Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Bu sorunun cevabını hepimiz merak ediyoruz. Bilim insanları yaptıkları araştırmalarla bir yandan buna cevap ararken bir yandan da bu hayvanların dünyanın en ölümcül canlıları olduğunun bir kez daha altını çiziyor...
#Sivrisinekİstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, İstanbul'da vücutta yaraya neden olan sivrisinek türüyle ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Yılmaz, "Asya Kaplan Sivrisineği, son zamanlarda İstanbul'da da popülasyonu oldukça artan bir sivrisinek türü. Aslında bu sivrisinek en tehlikeli viral hastalıklardan olan Batı Nil ateşi virüsünün taşıyıcısı" dedi.
#İstanbulDicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı şehirlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle sivrisinek sayılarındaki artışa dikkat çekti. Satar, "Sivrisinekler kanımızı emerler ve insandan insana virüs bulaştırırlar. Sivrisinekler koronavirüs bulaştırmaz, sarı humma, Batı Nil, dang gibi ölüme sebep olan virüsleri bulaştırır. Ancak Ayrıca hayvan kaynaklı ölümlerde de ilk sırayı alırlar. Kış aylarında metruk evleri, kanalizasyonları, foseptikleri, sivrisineklerin larvalarını bırakmamaları için ilaçlamak önemlidir. Bu mücadele ile sivrisineklerin 4'te 3'ünü yok etmiş oluruz" dedi.
#Dicle ÜniversitesiSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının ardından corona virüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının detayları tekrar gündeme geldi. T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya menşeili şirket Toyama Chemical tarafından RNA virüslerine karşı geliştirilmiş bir antiviral ilaçtır. Favipiravir grip, Batı Nil ve sarıhumma virüslerinin yanı sıra flavivirüsler, arenavirüsler, bunyavirüsler ve alphavirüslere karşı da etkinlik göstermektedir.
#FavipiravirTEKİRDAĞ'ın Muratlı ilçesinde yaşayan Yüksel Sezgin’in, sivrisinek ısırması sonucu bulaşan Batı Nil Virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine, 5 bin sivrisineğin incelendiği projede yer alan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz önemli uyarılarda bulundu.
#TekirdağDOĞA Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nda özellikle leylek, kartal, akbaba gibi göç eden çok sayıda kuşun elektrik tellerine çarparak öldüklerini belirterek “Tehlikeli noktaları belirleyip oraları izole etmek için elektrik şirketleriyle görüşüyoruz. Ancak bu konuyla ilgili bir kanuni yaptırım olursa iyi olur” değerlendirmesinde bulundu.
#GazetehaberleriEğitimin Nobel’i olarak görülen ‘Küresel Öğretmen Ödülü’nü bu yıl Kenya’dan Peter Tabichi kazandı. Aylık gelirinin yüzde 80’ini görev yaptığı köy okulundaki yoksul öğrencileri için harcayan Tabichi, 1 milyon dolarlık ödülün sahibi oldu. Tabichi, ödülünü 24 Mart’ta Dubai’de düzenlenen törende Avustralyalı aktör Hugh Jackman’dan aldı.
#Peter TabichiDünyanın en önemli ekonomistlerinden Jeffrey Sachs, Çin tarafından ortaya atılan ve tartışma yaratan 50 trilyon dolarlık küresel elektrik ağı fikrine destek verdi. Buna göre, ultra yüksek voltajlı şebekeler kurularak, Ekvator’un güneşi, Himalayalar’ın suyu ve Kuzey Kutbu’nun rüzgârı ile üretilen elektrik tüm dünyayı aydınlatabilir.
#GazetehaberlerleriFigen Gündüz Letaconnoux (48), İstanbul’da İngiliz filolojisi öğrenimi gördü, çokuluslu firmaların pazarlama birimlerinde çalıştı. 2006’dan bu yana Afrika’da, 1,5 yıldır Etiyopya’da yaşıyor, her fırsatta riskli coğrafyalarda gezilere çıkıyor. İzlenimlerini “Yaşamımdan Süzülen Afrika” adıyla kitaplaştırdı. Gündüz, geçen yıl izlediği Timkat’ı anlattı.
Yılın en uzun tatili yaklaşıyor. Kışın soğuk, karanlık aylarına girmeden önce denizle vedalaşmak, açık havada iş hayatının stresinden arınmak, yeni keşiflerle dünyanızı zenginleştirmek için son fırsat. Tatil programınızı henüz yapmadıysanız işte size 10 fikir, 33 seçenek...
Tanzanya’dan Güney Afrika’ya uzanan 5742 demiryolu hattında dünyanın en lüks treni sefer yapıyor. Orient Ekspres ruhunu yaşatan bu nostaljik tren parasına kıyan meraklı gezginleri 14 günde, aslanların, fillerin özgürce dolaştığı parkların içinden, dünyanın en yüksek şelalesinin kıyısından geçiriyor.
Tanzanya’dan Güney Afrika’ya uzanan 5742 demiryolu hattında dünyanın en lüks treni sefer yapıyor. Orient Ekspres ruhunu yaşatan bu nostaljik tren parasına kıyan meraklı gezginleri 14 günde, aslanların, fillerin özgürce dolaştığı parkların içinden, dünyanın en yüksek şelalesinin kıyısından geçiriyor.
Geçen hafta sonu İstanbul'daki Dünya Atletizm Şampiyonası'nda ilk madalyalarını kazandı Türkiye. İlk gümüşü getirense taze Türk vatandaşı İlham Tanui Özbilen oldu. Onun Türkiye'ye gelmesine aracılık eden Önder Özbilen ise soyadını verebilmek için kendi babasından izin almış. Özbilen'in Tanui'yle birlikte iki yeni cevheri daha var.
Etiyopya’nın güneyinde, Sudan sınırına yakın Omo Vadisi’nin derinlerinde yaşayan kabilelerden biri Surmalar. Savaşçılıkları, kan içme alışkanlıklarıyla bölgeye korku salmışlar. Diğer kabileler yanlarına sokulmuyor. İstanbul’daki bir hukuk firmasında çalışan Zeynep Kanra, Bruce Parry’nin “Kabileler” belgeselinde izlediği, yaşamlarından etkilendiği Surmaları görmek için Addis Ababa’dan Kibbish’e 880 kilometre yol gitti. İki gün köyde kalıp fotoğraflarını çekti, izlenimlerini Hürriyet Seyahat için yazdı.
İki hafta önce bir Hıristiyanlık kutlaması olan Meskel Festivali için gittiğimiz Etiyopya’da ciplerle yaklaşık 2 bin 500 kilometre yaptık. Büyük Rift Vadisi gezisinde Aşağı Omo Vadisi Kabileleri’yle tanıştık. OmoDövmeler, boyalarla vücutlarını rengarenk birer sanat eserine dönüştüren bu kabileler, farklı görünmek uğruna anatomi değiştiren, acı veren yöntemler kullanmaktan kaçınmıyor.