Paylaş
Vücudumuzu, güneş çarpmasından korunmak amacıyla, deriye renk veren pigmentleri üretmesine “bronzlaşma” denir. Vücudun ürettiği bu pigment, morötesi ışınları emdiği için, güneş ışınları deriyi daha az yakar.
Güneşsiz bronzlaşma, toksik olmayan bir şekilde bronzlaştırma sağlayan kozmetik mekanizmadır. UV'siz bronzlaşma olarak da bilinen güneşsiz bronzlaşma, güneşe ve cilt üzerindeki sonuçlarına (güneş yanığı, erken yaşlanma vb.) maruz kalmadan bronzlaşma anlamına gelir. Bronzlaşma için kullanılan UV'siz ürünler doğal bir bronzluk ve tüm yıl boyu süren parlak, sağlıklı bir görünüm elde etmenize yardımcı olur. Bu ürünlerin hepsi, keratinli tabakayla temas ettiğinde tepki veren ve cildi birkaç saat içinde renklendiren bir şeker türevi olan DHA (dihidroksiaseton) içerir. Keratinli tabakadaki ölü hücreler kaybolduğu için renk de birkaç gün içinde yavaş yavaş kaybolur. Risksiz bir şekilde bronzlaşmak için, güneşsiz bronzlaşma ürünleri haftada iki veya üç kez uygulanabilir.
Güneşsiz bronzlaşma ürünleri losyon, sprey, köpük gibi farklı formlarda bulunabilir ve cildi yumuşatan ve parlatan bir nemlendirici olan AHA içerir. Bu ürünleri kullanırken mutlaka;
- Beslenme programınıza domates, havuç, ıspanak, kayısı vb. gıdalarla karoten ve likopen ekleyin.
- Ölü hücre ve kümelenmeleri ortadan kaldırmak için rutin eksfoliasyon uygulayın. Bu yöntem güneşsiz bronzlaşma ürünlerinin cilde nüfuz etmesine yardımcı olur ve tüm vücutta eşit bronzluk sağlar. (cilt tamamen yumuşaktır)
- Yüzünüz ve vücudunuz için doğru nemlendirici tipini kullanarak cildinizi düzenli olarak nemlendirin.
Doğal yağlarla hem cildinizi koruyup hem de sağlıklı bronzlaşabilirsiniz. Susam, kayısı, kakao, tatlı badem yağı gibi... Bronz görünümünüzü sadece yaz aylarında değil kış aylarında da devam ettirmek istiyorsanız uygulayacağınız bazı bitkisel kürler vardır. Bu bitkisel kürleri düzenli olarak uygulayarak kış aylarında da çikolata gibi bir tene sahip olmanız mümkün olabilir.
Bitkisel bronzlaşma sanki saatlerce güneş altında yatmış gibi kahverengi bir ten sağlar. Beyaz bacaklarla şort veya etek giymek istemeyenlere adeta bir kurtarıcı gibidir.
Önce güneş koruma faktörlü bir krem sürüp 1 veya 2 saat güneşte kalın. Sonra bitkisel bronzlaştırıcı karışımı sürün. Uygulama saatinin 16.00 veya 17.00 olmasına dikkat edin. 3 veya 4 gün sonra sonuçtan memnun olacaksınız. Ancak bitkisel bronzlaşmayı güneşten korunmak için değil sadece doğal çikolata bir tene kavuşmak için uygulamalısınız.
Yaz günü beyaz tenli olmak istemiyorum diye yakınıp her şeyi ilk günde elde etmek isteyenler hep tuzağa düşerler. Bronz ve ışıltılı bir bedene hemen kavuşmalıyım diye bir acelecilik içine girerseniz sağlığınızdan ve güzelliğinizden kesinlikle olursunuz. Ne kadar çabuk bronzlaşma elde ederseniz o kadar çok zararla karşılaşırsınız. O nedenle bitkisel yağın sonucu için 4 veya 5 gün bekleyin. Unutmayın bu yağlar sadece şahane bir doğal bronzluk sağlar. İlk birkaç gün deniz kıyısında koruma faktörü bulunan güneş yağı ile güneşlendikten sonra kullanıma geçin. Denizdeki 4. gününüzde akşam üzeri saat 17.00 sıralarında bitkisel bronzlaşma yağını kullanın.
Yazın güneşin tahribatından yaşlandırıcı etkisinden korunmak için yiyeceklerinizi de ona göre seçmelisiniz. Güneşin zararlarına karşı “betakaroten” koruyucu görevi üstlenir. B5 ve C vitaminli besinler de yararlıdır. Domates, dereotu, kavun, ıspanak, kayısı, maydanoz, yeşil biber ve asma yaprağı bol bol kullanmanız gereken besinler arasındadır. Tipik yaz sebzesi domates de yazın sık tüketilmesi gereken besinler içinde olmalıdır. Besin değeri bir yana domates yiyenlerin bronzluğunu daha uzun süre koruduğu gözlenmiş. Güneş cildi erken yaşlandırdığı için içinde antioksidan bulunan kivi ve çilek de tüketilecek meyvelerden sadece ikisidir. Salatalık, sarımsak, böğürtlen, şeftali ve kiraz da yaz için önemli besinlerdir.
Güneşsiz bronzlaşma ürünlerinin güneş bakım ürünleri olmadığını ve cildinizi güneşten korumayacağını unutmayın. Bu tarz önerileri sürekli yaptığınız taktirde etkisi uzun sürecektir. Ama belirli aralıklarla yaparsanız bronzluğunuz günden güne azalacaktır. Kesin bronzluk sağlamamakla birlikte sere serpe saatlerce güneş altında kalıp yanmaktan daha faydalı önerilerdir. O yüzden uygulamasında sakınca görmüyorum.
Paylaş