Saçkıran saçlarda ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir. Saçkıran mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir cilt hastalığıdır. Saçkıran teşhisi konulan kişiler saçkırana nelerin iyi geldiği ve bitkisel çözüm metotlarının neler olduğuna dair araştırma yapmaktadırlar. Saçkıranın nedenleri de yine araştırılmaktadır. Peki, saçkıran nedir? Saçkıran neden kaynaklanır? Saçkıran ne kadar sürede geçer? Saçkırana neler iyi gelir tüm detayları ile derledik.
#Saçkıran NedirSaçkıran, tüm dünyada sıklıkla görülen bir hastalıktır. Saçkırandan muzdarip olan bir hastada tiroid hastalığı, şeker hastalığı, vitiligo (deride beyaz yamalar), ve Addison hastalığı gibi öbür özbağışıklık hastalıklarının gelişimi sağlıklı birine göre daha yüksek orandadır. Peki, saçkıran neden olur, belirtileri neler?
#Saçkıran Neden OlurCinsel yolla bulaşan hastalıklar listesine henüz birkaç ay öncesinde eklenmiş olması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle ‘süper mantar’ olarak nitelendirilen bir mantar türü ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, yeni ortaya çıkmış bir mantar türü olarak sınıflandırılan ‘Trichophyton mentagrophytes tip VII’ (TMVII) ABD ve Fransa'nın ardından İngiltere'de de görüldü. Uzmanlar bu mantar türünün 'sessizce' yayıldığı konusunda uyarıyor.
#CYBHSemicenk, Spotify 2023'ün en çok dinlenen ismi olmasının ardından biyografisi ile öne çıkan sanatçı oldu. Farklı tarzı ile geniş kitlelere hitap eden Semicenk, Spotify'ın 2023 Wrapped'ında en çok dinlenen sanatçı olarak liste başında yer aldı. Peki, Semicenk kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#SemicenkSaçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (Alopesi Areata), genetik olmakla birlikte yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen; saçın ya da vücuttaki kılların aniden belirli bir bölgede dökülmesidir.
#Dr. Servet TerzilerSon dönemde müzik dünyasının en dikkat çeken isimlerinden. Yolda yürürken yanınızdan geçen bir arabada bangır bangır şarkılarını duyuyorsunuz ya da bir radyo kanalında ona mutlaka denk geliyorsunuz. Klipleri milyonlar tarafından izleniyor, yayımlandığı gibi trend listelerine giriyor. Müzik platformlarının listelerinde birden çok şarkısı var. Peki, kim bu Semicenk? Yeni şarkısı ‘Tanrım Reva mı’ çıkmışken buluştuk. İsminin hikâyesinden müziğe, aşktan başarısının sırrına pek çok şey konuştuk: “Ünlü olunca birileri sen hiçbir şey yapmasan da nefret edebiliyor.”
#Hakan GenceÜnlü Sanatçı Işın Karaca sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada uzun süredir Alopesi Areta hastalığı ile mücadele ettiğini açıkladı. Saçkıran hastalığı olarak da geçen hastalığın tıp literatüründeki karşılığı Alopesi Areata olarak biliniyor. Alopesi Areata hastalığı bağışıklık sisteminin kendi hücre ve dokulara karşı mücadele etmesiyle ortaya çıkıyor. Bu mücadeleden en çok etkilenen bölge ise kıl kökleri olarak biliniyor. Bu durumun geliştiği çoğu kişide saçların bozuk para veya daha büyüklükle yuvarlaklar şeklinde döküldüğü tespit ediliyor. Peki Alopesi Areata hastalığı nedir? Alopesi hastalığı tedavisi var mı? İşte, hastalığa ilişkin bilgiler…
#Alopesi Areata Hastalığı NedirYeteneği, güzelliği ve samimi haliyle son dönemde adını Türkiye’nin en iyi oyuncuları arasına yazdırdı. Farklı işleri denemekten çekinmiyor, her defasında adeta kendisine meydan okuyor. Pınar Deniz’le buluşuyoruz; bu hafta vizyona giren ‘Karanlık Gece’yi, ‘Yargı’yı, yeni projelerini, Kaan Yıldırım’la olan ilişkisini ve bilinmeyenlerini konuşuyoruz… “Oh be, kendim oldum diyebilmek harika bir his” diyen Pınar Deniz: “Ben de insanım ya, dilim sürçebilir, heyecandan doğru cümleler kuramayabilirim. Varsın sonucunda linç yiyelim, n’apalım...”
#Pınar DenizHer ne kadar son yıllarda gri saç moda olsa da saçlarımızda beyazları görmeye başladığımız zaman hepimiz ‘Yaşlanmaya başladım’ diye panik yapıyoruz. Kimine 20’li yaşlarında aklar düşüyor, kimi 50 yaşında hâlâ üzüm gibi kapkara saçlarını savuruyor. Saçların beyazlaması yaşlanma sürecinin normal bir parçası… Genetik, beslenme, belirli sağlık koşulları ve yaşam tarzı da bu sürece katkıda bulunabiliyor. Peki saçların beyazlamasını yavaşlatabilir miyiz? Neden bazılarının saçı daha erken beyazlıyor? Stres gerçekten önemli bir faktör mü? Uzmanlarla konuştuk...
#Saç BeyazlamasıYeni bir araştırma ile kapalı ortamlardaki sigara dumanı kalıntılarının, giysiler ve yüzeyler tarafından emilerek içici olmayan bireyleri de etkilediği ortaya çıktı. 'Üçüncü el duman' olarak adlandırılan bu kavramla pasif içicilik de tekrar mı tanımlanacak? İçmeyenler hangi koşullarda sigaradan zarar görmeye devam ediyor? Sigara içen biri bebeklerle temas bile etmemeli mi? Uzmanlar anlattı...
#Üçüncü El Sigara DumanıHalk arasında yaygın bir şekilde görülen egzama hastalığının değişik tipleri bulunur. Aynı zamanda egzama, dermatoloji polikliniklerine en sık başvurma nedenleri arasında yer alıyor. Bu hastalığın, kesin olarak nedeni bilinmeyebilir. Ama bazı önlemler alınarak ve uygun tedavi planlaması yapılarak rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Egzamaya iyi gelen yağlar nelerdir sizler için derledik.
#Egzamaİngiltere’de bir doktor, TikTok’ta, tırnaklarımızın sağlığımız hakkında bize bazı ipuçları verdiğini anlatan bir video paylaştı. Video çok kısa sürede 8 milyon kişi tarafından izlendi, 760 bin beğeni aldı ve yüzlerce yorum yağdı. Peki, kaçımız bunun farkındayız ve tırnaklarımızdaki değişimleri önemsiyoruz?
#Tırnak SağlığıAntimikrobiyal özellikleri sayesinde kükürt sabunu, sivilce ve diğer cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Ayrıca kolay elde edilebilir olması nedeniyle aktarlarda ve eczanelerden de satın alınabilir. Kükürt sabunu faydaları nelerdir ve kükürt sabunu ne işe yarar diye merak edenlerdenseniz, işte kükürt sabunu hakkında merak edilen her şey…
#Kükürt SabunuParazit mantarları hastalık yapıcı etkisi bulunan bir saçkıran, el, ayak, tırnaklarda hastalık yapan bir hastalıktır. Pek çok yol ile bulaşmaya müsaittir. Tükürük, ilaç, cinsel yol, deri teması, yiyecek ve içecekler, solunum yolu gibi yollarda bulaşabilen hastalıklardır. Vücutta kendi yaşam alanlarını kurarak zararları ile hastalıklara yol açarlar. İşte, merak edilen tüm detaylar.
İnsan vücudu kapalı bir kutu. İç organlarımızda neler olup bittiğiyle ilgili bilgiyi bazen vücudumuzun en uç organı olan tırnaklar dile gelip anlatıyor. Biz doktorlar sadece tırnaklarınıza bakarak akciğer, karaciğer hastalıklarına tanı koyabiliyor, bazense vücutta oluşabilecek bir sedef hastalığının hatta saç dökülmeleri ve saçkıranları erken dönemde tırnak bulgularıyla yakalayabiliyoruz. Bu nedenle tırnaklarınızdaki basit gibi görünen değişiklikler karmaşık bir hastalığın habercisi olabileceği için mutlaka uzman bir doktora başvurun.
#TırnakTüm dünyayı paniğe sürükleyen, sınırları kapattıran ve sokağa çıkma yasaklarını beraberinde getiren Covid-19 salgını nedeniyle bugünlerde çok daha fazla strese maruz kalıyoruz. Evlerimizde vakit geçirmek durumunda olduğumuz bu süreçte ise beslenme programınızda yapacağınız bazı değişikliklerle hem stresle mücadele edebilir hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
#StresKalp sağlığının iyileştirilmesinden, saç köklerinin güçlenmesine kadar birçok faydaya sahip olan sarımsak, önemli besin kaynağıdır. Sarımsak yutularak doğal bir antibiyotik etkisi yaratılabilir. İşte sarımsak tüketiminin faydaları ve içeriği hakkında tüm ayrıntılar.
#Sarımsak YutmakBiyoenerji, refleksoloji, astroloji, hipnoz, detoks, vücut okuma, frekans, akupunktur, ayurveda, reiki, nefes, masaj ve dans terapisi, geçmiş hayat, şaman, aile dizimi... Sayması bile zor ama o bunların hepsini denedi. 10 yılda 35 şifa uygulamasını tecrübe etti. Sonra da oturdu, bu yolculuğun hikâyesini eğlenceli bir üslupla kaleme aldı. Uzun yıllar klip yönetmenliği ve senaristlik yapan, bugünlerdeyse üniversitede sinema dersleri veren Ela Başak Atakan’la kitabını konuştuk, uzmanlara da son yıllarda yükselen ‘şifa/kişisel gelişim’ fenomenini sorduk.
#Biyoenerji