Girit, özgün mutfağı ile öne çıkan Yunanistan’ın en büyük adası. Turizmci okurumuz Oya Mumcuoğlu, adanın üçüncü büyük şehri Retimno’da (Resmo) bu yerel lezzetlerin izini sürdü. Tatlı bir rehavet veren kırık sonbahar güneşi altında birbirinden leziz deneyimlere hazır mısınız?
#Yunanistan'da Ne YenirSonbaharın en güzel günlerini yaşıyoruz. Hava hâlâ yazı aratmayacak kadar sıcak. Uzun bir bayram tatili kapıda. Sizlere Türkiye ve yurtdışından beşer rota öneriyorum. Gözünüz kadar gönlünüz de doyacak, damağınız şenlenecek. Yazla vedalaşacaksınız ve kışa girerken enerji toplayacaksınız.
Yunanistan’ın en büyük adası Girit, özgün mutfak kültürüyle öne çıkıyor. Özellikle yabani otlarla yapılan yemekleri bir efsane. Mutfak Dostları Derneği üyeleri üç hafta önce Girit’te dört günlük lezzet turuna çıktı. Üç şehrin en özgün restoranlara uğradı. Geziye katılan turizmci, gurme gezgin Başar Eryöner (45) “Baharda da ot yemeklerini keşfetmeye gideceğim” diyor.
Girit. En uzun yaşayan insanların, lezzetli yemekle kültürü ve tarihi, hüzün ve eğlenceyi, dostluğu ve aşkı zarif bir şekilde harmanladığı güzel ada. Zaten yıllardır, lezzet ve sağlığı bir araya getirdiği ve araştırmalara en çok konu olduğu için mutfağıyla ünlü olan Girit, artık yemeklerini turizmde daha bilinçli olarak kullanmak istiyor. Akdeniz Mutfakları Konservatuvarı’nın üyesi olan Yunan Lezzet Akademisi, bu nedenle iki yıldır bir proje yürütüyor.
Osmanlı'nın adada ilk ele geçirdiği kent olan Hanya, labirenti andıran kaldırım taşlı sokakları, cumbalı evleri, aşı boyalı binaların süslediği limanı, rengarenk Kapalı Çarşısı ile tam bir Akdenizli. Komşu kent Retimno da güzellikte Hanya ile yarışıyor. Bu iki kenti gördükten sonra insan Girit'i daha çok seviyor.<br>