ABD, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerini kınadı

Güncelleme Tarihi:

ABD, Çinin Güney Çin Denizindeki eylemlerini kınadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2024 10:32

ABD, Çin Sahil Güvenliği gemilerinin, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sularda Filipinler Sahil Güvenliğine ait 2 gemiye çarpmasını ve gemideki mürettebatın güvenliğini tehlikeye atmasını kınadı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Çin'e ait gemilerin Filipinler'in sahil güvenlik gemilerine "kasten" çarptığı öne sürüldü.

Söz konusu hareketin "tehlikeli" ve "gerilim tırmandırıcı" olarak nitelendirildiği açıklamada, Çin'in ihtilaflı Güney Çin Denizi'ndeki eylemleri kınandı.

Açıklamada ayrıca, ABD'nin Filipinler'e verdiği desteği sürdüreceği belirtildi.

Filipinler, dün, Çin Sahil Güvenliğine ait gemilerin Güney Çin Denizi'nde, Filipinler Sahil Güvenliğine ait 2 gemiye çarpması sonucu gemilerin hasar gördüğünü bildirmişti.

 

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

Haberin Devamı

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Başta Paracel ve Spratly Adaları olmak üzere bölgedeki adacık, resif, kayalık ve deniz bentleri üzerindeki egemenlik ihtilafları, zaman zaman ülkeler arasında gerginliklere yol açıyor.

Çin'in ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD karşı çıkıyor.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi (PCA), 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!