Kış aylarında hastalıklara karşı korunabilmek için kırmızı renkli besinler tam bir şifa deposu! Sofralarımızda tükettiğimiz bu şifa deposu besinler neler ve onları tüketirken faydalarından nasıl yararlanabiliriz? İşte bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Sağlıklı YaşamÇocukluğumuzda büyüklerimiz biz meyve yerken ‘Soyma kabuğunu çocuğum, vitamini kabuğunda…’ derdi de çoğumuz onları dinlemezdik. Portakalı soyduğumuzda etrafında kalan beyaz tabakayı ince ince soyar, mandalinanın arasındaki beyaz lifleri titizlikle ayıklardık. Meğer büyüklerimizin bir bildiği varmış. Meyvenin sadece kendisinin değil, kabuklarının da şifa deposu olduğunu bilim dünyası kanıtladı desek yanlış olmaz.
#SağlıkEylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.
#CevizSağlıklı bir cilt istiyorsanız; ilk olarak sağlıklı bir birey olmak zorundasınız. Kendine iyi bakmayan, yedikleriyle kötü beslenen, düzensiz yaşamı olan, uykusuna dikkat etmeyen kişinin ilk olumsuz etkiyi cildinden, saçından, tırnağından göreceğini bilmelisiniz. Çünkü vücut her zaman ilk olarak kendini korumaya alır.
#CiltTürkiye'nin kozmetik sektöründeki yenilikleri ve gelişimini şekillendiren yerli markalar arasında yer almak için sağlam adımlar atan Clibus Kozmetik’i kuran iki kadın girişimci Tanya Martinova ve Arzu Çakırca, Türkiye'nin kozmetik sektörünü ve özellikle ozon içerikli ürünlerini değerlendirdi, şirketin yeni markası, saç ekimi öncesi ve sonrası kullanıma uygun olan Ozonlu Dermalyva Plus ürünleri hakkında bilgi verdi.
#1Diz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıD vitamini değerlerinizi düzenli olarak kontrol ettiriyor musunuz? Eğer bu önemli moleküle hak ettiği değeri vermiyorsanız, çok ciddi hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Çünkü D vitamini eksikliği, başta kanser olmak üzere kemik erimesi, diyabet, kalp rahatsızlıkları, romatizma, kronik yorgunluk ve depresyon gibi daha birçok hastalığın oluşmasının ana nedenleri arasında.
#D VitaminiKeten tohumu, yapılan klinik çalışmalarda kanser hastalığında önleyici etkileri, kolesterol seviyesinde düşüş sağladığının gözlemlenmesi, altenatif tıp alanında sıklıkla kullanılmasına olanak sağlamıştır. Keten tohumunun faydaları arasında eklem romatizmasına sağladığı yararlar da bilim insanlarının yaptığı klinik çalışmalarla ortaya çıkmıştır. İşte, keten tohumunun faydaları hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Keten TohumuYeşil renk doğanın, canlılığın rengidir, ruh durumunu olumlu yönde etkiler, huzur ve güven verir. Peki beslenmemizde hangi yeşil renkli sebzeler psikolojik ve fizyolojik anlamda sağlığımızı olumlu yönde etkiliyor. İşte bu haftaki yazımızı okuduktan sonra beslenmenizde yeşil sebzelere yer verdiğinizde daha sağlıklı ve zinde hissettiğinizi göreceksiniz.
#Yelda BaşaranYemeklerimize kattığı farklı lezzetlerin yanı sıra sarımsağın saymakla bitmeyen birçok sağlık faydası var. Örneğin probiyotik bir besin olduğu için bu özelliğiyle bağırsak florasının düzenlenmesinde ve sindirim sisteminin iyileştirilmesinde rol oynar. Şimdilerde taze sarımsağın da mevsimi. Salatalarımıza doğrayarak bolca C vitamini ve lif alabiliriz.
#Ayça KayaBelirgin kulak ya da halk arasında bilinen adıyla kepçe kulak, dünyada ve ülkemizde sıklıkla görülen şekil bozukluklarının başında geliyor. Kulaktaki bu şekil bozukluğu bireyleri küçük yaştan itibaren özgüven eksikliği başta olmak üzere pek çok psikolojik sorunların oluşmasına yol açıyor. Uzmanlar bu durumun üstesinde gelmek için ameliyatı önerse de son zamanlarda sosyal medyada kepçe kulak bandı ya da sıvılarına ilgi artıyor. Peki bu ürünler sağlıklı mı? Hangi sorunları ortaya çıkarabilir? Estetik Plastik Cerrah Op. Dr. Ebru Şen ile mercek altına aldık.
#SağlıkBu hafta mezoterapi uygulamalarından bahsedeceğim. Yaşlanmayla birlikte cildinizde minik kırışıklılar, lekeler oluşabilir. Bu nedenle cildinizi canlandırmak ve daha canlı bir görünüm isteyebilirsiniz. Tüm bunlar için cilt içine ‘mikroenjeksiyon uygulanmasına’ mezoterapi diyoruz. Yaz öncesi mezoterapilere başlamanın tam zamanı...
#Op. Dr. Hasan ÇelikBilinen birçok farklı balık türü bulunmaktadır. Her balık ise kendine özgü bir takım özelliklere sahip olarak bilinmektedir. Sevilerek tüketilen balıklar arasında lagos balığı da yer almaktadır. Lagos balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Lagos balığı faydaları ve özellikleri nelerdir? Lagos balığı ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
Simidi sevmeyen var mıdır? Hele bir de fırından yeni çıkmış ve çıtır çıtır ise aklımızı başımızdan alan o mis gibi kokusuyla tadından yenmez. Peki milli lezzetimiz simidin ne gibi faydaları olduğunu, yiyince neden mutlu olduğumuzu, kilo aldırıp aldırmadığını hiç düşündünüz mü? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda Başaran