Yurtdışında en çok gittiğim ülke Almanya’dır. Frankfurt Kitap Fuarı’nın çok eski bir ziyaretçisiyim. Almanya denildiğinde göç kavramı tartışılır. Oradaki yazarlardan söz edilir. Ne yazık ki Türkiye’de onların kitapları çok bilinmez, yayınlananlar da gerekli ilgiyi görmez.
#Bekir YıldızAlmanya’da yaşanan Türkiye kökenli oyuncu ve yazar Renan Demirkan öncülüğünde ırkçılığa, İslam ve Yahudi düşmanlığına karşı birlikte mücadele etmek amacıyla oluşturulan ‘Checkpoint: Demokratie’ (Kontrol Noktası: Demokrasi), bu akşam Köln’de bir etkinlik düzenleyecek.
#ALMANYAAlmanya’da koalisyon hükümetinin adayı eski Dışişleri Bakanı Steinmeier, 12’nci Cumhurbaşkanı seçildi. ABD Başkanı Trump’ın aksine bir denge profili çizdiği gerekçesiyle ‘Anti Trump’ olarak nitelendirilen Steinmeier, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen isimlerden. Steinmeier ilk konuşmasında ‘Özgürlük ve demokrasi için cesaret çağrısı’ yaptı.
#Frank Walter SteinmeierFrankfurt’ta Türk gençlik derneklerinin de üyesi olduğu Gençlik Birliği’nin (Jugendring) 13. kez düzenlediği ‘Kültürler Geçidi’nde, kent ve çevresinde yaşayan 180’den fazla ülkeden on binlerce insan bir araya gelerek kültürlerini kostümler, ritm, oyun ve çeşitli görsellerle tanıttı.
#Jugendring“Türkler göçebe millettir” denir ya, Cumhuriyet döneminin en büyük göçünü gerçekleştirmeye başladığımız tarihin üzerinden tam 50 yıl geçti. 1961’deki ilk ‘konuk Türk işçisi’nin ardından milyonlarca erkek ve kadın ‘acı vatan’a gitti. Başta hepsi 1-2 yıllığına diye niyetlendi ama çoğu geri dönmedi. Orada evlendiler, çocuk sahibi oldular, iş kurdular, yaşlandılar ve öldüler. En büyük zorluğu ‘Alamancı’ olarak anılan ilk nesil çekti. Ne Almanya’da Alman ne de Türkiye’de Türk olabildiler. Hep yabancı gibi yaşadılar. Ama onların çocukları ve torunları, bugün Alman toplumunda her alanda söz sahibi. Üçüncü nesil, kendini iki ülkenin ve kültürün karışımı olarak tanımlıyor. Aralarından dünyaca ünlü yönetmenler, yazarlar, oyuncular, sporcular, bilim insanları ve siyasetçiler çıkıyor