‘Covid-19 pandemisi ne zaman ve nasıl sona erecek?’ sorusuna cevap arayan bilim insanları, koronavirüsün atası olmasından şüphe edilen Rus gribini mercek altına aldı. İçinde bulunduğumuz salgınla benzerlikler taşıyan ve tarihin ilk modern grip salgını olarak anılan Rus gribinin seyri, içinde bulunduğumuz pandeminin nasıl ilerleyeceği ve sona erip ermeyeceğine ilişkin ipuçları sunuyor. "Bitti" denen virüs 133 yıl aradan sonra Covid-19'la yeniden mi aramızda? İşte Rus gribinin bilinmeyenleri...
#Rus GribiSonbaharın son günlerinin yaklaşmasıyla birlikte “grip aşısı” tartışması yeniden başladı. Kimileri Ekim sonuna kadar mutlaka yapılmalı derken, kimi uzmanlar ise faydalı olmadığı düşüncesinde. Peki, grip aşısını gerçekten olmalı mıyız? Önümüzdeki yıl hangi grip salgınlarıyla savaşacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Genco Erdem, grip aşısıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını verdi.
#Grip Aşısı Çocuklara Yapılır MıBilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostBilim insanları DSÖ'ye yazdıkları bir mektup ile 'Maymun Çiçeği' hastalığının adının değiştirilmesini istedi. Kuruluş şikayetleri değerlendirmeye alarak bu konuda bir çalışma başlattıklarını duyurdu. Hastalığın yeni adının ne olacağı şimdiden büyük bir merak konusu oldu...
#Maymun Çiçeği“Koronavirüs pandemisi ne zaman son bulacak?”, “Eski yaşantımıza ne zaman geri döneceğiz?” gibi sorular salgın hayatımıza girdiği andan itibaren en çok duyduğumuz sözler. Geçen iki yıllık süreçte çok zorlu günlerden geçmiş olsak da tünelin ucundaki ışık görünüyor gibi… Hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok ülkesinde kısıtlamalar kalkarken, maske kullanımı da gevşetildi. Peki bahar ve yaz aylarında bizi neler bekliyor? 'Artık pandemi bitiyor' diyebilir miyiz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#Koronavirüs2019’da 16 milyona yakın turisti ağırlayan Antalya’ya geçen yıl pandemi nedeniyle sadece 3.5 milyon turist geldi. ‘Güvenli turizm’ atağı yapan Antalya, İspanya’nın dünyaca ünlü adalarını da geride bırakarak 2021’in 9 ayında 7 milyon turiste ulaştı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Dr. Erkan Yağcı “Sertifika ve aşı birleşince güvenli tatil imajımız en yüksek seviyeye ulaştı. Veriler bu yılı 9 milyonla kapatabileceğimizi gösteriyor” dedi.
#AntalyaSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''Salgına karşı zorunlu tedbirler tekrar hayatımızda. Zorunlu tedbirlerin amacı hareketliliği, dolayısıyla hastalığın yayılmasını ve hastanelerin yükünü azaltmaktır. Tedbirlerin amacına gönüllü olarak da destek verelim. Hareketliliği azaltalım. Mümkün olduğu kadar evimizde kalalım.'' dedi.
#KoronavirüsSon dakika haberine göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısı ve grip aşısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci çiftinin başlarında olduğu biyoteknoloji şirketi BioNTech'in Amerikan Pfizer şirketiyle ortak geliştirdiği aşıya ruhsatın aralık ayında verilmesinin yüksek ihtimal olduğunu söyledi. Bakan Koca, aşının uygulanmaya başlaması halinde Türkiye'ye verilebilecek ilk partinin 1 milyon doz, gelecek yıl içerisinde ise 25 milyon doz olabileceğini duyururken, yerli koronavirüs aşısının ise Nisan ayında devreye alınabileceğini söyledi. Öte yandan Bakan Koca, önümüzdeki günlerde 12 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacağını da açıkladı.
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaTZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Ocakta üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla kuru kayısı, elma, portakal, kuru soğan, marul, kuru incirde görüldü. Bu fark kuru kayısıda yüzde 398, elmada yüzde 361, portakalda yüzde 321, kuru soğanda yüzde 303'ü buldu" açıklamasında bulundu.
#Şemsi Bayraktar- Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: - Hükümetimiz ve sektör temsilcileri gerekli tedbirleri almaya çalışıyor. Ruble krizi turizm sektörümüzü inşallah teğet geçer" - "Antalya turizmde çok önemli bir mesafe katetti, dünyada birbiriyle sorunlu ülkelerin vatandaşları, Antalya'da aynı havuzu, sahili paylaşıyor, tarihi bir mekanı birlikte gezebiliyor"
Dünyayı ayağa kaldıran domuz gribi salgınıyla ilgili korkunç bir şüphe ortaya atıldı. H1N1 virüsünün aslında abartıldığı kadar ölümcül, salgının da şiddetli olmadığı; grip konusunda dünyanın bir numaralı otoritesi olan bir profesör ile 3 arkadaşının, danışmanlık yaptıkları ilaç şirketlerine para kazandırmak için panik yarattığı iddia edildi.