resif haberleri sayfasında resif hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 253 resif haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Gerek görüntüleri gerekse yıllardır çözülmeye çalışılan davranışlarıyla deniz canlıları arasında çok özel bir yere sahip olan ahtapotlar çekingenlikleriyle tanınıyor ve insanlardan kaçarak yaşıyor. Çok nadir görülen bir ahtapot türü olan 'battaniye ahtapotu' 2002 yılından sonra kameralara ilk kez yakalanarak bir kez daha görüntüsüyle herkesi büyüledi.
#AvustralyaAmazon Nehri’nin okyanusa döküldüğü çamurlu suların altında gizlenmiş bir mercan resifi bulundu. Greenpeace'de geçtiğimiz aylarda bölgede çalışma düzenleyerek Amazon Resifi’nin ilk su altı fotoğraflarını çekti ve dünyayla paylaştı. İşte adeta bir doğa harikası olan Amazon Resifi'nin fotoğrafları...
#AMAZONİzmir Körfezi’nde yaklaşık 40 yıl hizmet veren "9 Eylül" ve "Alaybey" yolcu vapurları, yapay resif oluşturmak ve dalış turizmine katkı sağlamak için Karaburun’da Büyükada ve Küçükada açıklarında batırılacak. İzmir’in emektar vapurları, Karaburun Kaymakamlığı’nın "Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi" kapsamında, bundan sonra Ege’nin mavi derinliklerinde sualtı yaşamına ve dalış turizmine hizmet edecek.
#İzmirMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziAkçansa’nın, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nde bir yıllık sürenin ardından ilk takip dalışı gerçekleştirilerek izleme raporu hazırlandı. 280 yapay resifin Marmara Denizi tabanına yerleştirildiği projenin ilk bulgularına göre resifler etrafında deniz yaşamı hareketlenmeye başlarken, geçen bir yıllık sürenin sonunda 10’u balık olmak üzere 33 farklı türün tespit edildiği açıklandı.
#T.C. Tarım Ve Orman BakanlığıYemyeşil ağaçlı tepeli, bembeyaz kumlarla kaplı plajları ve havuz gibi deniziyle Lord Howe Adası, tatil yapmak için ideal bir adres gibi görünüyor ama burayı ziyaret etmek herkesin yapabileceği bir şey değil. Peki neden?
#SeyahatDünyanın dört bir yanındaki denizlerde yaşayan en ilginç türlerin başında ahtapotlar, mürekkep balıkları ve kalamarları da kapsayan kafadanbacaklılar ailesi geliyor. Oldukça geniş bir aile olan kafadanbacaklıların bir özelliği var ki bilim insanlarını bile şaşkına uğratıyor.
#Kafadanbacaklılarİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, Türkiye sularındaki yerli balık popülasyonlarının aşırı av baskısından dolayı çok zayıf olduğuna dikkat çekip, bu durumun aslan balığı gibi istilacı türlerin artışına neden olduğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Irmak, "Yerli türlerimizin azalması, sularımızda yabancı istilacı türlerin artışına neden oluyor. Rekabet olmayınca çok kolay sularımıza yerleşip çoğalabiliyorlar. Aslan balığı, kayalık habitatta bulunan ağız çapına uygun bütün balıklarla ve eklem bacaklılarla beslenebilecek bir tür. Bazı yerli türler üzerinde baskı oluşturabilir" dedi.
#İzmirFelâketi yaşadığında 73 yaşındaydı. Defalarca daldığı sularda bu kez bir tehdit yatıyordu. Köpek balığı saldırısı sonucu sol bacağını kaybetse de hayatını eski haline getirmeyi başardı. Heidi Ernst köpek balığı saldırısından sağ çıkıp kısa sürede nasıl toparlandı? İşte ilham verecek bir hikâye...
#Köpek BalığıTARIM ve Orman Bakanlığı, iç sularda en çok avlanan türün 10 bin tonla inci kefali olduğunu açıkladı. Bakanlık, deniz yaşamını zenginleştirmek için 10 yılda 10 bin yapay resif alanı ve tarlaları yapıldığını bildirdi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıP harfinden sonra, T harfinden önce gelen R, alfabemizin 21 harfidir R harfiyle başlayan tek şehrimiz Rize'dir. İlk harfi R olan ülkeler ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Romanya 2- Rusya 3- Ruanda Ragıp, Recai, Rafi ve Resul ise, ülkemizde erkek çocuklarına verilen en popüler isimler arasında yer alıyor. R harfi ile başlayan ve biten kelimeler nelerdir detayları ile derledik.
#R İle Başlayan Kelimeler Nelerdir?Bilim insanları uzun zamandır okyanusun derinliklerini dinliyor. Yaşanan çevresel değişiklikler sonucunda okyanusun gizemli seslerini her zamankinden daha fazla duyan araştırmacılar, yapay zekâ başta olmak üzere yeni teknolojileri kullanarak, denizler altındaki yaşamın karmaşık resmini bir araya getiriyor. Peki ama denizlerdeki canlıların sesleri bize ne söylüyor? İşte denizler altından gelen mesajlar...
#Dünya DenizleriUMUT Kaşan’la Vitrinde bu hafta,alternatif turizm, sualtı turizmive genel olarak turizm sektörünedair tüm sorularıma cevap veren DidimOkenos Dalış Merkezi Kurucu işletmeciDalış Eğitmeni Sinan Karabacılı ile keyiflibir röportaj gerçekleştirdik.OKENOS Dalış Merkezi Kurucu işletmeci Dalış Eğitmeni Sinan Karabacılı ileAlternatif Turizm, Sualtı Turizmi ve turizmsektörüne dair konuştuk. Okenos’un dünyaçapında bilinen bir merkez olduğunu kaydeden Karabacılı, “Bu sene 22. yıllımızdaAydın ilinin en eski faal dalış merkeziyiz.İngiltere’de Almanya’da gazete ve dergilerekonu olduk” dedi. Dalış turizminin güvenliolduğunu kaydeden Karabacılı, Didim’desualtı milli parkı yapılması gerektiğini dekaydetti. İşte o keyifli sohbetten kesitler…
#1‘Mission Impossible’ serisinin yedinci adımı ‘Ölümcül Hesaplaşma Birinci Bölüm’de ana karakter Ethan Hunt, ‘Varlık’ adlı yapay zekâya karşı mücadele veriyor. Filmde Tom Cruise “61 yaşımda bile aksiyon yıldızı statümden taviz vermem” dercesine oynuyor. Ve oyuncu serinin geçmişteki adımlarından farklı olarak bu kez gökdelenlerin tepesinden inip Alpler’in tepesinde cirit atıyor.
#Mission ImpossibleUNESCO, geçtiğimiz günlerde tarihi yüzlerce hatta binlerce yıla uzanan üç yeni gemi batığına ulaşıldığını açıkladı. Teknolojinin gelişimiyle daha kolay tespit edilen batıklara dünya denizlerinin tamamında rastlamak mümkün. Peki ama derin maviliklerde kaç gemi yatıyor? İşte dünya sularındaki gizemli batıklar...
#Gemi EnkazıAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya açıklarında batan 3 bin ton boksit madeni taşıyan geminin, derinlik nedeniyle çıkarılmasının mümkün görülmediğini belirterek, "Gemi zamanla çürüyecek ve sızıntı oluşacaktır. Gemideki maden, yakıt, yağlar, sintine suları denizde kirlilik oluşturur" dedi.
#AntalyaAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya açıklarında batan 3 bin ton boksit madeni taşıyan geminin, derinlik nedeniyle çıkarılmasının mümkün görülmediğini belirterek, "Gemi zamanla çürüyecek ve sızıntı oluşacaktır. Gemideki maden, yakıt, yağlar, sintine suları denizde kirlilik oluşturur" dedi.
#AntalyaGörsel açıdan görkemli bir yapım olan 2009 tarihli ‘Avatar’ın devamı niteliğindeki ‘Suyun Yolu’ ‘3D’ teknolojisi eşliğinde yine çarpıcı kadrajlar sunuyor ama ‘felaket ortamındaki aile dayanışması’ klişesine sığınarak vasat bir hikâye anlatıyor. Film, yönetmeni James Cameron’ın eski yapıtları ‘Abyss’ ve ‘Titanic’e de göndermelerde bulunuyor.
#Avatar: Suyun YoluAkdeniz'e 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin'de alanında uzman akademisyenlerin keşif dalışında bu kez bölge de ilk defa istilacı türlerden zehirli dikenleri bulunan çizgili kedi balığı (Plotosus lineatus) görüntülenirken kıyıya kadar yerleştiği belirlendi. Çizgili kedi balığı türünün dikenlerinde zehir bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Ayas, "Hem sırt yüzgeci, hem göğüs yüzgeçlerinde çok sayıda ışın bulunuyor, kemiksi ışın. Ve bunların içerisinde de zehirler var. Turizmin yaygın olduğu bu bölgede insan temelli ciddi yaralanmalara sebep olabilir." dedi.
#MersinDenizlerin en yırtıcı ve korkulan canlıları olan köpekbalıkları gerek izlediğimiz filmler gerekse her yıl gerçekleşen sayısız saldırılarla ilgili haberler nedeniyle hepimizin en büyük kâbuslarından biri. Peki ya size artık yürüyen bir köpekbalığı da olduğunu söylesek…
#Yürüyen KöpekbalığıBalıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün iş birliğinde denizler, hayalet ağlardan arındırılmaya devam ediyor. Marmara Adalar bölgesinde dalış yapan ekipler, 2 futbol sahası büyüklüğündeki hayalet ağı denizden çıkardı.
#MarmaraHürriyet’in Mersin’de düzenlediği ‘Deniz Taşımacılığı Zirvesi’nde konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, “Mersin, hâlâ dünyanın en büyük yük gemilerinin yanaşabileceği, hiçbir resif veya bariyerin olmadığı, ayrıca hem Asya, hem Ortadoğu hem de Avrupa’nın ortasında bir liman şehri. Ana aktarma konteyner limanı da geldiğinde Mersin, tüm dünyanın en önemli liman şehirlerinden biri olmaya taliptir” dedi.
#Mersin