Nobel Fizik Ödülü, bu yıl, kara deliklerin keşfine katkı sağlayan çalışmalarından dolayı İngiliz matematiksel fizikçi Roger Penrose, Alman astrofizikçi Reinhard Genzel ve Amerikalı gök bilimci Andrea Ghez arasında paylaştırıldı.
#Nobel ÖdülüUzayda daha önce gaz ve toz kaplı olduğu sanılan uzak bir bölgede milyarlarca Güneş'i yutabilecek büyüklükte 5 dev karadelik tespit edildi.İngiltere'deki Durham Üniversitesi Extragalactic Astronomi Merkezi'nden George Lansbury önderliğindeki araştırma ekibinin söz konusu bulgularına göre, evrende benzer nitelikte milyonlarca dev karadelik bulunabilir. Bilim insanlarının 'çok büyük ve kötü' olarak nitelediği 5 karadelik, NASA'nın Nükleer Spektroskopik (NuStar) uzay teleskopu tarafından ortaya çıkarıldı. NuStar, gökcisimlerinin yerini, karadeliklerden gelen yüksek x-ray enerjisi ile belirledi. Uzaklıkları henüz anlaşılamayan karadelikler, kalın bir toz ve gaz tabakasının arkasında olduğu için diğer teleskoplar tarafından fark edilmedi.Araştırmalara göre, 'süper kütleli karadelik' olarak adlandırılan bu gök cisimlerinin kütleçekimi o kadar büyük ki, çevresindeki gazı, yıldızı, gezegeni ve ışığı içine çekerek yutuyor. Karadeliklerin merkezinde ne olduğu henüz bilinmiyor. Bu gizemli hiçliğe, fizik kurallarının geçersiz kılındığı yer (tekillik) adı veriliyor.NuStar, merkezindeki süper kütleli karadeliklerin hayli hareketli olduğu düşünülen 9 farklı galaksiyi gözlemliyordu. Bunlardan 5'inde yer alan karadeliklerin sanılandan daha da aktif olduğu ortaya çıktı. Durham Üniversitesi'nden George Lansbury, evrende bu tür büyük karadeliklerin sayısının düşünülenden çok daha fazla olabileceğini, milyonlarcasının bulunabileceğini kaydetti.Süper kütleli -canavar- karadelikler, çoğunlukla galaksilerin merkezlerinde bulunuyor. Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki süper kütleli karadeliğin, Dünya'dan 25 bin ışık yılı uzaklıktaki 'Sagittarius A' olduğu düşünülüyor. Araştırma sonuçları, İngiltere Kraliyet Astronomi Topluluğu'nun dün Galler'de düzenlediği ulusal astronomi toplantısında açıklandı.
#GökbilimcilerBilimadamları, Dünya'nın da içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki devasa kara deliğin çevresinde spiraller çizen bir gaz bulutu keşfetti.Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kara deliğin toz bulutunu 2013'in ortalarında yutması bekleniyor.
Samanyolu’muzun merkezindeki karadeliği yeniden ölçen astronomlar, çapının sadece Güneş ve Dünya arasındaki mesafe kadar olduğunu buldu. Samanyolu’muzun merkezindeki Sagittarius A kara deliğinin çapı, Merkür’ün Güneşin çevresindeki yörüngesi ve Plüton’un yörüngesi arasında olduğu tahmin ediliyordu. Son tahmin ise Dünyanın yörüngesi kadar olduğuna dayanıyordu. Fakat son ölçümler kara deliğin yarı yarıya yani 150 milyon kilometre olduğunu gösterdi. Bu uzunluk Dünya ve Güneş arasındaki mesafeye eşit.
Samanyolu’muzdaki gamma ışınlarının kaynağı aranıyor. Uluslararası bir araştırma ekibi, Samanyolu’muzun merkezindeki gamma ışınlarını tamamen farklı bir açıdan görüntüledi. Ancak ışının kesin kaynağı hálá belirsiz. Merkezde bir kara delik, bir Süpernova kalıntısı ve karanlık madde üzerinde duruluyor.
Türkiye genelinde 1 Eylül'de başlayacak av sezonu öncesi balıkçılar ağlarını onarıp, teknelerinin son bakımlarını yaptı. Antalya'da ise sezon 15 Eylül'de başlayacak. Kıyıda hazırlıklarını sürdüren balıkçılar, Akdeniz'de yoğun şekilde görülen istilacı türlerden 'balon balığı'nın dişleriyle ağları parçaladığını, avlarını ve teknelerini yediğini belirterek, "Yamyam balık kâbusumuz oldu" dedi.
#HaberAkdeniz’e, 1869 yılında Süveyş Kanalı’nın açılması ile birlikte Kızıldeniz’den birçok tropik balık türünün göçünün devam ettiği, son olarak İsrail kıyılarında 2’si 'kelebek balık' türlerinden olmak üzere 4 yeni çeşit daha belirlendiği belirtildi. Rengarenk balıkların kısa sürede Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında da görülmesi bekleniyor.