Atriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık32 yaşında, gayet formda olan ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçiren eski bir TV yazarı olan Emily McLaughlin, kızını dünyaya getirdikten üç gün sonra felç geçirdi. Bebeğini emzirirken şiddetli bir baş ağrısı yaşadı. Ağrı devam edince eşi acile götürdü ve gözünü nöroloji yoğun bakım bölümünde açtığında sol tarafı felçliydi. Bebeğinin ona ihtiyacı vardı ama artık o da tıpkı bebeği gibi bakıma muhtaçtı. Emily McLaughlin, Washington Post için kaleme aldığı yazıda doğum sonrası yaşadığı felç ve sonrasındaki iyileşme sürecini anlattı
#Lohusalık DönemiFelç, genelde yaşlıların başına gelebilecek bir şey olarak düşünülüyor. Fakat bu pek doğru değil. Araştırmalar, her yıl yüzlerce genç yetişkinin ve hatta çocukların felç geçirdiğine işaret ediyor. 20 yaşında felç geçiren Esmae Hodgetts da onlardan biri… Esmae’nin hikâyesini daha ilginç kılan şey ise felcin tam olarak belirti vermemesi. Öyle ki doktorlar bile genç kadının felç geçirdiğini iki gün boyunca anlayamadı. İşte tüm detaylar…
#FelçDepremde hayatta kalma mücadelesi için kritik saatler devam ediyor. Normal hava koşullarında enkaz altında kalan bir kişinin 3 gün yani 72 saate kadar kurtarılabildiği biliniyor, hatta geçmişte yaşadığımız diğer depremlerde bu saatlerden sonra bile yaşanan onca mucizeye tanık olduk ama soğuk havalarda durum daha farklı. Hipotermi gibi soğuk hava kaynaklı problemler de önemli birer tehdit unsuru oluşturuyor. Peki, soğuğa bağlı risklere karşı hem depremzedeler hem de arama kurtarma çalışmalarında yer alanlar nasıl korunabilir?
#Kahramanmaraş DepremBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkHipokalsemi vücutta dolaşan kan içerisinde kalsiyum elementinin normalden az olmasıdır. Bu durum pek çok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Kalsiyum elementi vücudumuzda pek çok önemli görev üstlenmektedir. Bu nedenle kalsiyum eksikliği vücut için son derece önemlidir. Peki, Hipokalsemi nedir? Belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir? Sizin için detaylarıyla derledik.
#HipokalsemiHipokalemi, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Hipokalemi nedir öğrenebilir ve neden olduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Hipokale nedir? Neden olur? En önemli komplikasyonu nedir? Hipokalemi neden alkaloz yapar tüm detayları ile derledik.
İnsanlar arasında sık görülen bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklardan biri de hipertansiyon hastalığı olarak ifade edilmektedir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalık kan basıncında meydana gelen yükseklikten kaynaklanmaktadır. Kontrol altına alınması gereken bir hastalık olan hipertansiyon ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Peki, hipertansiyon nedir? Neden olur? Hipertansiyon belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#HipertansiyonGünlük hayatta insan vücudu metabolik reaksiyonların oluşması, fonksiyonlarının gerçekleşmesi, hormonal düzenin korunması gibi hücresel onarımlar için pek çok minerale ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle magnezyum insan vücudunda bulunan önemli minerallerden biri olmaktadır. Bu bakımdan vücudumuzda olması gereken magnezyum minerali hakkında birçok konu merak edilir. Magnezyum eksikliğinde görülen ve ortaya çıkan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkVücutta bulunması gereken bir takım elementler bulunmaktadır. Vücutta bulunan elementlerden birisi de kalsiyum olarak ifade edilebilir. Kalsiyumun vücutta bulunması gerektiğinden daha az miktarlarda bulunması durumunda ise bir takım rahatsızlıklar meydana çıkabilmektedir. Kalsiyum eksikliğinde görülen ve ortaya çıkan hastalıklar nelerdir? Kalsiyum eksikliği durumunda ne gibi hastalıkların görülebileceğini detayları ile derledik.
#Sağlıkİstanbul'da yaşayan 16 yaşındaki Berat Ateş'in ailesinden 10 kişide hipertrofik kardiyomiyopati, yani kalp kasının (miyokard) anormal kalınlaşması hastalığı görüldü. Ameliyat olup sağlığına kavuşmasına günler kala baba Ateş hayatını kaybetti. Nefes darlığı şikayeti sonucu aynı teşhisi alan Berat, ani ölümü nedeniyle babasının ameliyatını gerçekleştiremeyen Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal tarafından yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.
#IstanbulKalp ile ilgili çeşitli sıkıntıların yaşandığı durumlar olabilmektedir. Kalp Krizi de bunlardan bir tanesidir. Günümüzde yaş sınırı olmadan genç yaşlı pek çok kişide bu rahatsızlık görülebilmektedir. Kalp Krizine bağlı insanlarda kardiyak arrest de görülebilmektedir. Kardiyak arrest nedir, nasıl anlaşılır? Kardiyak Arrest belirtileri, nedenleri ve tedavisi nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kardiyak Arrest Nedir?Tiroid bezindeki faza çalışma durumu, bazı ilaçların kullanımı, gebelik, kalp damar hastalığı, sigara ve alkol tüketimi, anemi, vitamin eksiklikleri, genç yaştakiler için yoğun iş hayatı, kalp ritimlerinin bozukluğu ve stres gibi nedenlerle kalp çarpıntıları ve nefes darlığı meydana gelebilmektedir. Kalp çarpıntısı nedir? Kalp çarpıntısı nasıl geçer? Sorularına ait tüm detayları hazırladık.
#Çarpıntı Neden Olurİnsan vücudu için oksijen oldukça önemlidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen karşılanmadığında vücut bazı tepkimeler gösterir. Hipoksi bu durumla alakalı bir sağlık sorunudur. Hipoksinin neden olduğu ve kimlerde görüldüğü insanların merak ettiği konulardır. Hipoksi nedir ve neden olur? Hipoksi (Oksijen eksikliği) belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hipoksi Nedir?Damar sertliği pek çok insanda ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Tıp dilinde ateroskleroz olarak da bilinen damar sertliği mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle kişilere bu teşhis konulduktan sonra yoğun bir araştırma ve tedavi sürecine girmektedirler. Son günlerde damar sertliği yani ateroskleroz ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki ateroskleroz nedir? Ateroskleroz belirtileri nelerdir? Ateroskleroz risk faktörleri nedir? İşte damar sertliği ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Ateroskleroz Nedir? Belirtileri Nelerdir?Sağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre Türkiye'de son 24 saatte koronavirüs vaka sayısı 9 bin 375, hasta sayısı ise 693 oldu. Doç. Dr. Bahadır Şarlı hastalığı geçiren vatandaşlar için uyarıda bulunurken, "Koronavirüsü atlatmış kişilere özellikle hareketli olmalarını, sabit kalmamalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.
#HaberKoronavirüsün vücutta yol açtığı hasarlar hâlâ araştırılıyor. Virüsün, akciğerler, böbrekler ve bağırsaklar da dahil olmak üzere birçok organa etki ettiğine dair birçok araştırma yayımlandı. Bu yaygın etkilerin yanında, daha nadir sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki oluşan hasarlar kalıcı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Saç DökülmesiAritmi pek çok kişide görülen bir sağlık sorunudur. Kişiler aritmi hastalığı hakkında bilgi sahibi olmak için pek çok kaynaktan yardım alabiliyor. Aritmi hastalığının nasıl ortaya çıktığı da merak edilen sorulardan birisidir. Aritmi nedir ve neden olur? Aritmi nasıl geçer ve tedavisi nasıldır? Aritmi belirtileri hakkında bilgileri derledik.
#Aritmi Nedir?Nefes alamama, öksürük krizleri, şiddetli ağrı, koku ve tat kaybı ve yüksek ateş başta olmak üzere birçok belirtiyle kendini gösterebilen, tedavisi kişiden kişiye değişebilmekle birlikte bazen haftalarca hatta aylarca sürebilen Covid-19 enfeksiyonunu geçirip iyileştikten sonra da ne yazık ki iş bitmiyor!
#Covid 19Koronavirüs belirtileri, vaka sayısı her geçen gün artarken gündemde yer alan konuların başında geliyor. Özellikle vaka sayılarının 60 binleri bulmasının ardından, corona virüs ilk belirtileri ateş, öksürük, nefes darlığı gibi semptomları yaşayanları endişelendirdi. Son yapılan araştırmalara göre, nezlenin de korona virüs belirtisi olabileceği, hapşırmak ve burun akıntısının da covid 19 olabileceği belirtilmişti. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre Covid-19'un kalp ritim bozukluğu olan hastalarda önemli çarpıntıları tetikleyebiliyor. Peki, koronavirüs belirtileri nelerdir? İşte, corona virüs ilk belirtileri ve gün gün korona virüs belirti takvimi....
#Koronavirüs BelirtileriUyku apnesi, hastaların yorgun bir şekilde güne başlamalarına neden olduğu için günlük hayatı da olumsuz etkileyebiliyor. Tedavi edilmediği takdirde de hipertansiyon, diyabet ve ritim bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklara da neden olabiliyor. Peki uyku apnesi nedir, belirtileri nelerdir? Uyku apnesine karşı alınabilecek önlemler...
#Uyku ApnesiKARDİYOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Engin Bozkurt, dünyada gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp krizinin ilk sırada yer aldığını, stres, fazla kilo, tuz ve sigarının kalbin en büyük düşmanı olduğunu söyledi.
#Kardiyoloji UzmanıBakteriyel boğaz enfeksiyonlarının 5 ila 15 yas arasında sık görülen etkeninin ‘A grubu beta hemolitik streptokok’ olduğunu belirten çocuk kardiyolojisi uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, zamanında tedavi edilmeyen bu hastalığın, özellikle 5-15 yaş arasındaki çocukların ileriki dönemdeki kalp sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı.
#İzmir