Güncelleme Tarihi:
ABD'li gökbilimciler, güneş sistemimizin içinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde, her biri güneş büyüklüğünde milyonlarca yıldızı yutabilecek kapasitede ve halen aktif olan iki tane karadelik belirlediklerini açıkladılar.
Amerikan Astronomi Derneği yıllık toplantısında açıklanan bilimsel raporlara göre, karadeliklerden biri Samanyolu'nun tam merkezinde, dünyadan 26 bin ışık yılı, yani 9.6 trilyon km uzaklıkta bulunuyor. ‘‘Sagittarius A’’ (A-Star) adı verilen karadeliğin kapladığı hacim, bizim güneş sistemi büyüklüğünde, ancak kütlesi milyonlarca kez daha fazla. Hesaplamalara göre 2.6 milyon güneş ağırlığındaki ‘‘Sagittarius A’’ karadeliği, çevresindeki yıldızları saniyede 965 km'lik bir hızla kendine doğru çekiyor.
Dünyadan 40 bin ışık yılı ötedeki ve disk şeklindeki ‘‘Old Faithful’’ adlı ikinci karadelik ise çok daha büyük. Bu karadelik, çevresindeki yıldızları doymak bilmeyen bir canavar gibi, devamlı olarak yutuyor ve yarım saatlik aralıklarla plazma halinde müthiş bir hızla uzay boşluğuna püskürtüyor. Her defasında 100 trilyon ton astroid ölçeğinde gökcismi yutan karadeliğin püskürtüğü sıcak gaz ve plazma, uzaya saatte 1.050 milyon km'lik bir hızla yayılıyor. Bilim adamları buradaki kozmik olayın ses kaydını yapmayı başardılar. ‘‘Old Faithful’’un ritmik bir şekilde yıldızlarla beslenmesi ve onları püskürtmesi, tıpkı hızla çarpan insan kalbinin çıkardığı sese benziyor.
Karadelikler hakkında şimdiye kadar benzer iddialar ortaya atılmıştı, ancak ilk kez somut bulgular saptanıyor. Karadeliğin fiziksel olarak belirlenmesi son derece güç.Çünkü anormal bir çekim gücüne sahip olan karadelik üzerine gelen ışığı dahi emerek dışarıya herhangi bir görüntü yansımasını önlüyor.
Hubble'ın gözüyle Satürn
Hubble Uzay Teleskopu, güneş sisteminin 6'ncı gezegeni Satürn'ün fotoğraflarını çekti. Ekim 1997'de çekilen fotoğraflar, NASA tarafından önceki gün basına gösterildi. Fotoğraflarda dünyadan 1 milyar 200 milyon km uzaklıktaki halkalı gezegenin kutuplarında güneşte meydana gelen patlamalar nedeniyle morötesi ışıkların hâkim olduğu ‘‘kutup ışıkları’’ görülüyor. Aynı olay dünyada da oluyor ve yeryüzünde insanlarca izlenebiliyor.