Güncelleme Tarihi:
Kalp nakli bekleyen Arif Şahin’e, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla, uygun kalp bulununcaya kadar “total yapay kalp” takıldı. Hastalıklı kalbin tamamen çıkarılarak yerine takılan “total yapay kalp” ile yaşayan Şahin, Türkiye’de kalbi olmadan yaşayan ve uygun donör bekleyen ikinci hasta oldu.
Sekiz saat sürdü
Hastanın ameliyatıyla ilgili bilgi veren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kalp Nakli Merkez Sorumlusu Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, Hastanın acil nakil listesine alındığını belirterek, şunları kaydetti:
“Hastanın iki kez geçici felç atağı geçirmesi üzerine ameliyata aldık. Amacımız kalbi onarmaktı. Ancak mümkün olmadığını ve hastamızın total yapay kalpten başka bir şansının olmadığı sonucuna vardık. Bu durum için en uygun ve tek sistem olan total yapay kalbi sekiz saatlik bir ameliyatla taktık.”
Dünya literatürüne girdi
Gündemdeki ventrikül destek sistemlerinden farklı olarak total yapay uygulamalarında hastanın kalbinin tamamen çıkarıldığını anlatan Akar, hasta kalbin yerine, hem sağ hem de sol kalbin fonksiyonlarını üstüne alan total yapay kalbin takıldığını söyledi. Total yapay kalp uygulamalara çok nadir durumlarda gerek duyulduğuna dikkati çeken Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Total yapay kalp, kalp dokusu çok hassas olduğunda, mekanik kalp kapağı olması durumunda, yaygın kalp tümörü varlığında, kalpte tamamen çıkartılması mümkün olmayan pıhtılar olduğunda veya dirençli ritim bozukluklarında, ağır kalp yetmezliği de varsa kalp nakline köprüleme amacıyla total yapay kalp takıyoruz. Nadir gerçekleşen bir ameliyat olduğu için bu ameliyat dünya literatürüne girdi.”