Kamu bankalarının Rus ödeme sistemi Mir’den çıkış haberleri ve referandum süreciyle birlikte Rusya cephesinde tansiyon yine yükseldi. Turizm sektörü Mir’le ilgili, 20 yıl öncesinde olduğu gibi Rus turistlerin sadece nakitle Türkiye’ye gelmeye başlayacağını ve sektörün olumsuz etkileneceğini belirtirken; yeme-içme ve perakende sektöründen gelen açıklamalarda bir kayıp öngörülmediği kaydedildi. Referandum nedeniyle işlerin tamamen kesildiği Laleli piyasasındaysa yıl sonu hedeflerinin gerisinde kalınabileceği kaydediliyor.
#MirTürkiye’nin aktifleri bakımından en büyük özel bankası olan İş Bankası, Rus turistler arasında popüler olan Mir ödeme sistemini askıya aldı. Banka, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, ABD Hazinesi’nin konu hakkındaki açıklamasını gördüklerini ve değerlendirdiklerini belirterek, sistemin kullanımını askıya aldıklarını bildirdi.
#İş BankasıTıpkı Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM), Visa ve Mastercad gibi kart ödeme sistemlerine alternatif kurduğu Troy gibi Rusya Devlet Başkanı Putin de Batı’nın Ukrayna ambargosu sırasında Rus ulusal kart sistemi ‘Mir’i oluşturdu. Şimdi, Rusya ve Türkiye’nin yerel para birimleriyle ticareti için Mir’in altyapısının Türkiye’ye uyarlanması için iki lider anlaştı. Bu ne anlama geliyor, mümkün mü, nasıl çalışacak?
#Uğur GürsesUçak krizi sonrası normalleşen ilişkiler kapsamında dördüncü kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, ilişkilerin yüksek bir tempoda iyileşmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. 2 ülke 2019’u karşılıklı turizm yılı ilan ederken, milli paralarla ticaret için Rus kartlarının altyapısına uyum için çalışılacak. Ayrıca Rusya ve Türkiye 1 milyar dolar hacminde ortak yatırım fonu kurdu.
#PutinCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Putin, dün telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Peki görüşmede hangi konular ele alındı, mutabık kalınan noktalar neler? CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan, görüşmenin detaylarını anlattı.
#Recep Tayyip ErdoğanRusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş 1 yılı geride bıraktı. Savaş sadece iki ülkeyi ve yakın komşularını değil dünyanın genelini gerek ekonomik gerekse jeopolitik açıdan oldukça etkiledi. İşte birinci yılın sonunda Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkisiyle ortaya çıkan 8 sonuç...
#Ukrayna-Rusya SavaşıCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı canlı yayında Yunanistan'ın göçmenleri geri ittiğini belirterek "Frontex'in kayıtlarında dahi insanlık adına utanç verici tabloları hepimiz gördük. Batılılar çok iki yüzlü bir standart içindeler. Yunanistan her gün geri itmeleri yaptığı halde bununla ilgili tepki görmüyoruz. Batılı muhataplarımız özel toplantılarda Yunanistan onu da yapıyor diyorlar. Yunanistan'la ilgili neden kulağımıza fısıldıyorsunuz, açık yüreklilikle neden onların önüne koymuyorsunuz?" ifadelerini kullandı.
#İbrahim KalınMir, Rusya Merkez Bankası tarafından 1 Mayıs 2017'de kabul edilen yasa ile kurulan bir ulusal ödeme sistemidir. Şu anda çoğunlukla Aeroflot ve Rus Demiryolları gibi Rusya merkezli şirketler tarafından kabul edilmektedir, ancak Rus iştirakleri olan yabancı şirketler arasında yavaş yavaş kabul görmektedir. Sistem, Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilmektedir ve Rusya Merkez Bankası'nın yüzde yüz iştirakidir.
#MirYapılan araştırmaya göre bir yemeği hazırlandıktan sonra tuz eklemek, kadınlarda 1.5, erkeklerde ise 2.28 sene ömürde kısalmaya neden oluyor. Peki günlük ne kadar tuz tüketmek gerekiyor? Ekstradan yumurta, salata ve domatese atılan tuz ne gibi sorunlara neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkNATO'ya katılma kararı alan Finlandiya için Rusya'dan ilk hamle geldi. Moskova Finlandiya'ya elektrik tedarikini bir gecede askıya aldı. Finlandiya ise Rusya'nın kestiği elektriği İsveç'ten tedarik ederek açığın kapatılacağını belirtti.
#RusyaAB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Rusya'nın gazını kestiği Polonya ve Bulgaristan'ın Avrupalı komşularından gaz alacağını belirterek, "Avrupa'da Rus fosil yakıt dönemi sona erdi" dedi. Leyen'in açıklamasına Putin'den jet cevap geldi. “Batı'nın Rus ekonomisini yaptırımlarla boğma planları başarısız oldu” diyen Putin “Rusya’yı izole etmek çabalarına geçit vermeyeceğiz ama yanıt vereceğiz” ifadelerini kullandı.
#ABRusya, Ukrayna'yı işgalinden sonra bazı ülkeler tarafından getirilen ekonomik yaptırımların etkisini sınırlamaya yönelik ittifak arayışlarına girdi. Bu noktada gözler Batı yaptırımlarını kınayan Çin'e çevrildi. Çin Rusya'ya ne kadar yardım edebilir, işte dikkat çeken bir analiz...
#RusyaABD merkezli Visa ve Mastercard'ın Rusya'daki faaliyetlerini askıya alması Rusları kendi ödeme sistemleri Mir'i kullanmaya yönlendirdi. Sistemdeki kart sayısı 100 milyonu geçerken bazı Rus bankaları, müşterilerinin daha yaygın olarak kullanabileceği kartlar çıkarmak için Çinli UnionPay ile ortaklık kurmak için çalışmalara başladı.
#RusyaRusya - Ukrayna savaşı 28'inci gününde... Bölgeden kritik haberler gelmeye devam ederken, Rusya'nın kayıpları da netleşmeye başlıyor. Putin'in emri ile 24 Şubat'ta başlayan savaşta 15'inci Rus komutan öldürüldü. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya’nın ancak varoluşuna bir tehdit durumunda nükleer silah kullanacağını söyledi. Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in danışmanlarından Anatoly Çubais, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini gerekçe göstererek Kremlin'de özel elçilik görevinden istifa etti. İşte Rusya - Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...
#UkraynaRusya-Ukrayna savaşının 14'üncü gününde bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Ukrayna'ya hava gücü sağlamak için Polonya'nın sunduğu plana Washington'dan veto geldi. Zelenski batı dünyasına çağrısını yineledi ve bu uçaklara ihtiyaç duyduklarının altını çizdi. Rusya ise 'operasyon'un amacının Kiev'deki hükümet olmadığını açıkladı. Ukrayna, Çernobil nükleer santraline elektrik sağlamak için acil ateşkes çağrısında bulundu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Çernobil Nükleer Santrali’ni besleyen elektrik şebekesinin hasar gördüğünü belirterek 48 saat sonra soğutma işlemlerinin durarak radrasyon sızıntısı olacağını açıkladı. Rus ordusu, Mariupol'da çocukların tedavi edildiği tıbbi hizmet binasını vurdu. Alınan bilgiye göre, saldırıda doğum sancısı çeken kadınların da aralarında bulunduğu 17 kişinin yaralandığını açıkladı. İşte dakika dakika Ukrayna savaşında yaşananlar...
#UkraynaRusya-Ukrayna savaşının 13'üncü gününde bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB)'nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltırken, yenilenebilir enerji kapasitesini artırarak 'enerji bağımsızlığını' sağlamayı hedefleyen bir planı yayımladı. İngiltere, Rus petrol ve petrol ürünleri ithalatını yıl sonuna kadar kademeli olarak bitireceğini duyururken, ABD'den de Rus petrol ve doğalgaz ithalatına yasak geldi. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak bu durumun gerçekleşmemesi halinde fiyatların iki katına çıkacağını belirtmişti. Putin, Rusya'nın güvenliğini korumak için ithalat ve ihracatı kısıtlayan özel ekonomik tedbirleri içeren kararnameyi imzaladı. Öte yandan Rusya, bugün için de insani ateşkes kararı aldığını duyurdu. İşte dakika dakika Ukrayna savaşında yaşananlar...
#RusyaVisa ve Mastercard, Rusya’daki operasyonlarını durduracağını açıkladı. Buna göre, Rusya’dan alınan Visa ve Mastercard özellikli kartlar yurtdışında çalışmayacak. Yurtdışıdan alınan kartlarla da Rusya’da işlem yapılamayacak. Mevcut kartlar ise ülke içerisinde son kullanma tarihine kadar işlemlere açık olacak. Ülkedeki kartlı ödemelerin yüzde 75’i Visa ve Mastercard, yüzde 25’i Rusya’nın yerli çözümü Mir üzerinden gerçekleşiyor.
#VISAUkrayna’ya karşı savaş başlatan Rusya’ya yönelik her geçen gün daha fazla yaptırım kararı devreye alınıyor. Ülkeler birbiri ardından yaptırımları sıralarken, uluslararası şirketler de Rusya’yı köşeye sıkıştırmak için harekete geçti. Apple, Microsoft, Google, Meta (Facebook), Ford, Nike gibi birçok ABD’li şirket Rusya’daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. İngiltere ve birçok Avrupa merkezli şirketten de benzer hamleler geldi.
#Rusya