Cassata Siciliana, tatlıdan öte Sicilya’yı yansıtan bir simgedir. Her diliminde, Sicilya’nın zengin tarihi, farklı kültürlerin etkisi ve yerel halkın yaratıcılığı saklıdır. Bu nedenle cassata’yı tatmak, Sicilya’nın ruhunu ve lezzetlerini keşfetmek anlamına gelir. Sicilya’nın kültür elçisi cassata’nın geçirdiği evrimi ve tarifini yazdım bu hafta.
#Danilo ZannaMalta ziyaretimde, Türkiye’yi milyonlarca dolarlık tanıtım zararına uğratan 1978 yapımı “Gece Yarısı Ekspresi” filminin hapishane sahnelerinin çekildiği Fort Saint Elmo’yu ziyaret ettim. Bu ziyaret bana ünlü yapımcı Ahmet Ertegün tarafından iyi bir niyetle girişilen filmin trajik durdurulamama hikâyesini hatırlattı.
#Gece Yarısı EkspresiSanat tarihine adı geçmiş ve başarılı -hatta zaman zaman “deha”- olarak tanımlanan sanatçıların çoğunlukla erkek sanatçılardan oluştuğu bilinir. Ne var ki bu durum, özellikle 20. yüzyılda yapılan araştırmaların da etkisiyle geçerliliğini kaybetti. Amerikalı sanat tarihçisi Linda Nochlin, 1971 yılında kaleme aldığı “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?” başlıklı makalesinde bu durumu aslında ironik bir başlıkla ele alarak bu konuya dikkat çekmişti. Sanat tarihinde büyük kadın sanatçıların yer almamasının temel nedeninin, sosyal yaşam dinamikleri gibi sanat tarihinin de eril bir bakış açısıyla ele alınarak yazıldığını belirtiyordu bu makalesinde. Bu sosyal yaşam dinamikleri farklı yüzyıllarda ve farklı kültürlerde değişiklik geçirmiştir. Yine de hala özellikle yaşadığımız coğrafyaya bakıldığında durumun pek de iç açıcı olmadığını açıkça söyleyebiliriz.
#DikişLondra’daki Victoria and Albert Müzesi 11 Şubat – 11 Haziran tarihleri arasında Rönesans Dönemi’nin en etkili sanatçılarından biri olan Donatello’nun sergisine ev sahipliği yaptı. İtalyan heykeltıraş Donatello’nun Birleşik Krallık’taki ilk büyük sergisi olan “Donatello: Sculpting the Renaissance” (Donatello: Rönesans’ı Şekillendirmek) başlıklı sergide sanatçının kendi çalışmalarının yanı sıra çağdaşlarının ve öğrencilerinin çalışmaları da sergilendi. Sadece mermer değil bronz, ahşap ve pişmiş toprak gibi malzemelerle yapılmış heykellerin yanında sanatçının ve çağdaşlarının tempera, yağlı boya ve kara kalem gibi malzemelerle yaptığı resimleri de sergilendi.
#DonatelloAntik Mısır dönemi mumyaları keşfedildikleri günden bu yana hep merak uyandırıyor. Mumyalama işleminin amacı genelde bedeni ölümden sonra korumak olarak biliniyor ancak İngiltere'de geçtiğimiz günlerde açılan bir serginin organizatörleri, bu ezberi bozan önemli tespitler ortaya koyuyor. İşte ayrıntılar...
#Antik Mısır MedeniyetiJohn Williams’ın edebi kariyerinin ilk kitabı olarak 1948’de yayımlanan, travmatik bir olayı atlatamamış genç bir adamın kasvetli iç dünyasını anlattığı ‘Yok Geceden Başkası’, günümüzün psikolojik kara anlatı geleneğinin erken ve hafızada iz bırakan bir örneği.
#Yok Geceden BaşkasıGerek tarihi surlarında yürümenin verdiği keyif gerekse Tuna Nehri’nin karşı kıyısından izlemeye doyamadığınız muhteşem manzarasıyla unutulmayacaklarınız listenizde yer bulacak bir kent Ulm. Tarihi yapılarının yanında ünlü fizikçi Einstein’ın doğduğu kent olmasıyla da keşfedilmeyi fazlasıyla hak ediyor.
#HürriyetLavi tekniği, sulu boya tekniğine benzerliği ile dikkat çekemiyor. Lavi tekniği, koyu renkli boyaların tıpkı sulu boya tekniğindeki gibi sulandırılması sonucunda elde edilen yeni renk kombinasyonları ile elde edilir. Ana maddesi ise, çini mürekkebidir. Lavi tekniği nedir ve nasıl yapılır sizler için derledik.
#EğitimSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSM9 yaşındaki Mikail Akar, Almanya’da yaşıyor. 4 yaşında resme başladı, bugüne kadar Avrupa’nın farklı şehirlerinde 18 sergi açtı. Resimleri 25 bin Euro’ya kadar alıcı buluyor. Alman basınının Michelangelo’dan esinlenerek ‘Mikailangelo’ adını taktığı küçük dahi, 19’uncu sergisi için İstanbul’a geliyor.
#Mikail AkarMaserati, en tanınan markalardan bir tanesidir. Bu markanın kim tarafından kurulduğunu, nerede üretildiğini ve ne zaman kurulduğunu sizler için derledik.
#Maserati Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?Rönesans dönemi, özellikle de Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm Dünya’yı etkisi altında almayı başarmış olan tarihi bir dönemdir. Bu dönemden kalan çok sayıda eser de günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Rönesans dönemi nedir ne zaman başlamıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Rönesans Dönemi Nedir?16. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkan Barok sanat akımı, Klasisizm akımının yeniden yorumlanması olarak da bilinir. Bu akımın klasisizmden en önemli farkı ise, resmedilen figür ve portrelerin daha canlı ve hareketli bir görünüme sahip olmasıdır. Barok sanatçılar ise, Klasist ressamlardan daha farklı olarak ''mükemmel olanı'' değil de ''gerçek olanı'' resmeder. Barok dönemi nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Barok Dönemi Nedir?Fatih Sultan Mehmed Arapça, Farsça, İtalyanca ve Yunanca biliyordu. Batı resmiyle ilgilendiği biliniyordu. İmparatorluğunu tarihi ve coğrafyasıyla tanımak istiyordu. Fatih Sultan Mehmed Han’ı tarif edecek en önemli cümle şu olmalıdır: “Doğu’nun ve Batı’nın efendisiydi ve iki kültürün de sahibiydi.”
#YAZARÜslupçuluk adıyla da bilinen Maniyerizm, 16. yüzyılda ortaya çıkmış bir sanat akımıdır. Rönesans ile birlikte başlayan Klasisizme tepki olarak doğmuştur. Maniyerizm sanat akımının özellikleri nelerdir, en önemli temsilcileri kim? Sizin için araştırdık.
#Maniyerizm Nedir?Fransız Rönesans’ı, yeni bir tarih sayfası açması bakımından çok önemlidir. Orta çağ Fransa’sını kilisenin elinden kurtarmış ve yeni akımların doğmasını sağlamıştır. Özellikle sanat ve edebiyat alanında olumlu gelişmeler olmuştur. Fransız Rönesans’ı hakkında detaylı bilgiyi derledik.
#Fransız Rönesansı Mimarisiİstanbul’a getirilen Fatih Sultan Mehmet tablosu için ‘Rönesans dönemi eserine özel’ koruma koşulları sağlandı. Özel iklimlendirme sistemi kurulan ve muhafazası için depreme dayanıklı bir depo da yaptırılan Fatih tablosu, İstanbul’un kurtuluş günü olan 6 Ekim’de sergilenmeye başlanacak.
#Gazetehaberleri