Çanakkale sadece Türkiye topraklarının değil bütün eski dünyanın savaş alanıdır. Kavimler göçünün hâlâ yaşayan bir parçasıdır. Doğudan İran İmparatorluğu ve Türkler 1500 yıl boyunca bu boğazı geçtiler, Avrupa topraklarına adım attılar. Batı’dan insanlar bu boğazı geçerek Anadolu’yu istila etmeye kalktılar ancak başarıları sınırlı oldu.
#ÇANAKKALE BelediyesiBu hafta takvim yapraklarını normalden biraz daha gerilere saracağız; milattan önce üç binli yıllara, insanlık tarihinin en meşhur yazarlarından, yüzyılların ‘bestseller’ı (çok satan yazarı) Homeros’un, İlyada Destanı’nda anlattığı Troya’ya gideceğiz. Güzel Helen’le Paris’in aşkı uğruna çıkan kanlı savaşın, tahta atın içinde dönen entrikaların izini süreceğiz. Rehberimiz ise kendi hikâyesi de burayla özdeşleşmiş Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Rüstem Aslan…
#TroyaJürgen Gottschlich ile Dilek Zaptçıoğlu’nun ortak kitabı ‘Kayzer’in Hazine Avcıları - Alman Arkeologların Doğuyu Yağmalaması’nda soluk soluğa okutan taraf şurası: Bu antik eserlerin 19. yüzyılda kimler tarafından, nasıl ve ne türden belgelere dayanılarak götürüldüğünün irdelenmesi... Basit türden bir kaçakçılık değildir bu.
#Kayzer’İn Hazine AvcılarıÜlkemizdeki önemli tarihi eserlerin bulunduğu müzelerden birisi de Troya Müzesidir. Açıldığı günden beri pek çok ziyaretçi ağırlayan Troya Müzesi pek çok kişi tarafından da merak edilmektedir. Peki Troya Müzesi nerede? Troya Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizlere detaylıca açıkladık.
#Troya MüzesiÇANAKKALE Deniz Zaferi’nin 107’nci yıldönümünü 18 Mart’ta törenlerle kutladık. Anlamlı günde, dünyanın örnek alacağı Çanakkale Köprüsü de açıldı. Bu tarihi günle ilgili ayrıntılı haberleri görmüş, okumuşsunuzdur. Bugün, gözden kaçıranlar için, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın, bana ilginç gelen sosyal medyadaki 18 Mart konuşmasından bazı bölümler ileteceğim:
#1İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, NASA’nın Mars’a uzay aracı Perseverance ile birlikte yolladığı ‘Ingenuity’ (Marifet) adlı mini helikoptere dikkat çekti. Aslan “Bu helikopter bundan sonrakiler için ‘izci’ görevi görecek” dedi.
#PerseveranceİTÜ Uzay Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, NASA'nın Mars'a indirdiği uzay aracının yapacağı çalışmaları Hürriyet.com.tr'ye anlattı. Aracın temel görevinin Mars'ta geçmişte hayat olduğuna dair tezleri kanıtlamak üzere bulguları aramak olduğunu belirten Aslan 'Bu kez özenle seçilmiş zor bir alana iniş yapıldı. Bu bölgede mikrofosiller aranacak. Bir de küçük bir helikopter gönderildi. Veri toplamak için. Bu helikopterin uçup uçmayacağı da ilk kez değerlendirilecek. Ayrıca İlk defa Mars'ın atmosferinden ki karbondioksit ağırlıklı, bundan oksijen elde edilmeye çalışılacak. Oksijen hem solunum hem de yakıt açısından önemli. Bu çalışmalar ilk kez denenmiş olacak.' dedi.
#HtvprogramlarTroya’nın 3 bin yıldır dilden dile dolaşan, içinde aşkı, cesareti, tutkuyu, intikamı, zaferi ve trajediyi destansı ölçüde barındıran bir hikâyesi var. Ama gerçekle mit kolayca ayırt edilemiyor. Hatta sadece antik kenti gezerek anlaşılabilecek bir hikâye de değil bu. Troya’yı anlamanın yolu biraz da çevresindeki topraklarda bugün ne yaşandığına bakmaktan geçiyor. “Bugün halen yaşayan bir Troya var” diyen kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın rehberliğinde Arkeoköy’e dönüşen Tevfikiye ve Etnoköy’e dönüşen Çıplak Köyü’nü gezdik, son Troyalıların izlerini sürdük.
#Çıplak KöyüTroya’nın 3 bin yıldır dilden dile dolaşan, içinde aşkı, cesareti, tutkuyu, intikamı, zaferi ve trajediyi destansı ölçüde barındıran bir hikâyesi var. Ama gerçekle mit kolayca ayırt edilemiyor. Hatta sadece antik kenti gezerek anlaşılabilecek bir hikâye de değil bu. Troya’yı anlamanın yolu biraz da çevresindeki topraklarda bugün ne yaşandığına bakmaktan geçiyor. “Bugün halen yaşayan bir Troya var” diyen kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın rehberliğinde Arkeoköy’e dönüşen Tevfikiye ve Etnoköy’e dönüşen Çıplak Köyü’nü gezdik, son Troyalıların izlerini sürdük.
#Etnoköy ÇıplakDedesi Devrim otomobilini yaptı, torunu uçan otomobil hazırlığında. Dr. Kürşad Özdemir, ‘Kumru’ adını verdiği uçan otomobilin tasarımlarını tamamladı. Feyz aldığı kişi ise ilk Türk otomobili ‘Devrim’in yapımında görev alan mühendis dedesi Celal Taner. Özdemir, “Cumhuriyet’i inşa eden nesle bir borcum var, ödeyeceğim” diyor.
#YAZARİstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan Pars Roket Takımı bir ilki gerçekleştirdi. Farklı fakültelerden öğrencilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir öğrenci kulübü olan takım Türkiye’nin ilk hibrit yakıtlı roketini uçurdu. Öğrencilerin hedefi ise 1800 metreye fırlattıkları roketi yakında 4 bin metreye ulaştırmak.
#GazetehaberleriKültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle gerçekleştirilen "Bozcaada Caz Festivali" bu yıl yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında etkinliklerini, dijital ortam üzerinden sanatseverlerin beğenisine sunacak. "Allaturca", "3dots" ve "fermente" ortaklığıyla düzenlenen festivalde, cazdan gastronomiye, ada tarihi ve kültürüne uzanan özel içerikler, çevrim içi olarak katılımcılarla buluşacak.
#SeyahatTroya kazıları başkanı Prof. Rüstem Aslan, İskender Pala’nın Göbeklitepe romanı ‘Akşam Yıldızı’nı yazdı: “Bu romanı arkeolog olarak değil, sözün ve edebiyatın peşinden giden bir biri olarak okudum. Eğer arkeolog olarak okusaydım, yayınevine ‘O resimler, o dipnotlar ve kaynakça keşke olmasıydı’ derdim. Çünkü akademik anlamda bu konu çok ama çok tartışılmakta; çünkü her sene yeni bir kazı sonucu bildiklerimizi altüst etmekte; çünkü ‘Akşam Yıldızı’ romanın bunlara ihtiyacı yok.”
#İskender PalaTarihi eser hırsızı Heinrich Schliemann’ın 24 Mart 1881’de Berlin Kraliyet Müze Müdürü Richard Schöne’e yazdığı mektup ortaya çıktı. Troya’dan binlerce eseri kaçıran Schliemann, 2’nci Abdulhamid’e Yılanlı Sütun’un önemsiz olduğunun anlatılmasıyla eserin Almanya’ya götürülebileceğini yazmış.
#Heinrich SchliemannTroya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, British Museum’da açılan ‘Troya: Mit ve Gerçeklik’ sergisi kapsamında düzenlenen ‘Mitolojinin ve Arkeolojinin Kenti: Troya’ isimli konferansta konuştu. Aslan, “Troya’dan kaçırılan, 19’uncu yüzyıldan itibaren dünyanın 44 farklı müze ve koleksiyonuna dağılan eserlerin sergilenmesi gereken yer Troya Müzesi’dir” dedi.
#Gazetehaberleri