pratik, evinizde mutlaka deneyin.
#MuzYeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak ÜrünleriDünya çapında üne sahip olan Türk kahvesinin tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Ev hanımlarının yorgunluk ilacı, çalışanların molası, kız isteme merasimlerinin vazgeçilmezidir! ‘Kırk yıl hatırı’ olan Türk kahvesinin yağ yakımında da büyük etkisi vardır. İşte Türk kahvesinin 6 faydası...
#KahveMevsimi oldukça kısa ama besin değeri ve vücuda yararı bol üç meyveyi, tam da zamanları gelmişken anlatmak istiyorum size: Muşmula, hünnap ve iğde... Maalesef eskisi kadar bilinip tüketilmiyorlar. Oysa iğdeyle tatlı krizlerinizi önleyebilir, hatta çayını demleyebilir, olgun muşmulayla kek yapabilir, hünnapla sağlıklı, pratik atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
#MuşmulaBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarBirçok bitter çikolata çeşidi halihazırda hayvansal ürün içermiyor zaten ama artık çoğu markanın yüzde 100 bitkisel içerikle üretime yöneldiğini de görüyoruz. Pratik ve eğlenceli tariflerle evde kendi vegan çikolatalarımızı hazırlayabilir, damak zevkimize göre çeşitlendirebiliriz.
#VeganYıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk MutfağıBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriTüm Hürriyet Leziz Okuyucularına merhaba bugün sizlere burçlara göre beslenme biçimlerini yazacağım. Tabii desteklerini esirgemeyen sevgili dostum Karma Astrolog Özlem Somuncu ile de konuştum ve konuşmamıza istinaden ilginç, bir o kadar da iştah kabartan lezzetler ortaya çıktı.
#BurçlarMateks Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu, iç piyasa için FruitMade markasını geliştirdiklerini söyledi, “Böylece, ‘Bizim topraklarda yetişen değerleri Hans yiyor, ama Hasan uzaktan bakıyor. ürünün en iyisi ihracata gidiyor, kötüsü de bize kalıyor’ algısını tersine çevirdik” dedi.
#İzmirTadı, aroması ve damağınızda bıraktığı enfes dokusuyla çikolata, neredeyse hepimiz için yerken aşka dönüşüyor. Verdiği bu tartışmasız hazzın yanında ham haliyle çikolata aynı zamanda beyin fonksiyonlarını, kalp sağlığını iyileştiriyor ve tansiyonu da dengeleyici bir özellik taşıyor. Ancak yapay tatlandırıcılar ve yağlarla birleştiğinde etkisini kaybederken bir de hızla kilo almamıza neden oluyor. Bu nedenle çikolata alırken en az yüzde 70 kakao içerikli olmasına dikkat etmeniz gerekiyor, yani ne kadar acı olurlarsa o kadar iyi ve sağlıklı! Sizin için bu acı hissi gidermeniz ve tatlandırmanıza faydalı olacak sağlıklı karışımları derledik.
#ÇikolataDünyada ve ülkemizde koronavirüsten korunma ile ilgili önlemler alınmaya devam ediyor. Karantinada çoğu kişi evde durmanın verdiği can sıkıntısıyla veya durumun oluşturduğu tedirginlikle tatlı yeme isteği yaşayabiliyor ve kendini mutfağa atıyor.
#KarantinaPandemi hayatımızdaki pek çok şeyi değiştirdi. Evde geçirilen zamanın artışı normalde mutfağa uğramayanları bile usta aşçılara taş çıkarır hale getirdi. İştah açıcı lezzetler hareketsizlikle birleşince bu dönemde aldığı kilolardan şikayet edenlerin sayısı da arttı. Diyetisyen Nihal Tunçer, bu ortamda en riskli grubun ise teneffüste koşma şansını yitiren çocukların olduğuna dikkat çekti.
#ÇOCUKYaz aylarının vazgeçilmez besini dondurma, içeriğinde bulunan kalsiyum, potasyum, demir ve çinko gibi çok sayıda mineralle oldukça sağlıklı bir besin kaynağı. Ancak dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Uzmanlar, paketli dondurmada yer alan katkı maddeleri konusunda uyarıyor. Evde sağlıklı bir dondurma yapmanın mümkün olduğunu belirten Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral da yaz aylarında rahatlıkla tüketilebilecek bir dondurma tarifi paylaştı.
#Dondurma“Depresyona karşı antidepresan kullanmayın” dedi. Sarı kantaron otu önerdi. Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş’ın önerisi meslektaşlarından veto yedi. Uzmanlar uyarıyor: İlaç yerine kaynatılıp yüksek dozda içilmesi riskli! Bitki çayları tehlikeli mi? Ölüme kadar götürebilir mi? Yoksa doğanın bir mucizesi mi?
#YazarDuygusal yeme, olumsuz bir duyguya tepki olarak meydana gelir. Depresyon, çarpık beden algısı ve aile içi problemlerin yeme bozukluklarına zemin hazırlayabildiğini söyleyen Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, ihtiyaç duyulduğunda uzman desteği alınmalı diyor.
#Yeme BozukluğuVücudun alması gereken karbonhidrat miktarı yaş, boy, kilo ve fiziksel aktivite gibi özelliklerine göre değişebiliyor. Tahıllar, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzelerin kompleks karbonhidrat grubunda olup, enerji ihtiyacının yüzde 50-60’ını oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, tatlı krizini önlemenin yollarını anlattı.
#Tatlı KriziSon günlerde çıkan “Kahvaltı yapmak gereksiz, yasaklanmalı” söylemlerine karşın Dr. Öğretim Üyesi Indrani Kalkan, gece 8-10 saatlik bir açlık süresi olduğunu bunun da kan şekeri seviyesini düşürerek olumsuz sonuçlara neden olduğuna dikkat çekti. Kalkan, “Kahvaltının yasaklanması gibi bir durum söz konusu olamaz” dedi.
#KahvaltıBirçoğumuz daha öğle yemeği saatinde akşam yemeği için ne pişireceğimizi düşünmeye başlıyoruz. Siz de aynı durumdaysanız çok doğru bir yere geldiniz. Hürriyet Lezizz günün menüsü akşam yemeği için ne pişireceğine bir türlü karar veremeyenler için çok faydalı bir yol gösterici. Çorbadan tatlıya çeşit çeşit yemeklerden oluşan Lezizz günün menüsü huzurlarınızda. Afiyet olsun…
#Bugün Ne Pişirsem