Günlük cilt bakımı rutininize ne kadar bağlı olursanız olun sağlıklı ve ışıltılı bir cildin ilk adımı doğru beslenme. Cilt sağlığı için ‘Skin Food’ (Cilt Gıdası) yaklaşımını geliştiren Dr. Thivi Maruthappu, buzdolabınızda olan besinlerin en az banyonuzdaki ürünler kadar önemli ve etkili olduğunu söylüyor. Peki bu besinler hangileri? Nasıl bir fayda sağlıyor? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBronzlaşmak uğruna her yıl ilginç trendler ortaya çıkıyor. Kakao yağından zeytinyağına çeşit çeşit yağlar ya da içecekler vücuda sürülerek kavruk bir tene kavuşmak sosyal medyanın da etkisiyle çok moda oldu. Peki bu uygulamalar ne kadar sağlıklı? Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato ile masaya yatırdık...
#SağlıkTatilden bronz bir tenle ve ışıldayan bir ciltle dönmek, güzel bir tatil geçirdiğimizi ifade etse de aslında bu süreçte cildimize zarar verdiğimiz gerçeğini hep göz ardı ediyoruz. Çünkü bronzlaşmanın diğer bir anlamı aslında deri hasarlanmasıdır. Cilt renginiz ne kadar bronzlaşmış ise hasarın boyutu da bir o kadar artmış demektir. Kısacası bronzlaşmak, başlı başına güneşin saldırısına maruz kaldığınız anlamına gelir ki bu durum da sizi cilt kanserine kadar götürebilen tehlikeli bir yola çıkarır.
#Süheyla BuyrukçuGelin bu hafta, yazın başlamasıyla hayatımıza giren bazı sorunları ele alalım. Terlemeden sivrisinek ısırıklarına, çeşitli sıkıntılara karşı, eczanelerden kolayca edinebileceğiniz ürünlerle hazırlayacağınız bitkisel çözümler mevsimin tadını çıkarmanızı kolaylaştıracak.
#YazGüneşin yüzünü iyice gösterdiği bu sıcak yaz günlerinde pek çok kişinin ortak problemi; lekeler. Ciltte oluşan lekelenmelerin pek çok sebebi vardır. Bunlar bazen önemli bir hastalığa işaret ederken bazen de basit bir güneş lekesi olabilmektedir.
#Cilt LekesiGelin bu hafta, yazın başlamasıyla hayatımıza giren bazı sorunları ele alalım. Terlemeden sivrisinek ısırıklarına, çeşitli sıkıntılara karşı, eczanelerden kolayca edinebileceğiniz ürünlerle hazırlayacağınız bitkisel çözümler mevsimin tadını çıkarmanızı kolaylaştıracak.
#GazetehaberleriGÜNEŞ olmadan, güneşlenmeden, cildi güneşle buluşturmadan yeteri kadar D vitaminine sahip olmamız mümkün değil. Cildin D vitamini üretmesini sağlayan UVB ışınları kapalı, güneşsiz, bulutlu havalarda cildimize yeterince ulaşamaz. Pencere veya araba camı gibi bir engelle temas ettiğinde de o engelleri yeteri kadar aşamaz. Bu nedenle D vitamini üretmek için açık havada güneşlenmek zorundayız. DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Akarsu, bakın neler söylüyor:
#İzmirBronz bir ten gerçekten çok güzel görünüyor. Bronzlaşabilmek için ise birçok insan uzun süre güneşte kalıyor, bronzlaştırıcı yağlar, kremler kullanıyor. Ancak uzmanlar, bunun pek de sağlıklı bir yol olmadığı konusunda hem fikir. Vücudumuz güneşten nasıl etkileniyor? Sağlıklı bronzlaşma mümkün mü? Yoksa ömür boyu bronz bir tenden uzak mı kalacağız?
#BronzlaşmaYaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcak hava, güneş ışınları, deniz ve havuz suyu gibi etkenlerden kaynaklanan çeşitli cilt hastalıkları olduğunu söyleyen Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Didem Mullaaziz, bu hastalıklardan korunma yollarını anlattı.
#Güneş YanığıDünyada saatte bir kişi deri kanserilerinin en tehlikeli türü melanom nedeniyle hayatını kaybediyor. Melanomdan ve tüm deri kanserlerinden korunmanın ilk yolu 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamak ve farkında olmak. Kanser Savaşçıları Derneği ise yaz aylarının son günlerini yaşadığımız şu dönemde cilt kanserine dikkat çekiyor. Dernek #kendiniyakma etiketiyle farkındalık oluşturmaya çalışıyor.
#Ben MuayenesiGerçek şu ki aslında ‘sağlıklı bronzlaşma’ diye bir şey yok. Bronzlaşmak; vücudunuzun güneşten kaynaklanan hasara verdiği bir tepki. Öte yandan ölçülü ve korunarak güneşe çıkmanız size ihtiyacınız olan D vitaminini sağladığı için faydalı da... Güneşten doğru yararlanmak için üç maddelik bu planı takip edin.
#Mehmet ÖzBronz ten dediğiniz şey, güneşten zarar görmüş deriden ibaret. Bronz cildin birçok kadın ve erkeğin gözüne hoş ve çekici göründüğü kesin. Ancak bu kısa süreli cazibenin etkilerinin çok daha uzun ve ciddi olduğunu unutmamakta yarar var. Bronzlaşmak derinizin yaşlanmasını peşinen kabullenmek ve cilt kanseri riskini göze almak demek. Cilt hastalıkları uzmanları son yıllarda daha yüksek sesle uyarıyor: Sağlıklı bronzlaşmak diye bir şey yok. Cilt kanseri vakaları artıyor.