Güncelleme Tarihi:
Hastalıklı kalbin tamamen çıkarılarak yerine takılan “total yapay kalp” ile yaşayan Şahin, Türkiye'de kalbi olmadan yaşayan ve uygun donör bekleyen ikinci hasta oldu.
İki çocuk babası Arif Şahin (47), Mersin'de 2011 yılının Temmuz ayında kalp sorunları nedeniyle koroner bypass ameliyatı oldu ve 40 gün yoğun bakımda kaldı. Şahin, ameliyat sonrasındaki dönemde kalp fonksiyonlarının günden güne bozulması nedeniyle Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine başvurdu.
Kalp yetmezliğinin yanı sıra kalbinde balonlaşma ve pıhtı olduğu tespit edilen Arif Şahin, tekrarlayan geçici felçler nedeniyle 7 Mayıs 2012'de ameliyata alındı.
KALBİNİ ELLERİYLE TAŞIYOR / Foto Galeri
PROF. DR. AHMET RÜÇHAN AKAR
Hastanın ameliyatıyla ilgili bilgi veren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kalp Nakli Merkez Sorumlusu Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, “Hasta bize geldiğinde koroner bypass ameliyatı geçirmişti ve sonrasında geçirdiği ameliyatta kalp boşluklarının yırtığı ile ilgili bir tamir söz konusuydu. Hastanın kalp yetmezliğiyle birlikte sol kalbinden köken alan bir balonlaşma ve buradan tüm kalbe sıvama tarzında yayılmış pıhtılar söz konusuydu” diye konuştu.
Hastanın hemen acil nakil listesine alındığını anlatan Akar, şunları kaydetti:
“Hastanın iki kez geçici felç atağı geçirmesi üzerine hastamızı total yapay kalp hazırlıkları da yaparak ameliyata aldık. Amacımız pıhtıları temizleyerek, kalbi onarmaktı. Ancak ameliyatta uzun uğraşlarımıza rağmen bu durumun mümkün olmadığını ve hastamızın total yapay kalpten başka bir şansının olmadığı sonucuna vardık. Bu durum için en uygun ve tek sistem olan total yapay kalbi 8 saatlik bir ameliyatla taktık.”
DÜNYA LİTERATÜRÜNE GİRDİ
Gündemdeki ventrikül destek sistemlerinden farklı olarak total yapay uygulamalarında hastanın kalbinin tamamen çıkarıldığını anlatan Akar, hasta kalbin yerine, hem sağ hem de sol kalbin fonksiyonlarını üstüne alan total yapay kalbin takıldığını söyledi.
Total yapay kalp uygulamalara çok nadir durumlarda gerek duyulduğuna dikkati çeken Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Total yapay kalp, kalp dokusu çok hassas olduğunda, mekanik kalp kapağı olması durumunda, yaygın kalp tümörü varlığında, kalpte tamamen çıkartılması mümkün olmayan pıhtılar olduğunda veya dirençli ritim bozukluklarında, ağır kalp yetmezliği de varsa kalp nakline köprüleme amacıyla total yapay kalp takıyoruz. Nadir gerçekleşen bir ameliyat olduğu için bu ameliyat dünya literatürüne girdi.”
HASTA YAKINDA TABURCU EDİLECEK
Arif Şahin'in durumunun şu an çok iyi olduğunu ve Ankara'da hastaneye yakın bir ev bulunduğunda da taburcu etmeyi planladıklarını belirten Akar, Şahin'e uygun bir kalp çıktığında ise nakil için tekrar ameliyata alınacağını kaydetti.
Akar, Şahin'in yapay kalbiyle hayatını devam ettirebilen ve kalp nakli bekleyen Türkiye'deki 2. hasta olduğunu ifade ederek, “Diğer hasta ise İstanbul'da bir hastanede 1 yıl kadar önce total yapay kalp takılan Ömer Bayrak. Türkiye için önemli bir başarıydı. Bu da ikinci hasta. İnşallah ikisi de yakın zamanda kendi kalplerine kavuşurlar” şeklinde konuştu.
KÖPRÜ İŞLEVİ GÖRÜYOR
Arif Şahin'in kalp nakli için uygun donör bulunana kadar yapay kalbiyle hayatını sürdüreceğini söyleyen Akar, “Hastaya 6 ay içinde nakil yapmayı umuyoruz. Bu tür cihazlar, hastaya yeni bir kalp bulununcaya kadar geçen süreçte bir köprü işlevi görüyor ve bekleme dönemindeki ölümleri ortadan kaldırıyor. Arif Şahin'in ameliyatında benimle birlikte Prof. Dr. Sadık Eryılmaz, Prof. Dr. Mustafa Şırlak, Prof. Dr. Levent Yazıcıoğlu, Doç. Dr. Bahadır İnan ve Doç. Dr. Serkan Durdu'nun ciddi emekleri oldu” diye konuştu.
HASTALAR İÇİN UMUT IŞIĞI OLDU
Sağlık Bakanlığı'nın organ nakillerinde çok büyük rolü olduğunu belirten Akar şunları kaydetti:
“Bu ameliyatlar çok maliyetli ve zahmetli. Bu hastalar önceden ya ölüyordu, ya yurt dışına gidiyordu ya da üniversiteler öz kaynaklarından bu masrafları karşılamaya çalışıyordu. Sağlık Bakanlığı ve SGK'nın çok doğru bir kararıyla devletimiz buna el attı. Artık endikasyonu olan ve kalp nakli listesinde olan hastalarda ömrü uzatmak için bu sistemler nakil merkezlerince kullanılabiliyor. Destek sistemlerinin maliyeti 200 ve total kalbin maliyeti 300 bin lira civarında. Bunu devletimizin ödüyor. Bu, hastalar için umut ışığı oldu. Artık Türkiye'de kalp nakli beklerken ölen kişi sayısı azalacak diye umuyoruz.”
UMUDUMU HİÇ YİTİRMEDİM
Total yapay kalp takılan tır şoförü Arif Şahin ise nefes darlığı şikayetiyle hastaneye başvurduğunu anlatarak, “Çalışamıyordum sürekli rapor alıyordum. Oradaki bir doktorun tavsiyesiyle yollara düştük. Önceleri umutsuzluğa kapıldım, ama şimdi hiç umutsuzluğa kapılmıyorum. Herkese tavsiyem kalplerine iyi baksınlar. Ben çok çalıştım uykusuz kaldım ama bundan sonra rahat uyku çekeceğim” diye konuştu.
Ankara Tıp'a gelmesini büyük bir şans olarak nitelendiren Arif Şahin, “Şu an durumum iyi. Hocama güveniyorum bizi ölmekten kurtardı” diye konuştu.