5 soru 5 yanıt

Sayfamızı bugün “sizden gelen sorular”a ayırıyoruz. Bu arada “bahar diyeti”nin ikinci haftası ve “kolay ve kalıcı kilo kontrolü” konusundaki tavsiyelerimiz de devam edecek.

Haberin Devamı

Kaç türlü guatr var 

Antalya’dan gelen bu sorunun açılımı şu: “Doktorum zehirli guatr olduğumu söyledi ve hemen tedaviye başlamak istedi. Oysa annemin de otuz yıldır guatrı var ama o ilaç kullanmıyor!”
Guatrlar üçe ayrılıyor: Aşırı hormon üretenler, normal hormon üretenler, yeteri kadar hormon üretemeyenler. Aşırı hormon üreten guatrlara “hipertiroidi” deniyor. Tiroid hormonu fazlalığının vücutta yaptığı “toksik” etkiler nedeniyle bunlara “zehirli guatr” da deniyor. “İç guatr” olarak adlandırılanlar da var. Bunlar hemen tedavi edilmeli. Bazı guatr olgularında ise tiroid hormonu üretimi azalıyor. Bunlara “hipotiroidi” tanısı konuyor. Bunlar da “hormon desteği”yle tedavi edilmeli. Hormon üretimi normal olarak devam eden “basit guatr”lar ise sadece takip ediliyor.

Haberin Devamı

Horlamak yorar mı

Bu soru da Gaziantepli bir okurumuzdan geliyor, okur; “Uzun süredir eşim horlama sorunum olduğunu söylüyor, her sabah yorgun uyanıyorum, sebebi horlama olabilir mi?” düşüncesine yanıt arıyor. Haksız da değil.
Horlama başlı başına ciddi bir yorgunluk sebebidir. Gece boyunca apne (solunum durması) atakları geçiren ve bunun farkında olmayan ve ciddi horlama problemi olanların çoğu ertesi sabaha yorgun uyanırlar, baş ağrısından, dikkat dağınıklığından, unutkanlıktan da yakınırlar. Horlama problemini ciddiye alın.

Hindistancevizi faydalı mı 

Yarım kase kadar dilimlenmiş hindistancevizinde bol miktarda posa, potasyum, magnezyum ve bol miktarda da sağlığı destekleyici yağ var.
Hindistancevizinin son zamanlarda pek gündemde olmasının iki nedeninden biri mineral zenginliği. Hindistancevizi orta zincirli yağ asitlerinden (MCT) zengin bir yağ yapısına sahip.
Ayrıca Hindistancevizindeki yağın bir bölümünü laurik asit ve kaprik asit oluşturuyor ki bu yağ da üçte bir mikrop öldürüyor.

Bel çevremi lazerle küçültsem işe yarar mı

Bu soru da İstanbullu bir okurdan geliyor. Okur bel çevresinin 120 cm olduğunu, bu kalınlığın hipertansiyon, şeker hastalığı ve kalp damar hastalığına yol açabileceğini öğrendiğini, bir güzellik merkezinin de “lipoliz yöntemiyle bel çevresini küçültmeyi önerdiğini” belirtiyor. Ardından da “işe yarayıp yaramayacağını” soruyor.
Yanıtımız net: Bel çevresi genişliğine yol açan, karın içinde biriken ve karaciğeri, pankreası, böbreği sarıp iltihap ve hormon üreten bir yapıya dönüşen yağlanmadır.
Gelişen yağları temizlemede cilt altındaki yağları azaltmanın tıbbi bir faydası değil olsa olsa estetik bir yararı olabilir.

Haberin Devamı

Alfa lipoik asit nasıl kullanılmalı

Bu soru da Ankara’dan geliyor. Alfa lipoik asit farklı amaçlarla kullanılabilen güçlü bir antioksidan. Eğer şeker hastalığına bağlı sinir kılıfı zararlanmalarını (nöropati) azaltmak amacıyla kullanıyorsanız doktorunuzla konuşup günde 400-600 mg dozda alfa lipoik asidi kullanabilirsiniz.
Bu güçlü antioksidanı “cilt desteği” olarak kullananlar da var.
Özellikle omega-3 ve CoQ10 ile birlikte kür halinde kullanımının 40 yaş üstü hanımlarda cilde “yeniden yapılanma” ve “oksitleyici zararlardan korunma” yönünden destek olabileceği fikrine ben de katılıyorum.

Hızlı diyet yolda bırakır

Kısa süreli ve çok düşük kalorili diyetlerin daha hızlı kilo kaybı yaptıkları eski bir yalandır. Gerçek bunun tam tersidir. Bu diyetlerle –bunlara şok diyetler de deniyor- belki başlangıçta hızla kilo verebilirsiniz ama diyetiniz biter bitmez verdiğin kiloların en az iki katını en fazla iki ay içinde geri alırsınız. Şok diyetler kilo kontrolünde yapılabilecek en büyük hatalar, vücuda verilebilecek en ağır cezalardır. Kontrolsüz ve hızlı kilo kaybının neler yapabileceğini alttaki kutuda bulabilirsiniz. 

Haberin Devamı

Bahar diyeti (2. Hafta)

Kahvaltı
◊ 3 renkli omlet
◊ 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile karışık yeşillikler: Roka, tere, maydanoz ve taze nane kullanabilirsiniz.

Öğle yemeği 
◊ 6 çorba kaşığı kıymalı kabak kalye
◊ 3 yemek kaşığı kinoa: Pişirirken dereotu ve nane ekleyiniz.

Ara öğün
◊ 3 adet kuru erik + 2 bütün ceviz içia
◊ Limon dilimli yeşil çay

Akşam yemeği
◊ 1 adet fırında derisiz tavuk but
◊ Fırında domates soslu patlıcan, kabak

3 renkli omlet
3 yumurtanın beyazını kapta çırpın, içine küçük kareler halinde doğranmış kırmızı, yeşil ve sarı biberleri ve bir tutam kekik ile kuru nane ekleyin. Hafifçe yağladığınız tavaya dökerek pişirin.
1 yemek zeytinyağı ile karışık yeşillikler: Roka, tere, maydanoz ve taze nane kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hızlı kilo kaybının zararları

◊ Saç dökülmesi ve tüylenme sorunları
◊ Ürik asit artışı ve böbrek taşları
◊ Safra kesesi taşları
◊ Adet düzensizlikleri veya adetlerin tamamen ortadan kalkması, erken menopoz
◊ Depresyon ve diğer ruhsal sorunlar
◊ Kas erimesi
◊ Bağışıklık çökmesi

Yazarın Tüm Yazıları