Hızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkSindirim sisteminde oluşan sorunlarla ilgilenen bir bilim dalı olan gastroenteroloji, ülser, gastrit, hemoroid (basur) gibi hastalıklara çözüm aramaktadır. Gastroenterolojik hastalıklar olarak adlandırılan kabızlık, ishal gibi şikayetlerle karşılaşan kişilerde, teşhis amacıyla farklı tiplerde endoskoplar kullanılır. Peki gastroenteroloji nedir, neye bakar? Gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır? İşte, gastroenteroloji bilim dalıyla ilgili merak edilenler...
#GastroenterolojiPankreatit, özellikle safra kesesi ve alkol kullananlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık hakkında çoğu kişi net bit bilgi sahibi olmamakla beraber, geç kalınmış tedavilerde söz konusudur. Erken teşhis için Pankreatit nedir, belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını derledik.
#Pankreatit Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Vücuttaki yağ miktarının artmasına bağlı kilo artışı olan obezitenin görülme sıklığı, hem dünyada hem de ülkemizde sanki bir salgın hastalıkmış gibi giderek artıyor. Türkiye’de çocuk ve gençlerin yüzde 10-25’inin fazla kilolu veya obez olduğu bildirilmektedir.
#ObeziteSAFRA kesesinin karaciğerden salgılanan safranın karaciğerin alt kısmında toplandığı torba şeklindeki bir organ olduğunu belirten Egeumut Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kemal Emre Telciler, karaciğerden günde yaklaşık olarak 1 litre kadar safra salgılandığını ve bağırsaklardan yağlarla bazı vitaminlerin emilimini sağlamak başta olmak üzere çeşitli fonksiyonları yerine getirdiğini söyledi.
#İzmirPandemi sürecinde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme nedeniyle tercih edilen bitkisel ürünlerin tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Bu dönemde en çok sumak, kekik, kara mürver, zerdeçal, zencefil gibi tıbbi ve aromatik bitkilere rağbet gösterildiğini belirten uzmanlar, bunların toplanmasından saklanmasına kadar pek çok noktaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
#Bağışıklığı GüçlendirmeSafra kesesi ağrısı, sindirim sisteminde önemli rol oynayan safra kesesinde oluşan taş ile kendisini gösterebiliyor. Kimi zaman hiç belirti vermeyen bazen de şiddetli ağrı ile ortaya çıkan safra kesesi taşı, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülüyor. Peki, safra kesesi ağrısı neden olur? Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir? İşte, safra kesesi taşı hastalığı hakkında ayrıntılar.
#Safra Kesesi Ağrısı Neden OlurHematoloji tıbbın kan hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına verilen addır. Hematoloji İç Hastalıkları ana bilim dalının bir alt dalı olarak görev yapmaktadır. Kan bilimi ile ilgili tüm araştırmalardan ve kan bozuklukları ile ilgili tüm problemlerden hematoloji birimi sorumludur. Hematoloji bölümüne ait merak edilen tüm bilgileri derledik.
#Hematoloji Nedir?Gastroenteroloji halkın son yıllarda çok sıklıkla karşılaştığı ve tam olarak ne demek olduğu pek bilinmeyen tıp dallarından biridir. İnternet üzerinde de gastroenteroloji nedir, gastroenteroloji hangi hastalıklara bakar gibi birçok arama yapıldığı görülüyor. Bir tıp bölümü olan gastroenteroloji ile ilgili tüm soruların cevapları ve gastroenteroloji ile ilgili tüm bilgiler detayları ile yazımızda yer alıyor.
#Gastroenterolog Nedir?Safra kesesi taşları oldukça ağrılı seyreden ve yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Uzun zaman belirti vermeyip daha sonra ani sancılarla ortaya çıkan safra kesesi taşları safra kanallarında tıkanmalara ve iltihaplanmalara yol açıyor. Tüm bu olumsuzlukları önlemek için beslenmenin çok önemli bir etken olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Öztürk safra kesesi taşı belirtilerini, tedavi yöntemlerini ve beslenme tüyolarını sizin için anlatıyor.
#Safra KesesiErzincan'da karın ağrısı şikayetiyle hastaneye giden 21 yaşındaki Zeynep Çakırkaya'nın safra kesesinde bulunan 200 taş ameliyatla alındı. Başhekim ve Dr. Öğretim Üyesi Orhan Çimen, "Genellikle 2 ya da 3 taşla ameliyat endikasyonu oluyor. Bu kadar çok taş çıkmasına biz de şaşırdık. Şu an da hastamız gayet iyi" dedi. Hasta Zeynep Çakırkaya ise "Ultrasonda çok sayıda taş olduğu ortaya çıkmıştı ama bu kadarını beklemiyordum" diye konuştu.
#ErzincanRefleksoloji çoğunlukla ayak olmak üzere el ve kulaklara masaj ve baskı uygulanarak yapılan bir alternatif tedavi metodu olarak biliniyor. Basında yer alan haberlerin ardından, daha önce bu konu hakkında bilgi sahibi olmayan vatandaşlar, refleksolojiye dair bilgi almak adına araştırma yapmaya başladı. Peki, refleksoloji nedir? İşte, refleksoloji hakkında merak edilen tüm detaylar...
#RefleksolojiSafra kesesi taşı, Türkiye ve dünyada binlerce kişinin karşılaştığı problemler arasında yer almaktadır. Bitkisel çözümlerle ağrı dindirilmeye çalışılsa da, genellikle ameliyatın kaçınılmaz olduğu safra kesesi, kapalı ya da açık operasyonlarla alınabilmektedir. İşte, bu rahatsızlıktan muzdarip olan birçok kişinin araştırdığı safra kesesi ameliyatı hakkında merak edilen detaylar
#Safra Kesesi