Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2004 20:46
Samanyolu’muzdaki gamma ışınlarının kaynağı aranıyor. Uluslararası bir araştırma ekibi, Samanyolu’muzun merkezindeki gamma ışınlarını tamamen farklı bir açıdan görüntüledi. Ancak ışının kesin kaynağı hálá belirsiz. Merkezde bir kara delik, bir Süpernova kalıntısı ve karanlık madde üzerinde duruluyor.
Bilim adamları gözlemlerini Namibya’daki dört dev çanaklı Yüksek Enerjili Stereoskopik Sistem (High Energy Stereoscopic System /H.E.S.S) gamma teleskopunun iki çanağıyla yaptılar. Teleskop, gamma ışınlarını doğrudan doğruya kaydetmek yerine, gamma ışınlarının dünya atmosferine ulaşmaları halinde oluşan Çerenkov ışınlarını kaydediyor.
Geçtiğimiz haftalarda dört çanakla çalıştırılmaya başlanan teleskopla gamma ışınlarının enerjileri ve yönleri uzay teleskoplarına göre daha kesin olarak saptanabilmekte.
Heidelberg Max-Planck Atom Fiziği Enstitüsü tarafından çalıştırılan Hess-teleskopu için galaksimizin merkezi en ilginç gözlem hedeflerinden biridir. Ancak bu bölgede oluşan gamma ışınlarının kaynağı bugüne kadar henüz kesin olarak belirlenemedi.
Son ölçümlere göre ışınlar, Samanyolu’muzun merkezindeki son derece ağır kara deliğin çok yakınındaki Sagittarius A bulutsusu. Fakat diğer bazı veriler de ışınların bundan 10.000 yıl önce dev bir Süpernova patlamasıyla açığa çıktığına işaret etmekte diyor Durham Üniversitesi’nde Paula Chadwick yönetiminde çalışan ekip.
Chadwick’e göre gamma ışınları tıpta kullanılanın röntgen ışınından bir milyar katı enerjiye sahip. Galaksimizin merkezindeki gamma ışınlarının daha önceki ölçüm verileri tamamen farklı bir karakter yansıtmıştı.
Gamma kaynağı düzenli bir şekilde ışımıyorsa Samanyolu’muzun merkezindeki bir kara delikte de oluşuyor olabilir diyor bilim adamları.