Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü; bireylerin fonksiyon bozukluklarını tedavi ederek iyileştirecek nitelikteki öğrencileri yetiştirir. Sizin için Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları konularını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Bölümü Nedir?Yaşadığımız dijital çağda hemen hemen tüm alanlarda teknolojinin avantajlarından yararlanıyoruz. Bu alanlardan biri de sağlık sektörü olarak karşımıza çıkıyor. Omurilik yaralanmasına ya da çeşitli nedenlerden dolayı yürüyemeyen ya da yürüme bozukluğu çekenlere büyük avantajlar sağlayarak vatandaşların tekrar ayağa kalkmasına yardımcı olan Robotik Rehabilitasyon (Lokomat) cihazının avantajları nedir? Kimler kullanabilir? Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz anlatıyor.
#Robotik RehabilitasyonÖSYM, 2019-YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adaylarının tercih yaparken dikkate alacakları Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandı. Üniversiteli adaylarının en çok merak ettiği dört yıllık bölümlerden biri de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünün taban puanları ve başarı sıralamalarını sorgulayan öğrenciler, bir yandan da Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünün iş imkanları ve bölüme ilişkin genel bilgileri araştırıyor. İşte, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon taban ve tavan puanları...
#Fizyoterapi Ve RehabilitasyonRehabilitasyon, bir tıbbi bir uzmanlık dalıdır. Fizyolojik ya da anatomik yetersizlikler rehabilitasyonun konusudur. Hastalık ya da travma ile azalmış olan nörobilişsel işleyişini yeniden kazanmak ya da geliştirmek için yeni sinir yollarını eğitmek için yöntemler içerir.
#Rehabilitasyon NedirDoğaya olan merakını öğrencilerine de aşılayan coğrafya öğretmeni Mustafa Sarıkaya onları kano tutkunu yaptı. Borçlanarak aldığı kanolarla okulda bir kano kulübü kuran Sarıkaya’nın öğrencileri lise hayatlarına da mezuniyet eğlencesi öncesi kano kampıyla veda ediyor. Ayrıca bir lisedeki ilk fosil müzesini açan Sarıkaya kanocu öğrencileriyle birlikte doğada fosil arayarak milyonlarca yıl öncesine yolculuk yapıyor.
#KanoCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Bakan Ömer Bolat’a, “Sayın Bakan, son yıllarda iktidar sürekli fahiş fiyattan söz ediyor, siz de fahiş fiyattan söz ettiniz. Fahiş fiyat nedir?” dedi.
#CHPMHP Lideri Bahçeli, terör örgütü PKK’nın elebaşı Öcalan’a yönelik “Terörü bitir” çağrısını tarihi bir çıkışla yeni aşamaya taşıdı: “Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin Meclis’te DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse ‘Umut Hakkı’ndan yararlanmasının önü ardına kadar açılsın” dedi.
#MHPDeğerli okurlarım, cep telefonunuzun ekranında yurt dışı alan koduna sahip bir arama göründüğünde, şüpheci olmalısınız. Özellikle bilinmeyen kişiler, ücretsiz olarak sunulan mesajlaşma ve görüntülü arama uygulaması olan WhatsApp üzerinden arıyorsa. Uzmanlar bu durumda ne öneriyorlar? Sizler için bilişim uzmanlarının uyarılarını derledik.
#AVRUPADAN HABERUniversity of California San Francisco Parnassus Campus (UCSF - Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) ve University of California, Davis’teki (UC Davis - Kaliforniya Üniversitesi) araştırmacılar, emziren kadınların süt üretimi nedeniyle kalsiyum kaybına uğramalarına rağmen güçlü kemiklerini nasıl koruduklarına dair uzun zamandır devam eden bir gizemi çözdüler.
#Kemik ErimesiGoalball nedir ve nasıl oynanır sorusu merak uyandırmaya devam ediyor. Goalball, görme engelli sporcular tarafından oynanan bir takım sporudur. 1946 yılında, II. Dünya Savaşı'ndan sonra görme engelli gaziler için rehabilitasyon amacıyla Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sepp Reindle tarafından icat edilmiştir. Spor, paralimpik oyunlarda yer alan tek takım sporudur ve hem kadınlar hem de erkekler kategorilerinde oynanır.
#Goalballİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, iklim değişikliği ile kuraklığın daha sık ve şiddetli meydana gelmeye başladığını, buna bağlı olarak da orman yangınlarında büyük bir artış olduğunu belirterek, "Ege Bölgesi'nde, son 10 yılda yaklaşık 6 bin 900 tane orman yangını çıkmış. Son 10 yılda Ege Bölgesi'nde, yüz ölçümü yaklaşık 850 kilometrekare olan Yalova büyüklüğünde alanımız yandı" dedi.
#İzmirYepyeni bir araştırmada, emziren kadınlarda kemikleri güçlendiren, osteoporozu tedavi edebilen ve kırık iyileşmesini hızlandırabilen CCN3 adlı yeni bir hormon tespit edildi. Uzmanlara göre bu keşif, osteoporoz başta olmak üzere çok sayıda farklı kırıkların tedavisinde kullanılabilecek. İşte tıp dünyasında çığır açacak nitelikteki keşfin detayları…
#Kemik ErimesiÖnümüzdeki ay sokak hayvanlarıyla alakalı Meclis’e gelmesi beklenen taslak kanun teklifi hayvanseverleri ayaklandırdı. Uyutarak, ilaç verme yöntemiyle köpeklerin öldürülmesini öneren teklifi Hayvan Hakları Konfederasyonu’na sorduk. Federasyon çözümün, kısırlaştırmak ve rehabilitasyon olduğunun altını çiziyor.
#KöpekAK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, Hakan Ural ve Nur Tuğba Namlı'nın sunduğu Neler Oluyor Hayatta programında açıklamalarda bulundu. "İstanbul'da 650 bin konutun dönüşümünü hedefledik" diyen Kurum, "Yarısı bizden kampanyasını devam ettirirken bir taraftan 100 bin de kiralık konut yapacağız. Bunları satmayacağız. Bu projeye entegre olacak. Sürekli İstanbul'un dönüşümü için bu konutları kullanacağız." ifadelerini kullandı.
#Murat KurumYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkEski maden sahalarının doğaya yeniden kazandırılması konusunun ele alındığı panelde konuşan Prof. Dr. Celal Şengör, "Biz doğayı tahrip etmiyoruz, doğanın yüzünü değiştiriyoruz. Bu yüz senin, bunun, onun hoşuna gitmeyebilir. Bir kere niye hoşuna gitmiyor bunu öğrenmemiz lazım. Maden açılmasın diyen sivri akıllıları rahatsız eden nedir, bir kere bunu tespit edeceğiz. Rahatsız olanlar zır cahildir. Efendim, "Madencilik doğayı tahrip eder" diyen adamı kovacaksın." dedi.
#Celal Şengörİzmirli, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun, mesleğinin 20. yılında başarılı bir psikolog. Ergenlerle iletişim, aile danışmanlığı, engelli ve ailesi ilişkileri, sınav kaygısı, kişisel gelişim ve motivasyon alanlarında çalışıyor. “Elim Sende” isimli kitabın yazarı... Genç stajyer meslektaşlarıyla kendisine ait Köprü Kişisel Gelişim Merkezi’nde aile danışmanlığı, evlilik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veren İlknur Peder, kişisel gelişim, ilişkiler ve hayata dair psikolojik içerikli seminer ve eğitimler düzenliyor. Özellikle engelliler ve kadınlarla ilgili projelerle, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde devam ediyor. Kadın sorunları konusunda Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisansı olan İlknur Peder, hayatın her alanında var olabilmiş, var olan engellerini yok edebilen güçlü kadınlardan... Tiyatro çalışmalarına katılıyor, resim yapıyor, kitap yazıyor, seyahatlere katılıyor ve işini yapıyor. Doğuştan engelli İlknur Peder’in iki kolu ve bir bacağı yok ama sanıyorum onu makyajsız, bakımsız fönsüz gören de yoktur. Her daim bakımlı, kırmızı topukluları ile görmeye alıştığımız, kocaman gülüşe sahip bu aktivist kadın, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi’nin uzun yıllardır başkanlığını da yapıyor.
#1