Karadelik sanıldığı kadar büyük değil!

Güncelleme Tarihi:

Karadelik sanıldığı kadar büyük değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2005 00:00

Samanyolu’muzun merkezindeki karadeliği yeniden ölçen astronomlar, çapının sadece Güneş ve Dünya arasındaki mesafe kadar olduğunu buldu. Samanyolu’muzun merkezindeki Sagittarius A kara deliğinin çapı, Merkür’ün Güneşin çevresindeki yörüngesi ve Plüton’un yörüngesi arasında olduğu tahmin ediliyordu. Son tahmin ise Dünyanın yörüngesi kadar olduğuna dayanıyordu. Fakat son ölçümler kara deliğin yarı yarıya yani 150 milyon kilometre olduğunu gösterdi. Bu uzunluk Dünya ve Güneş arasındaki mesafeye eşit.

Çinli ve Amerikalı astronomlar, Sagittarius A karadeliğini Very Long Baseline Array (VLBA) teleskop sistemiyle inceleyerek bu sonuca ulaşmışlar. Şanghay Astronomi Gözlemevi’nden Zhi Quiang Shen yönetiminde çalışan astronomlar üç milimetrelik dalga boyuyla çalışmışlar.

Astronomların açıklamasına göre bu VLBA’nın yakalayabileceği en küçük dalga boyu. Bu şekilde karadeliğin ışıma alanındaki iç yapı eski ölçümlere kıyasla çok daha iyi analiz edilebilmiş.

Neden ışımazlar

Karadelikler çok yoğun ve ağır kütleli oldukları için, ışığı bile yutuyorlar. Bu yüzden karadelikler ışımaz. Karadeliğin kütlesi yaklaşık olarak dört milyona güneşe eşit ve dünyamızın 26.000 ışık yılı uzaklığında yer almakta.

Karadeliğin dışı sınırını işaretleyen ‘olay ufku’ bugüne değin doğrudan doğruya gözlemlenemedi. Fakat bilim adamları bu gözlemin günün birinde yüksek çözünürlüklü teleskoplarla gerçekleşebileceğine inanıyorlar.

O zaman, kısa bir süre önce ışığı yutan, ışık halesiyle çevreli siyah bir daire görünecek. ‘Bu kara gölgeyi gördüğümüzde galaksimizin merkezindeki kara deliğin varlığını kesin olarak kanıtlamış olacağız diye konuştu National Radio Astronomy Observatory/ Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi’nden Fred Lo.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!