Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi’nde 6 yıl önce kalp nakli olan Şaduman Öztürk (65), COVID-19’a yakalandı. Bu hastalığı da yenerek Türkiye’nin ilk, dünyanın ise 4. vakası oldu. “Şaduman Bey gerçek bir survivor” diyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, Hürriyet’e şunları söyledi:
#GazetehaberleriTürkiye’de yılda ortalama 1650 hastanın kalp kapağı kısa adı TAVİ olan işlemle tedavi ediliyor. Halen 38 merkezde uygulanan bu yöntem ameliyat edilemeyecek kadar yüksek riskli hasta gruplarında ilaç tedavisine oranla daha iyi sonuç veriyor. Ancak gerekli olmayan hastaya uygulanması hem ciddi sorunlara hem de yüksek maliyetlere yol açıyor.
#TAVİGeçirdiği bir enfeksiyon nedeniyle kalp yetmezliği sorunu yaşayan 10 aylık Kartal’ın annesi Ahu Kahraman Yıldırım’ın, Instagram hesabı üzerinden kalp nakli için Almanya’ya gittiklerini belirterek kampanya düzenlediklerini duyurması üzerine, ihtiyaç duydukları 1.1 milyon Euro 19 saatte toplanmıştı.
#Kalp NakliSon 10 yılda Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda ilk 100’e giren doktorlar kalp ve damar, beyin, doğum gibi yüksek riskli cerrahi branşları tercih etmiyor. Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, “Yakın gelecekte kompleks kalp cerrahisi yapabilecek kalp ve damar cerrahı bulunamayabilir” diyor.
#Tıpta Uzmanlık SınavıAntalya'da yapılan Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği’nin 13’üncü Kongresi’nde Türkiye’nin damar hastalıkları konusunda durumunun çok kötü olduğu; buna karşılık kadavradan yeterince nakil yapılamadığı için de Türkiye’nin yapay kalpte dünya üçüncüsü konumuna geldiği açıklandı.
Organ bağışının yetersiz olması ve beyin ölümü gerektirmesi nedeniyle daha az gerçekleştirilen kalp nakillerinde, kalbin bakımı da büyük önem taşıyor. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan alınan kalbin iyi korunabilmesi için uygun düzeylerde sıvı verilmesi, elden geldiğince ilaç desteğinden sakınılması ve bütün bunları yapacak ekibin uzman olması gerekiyor.