Adet öncesi gerginlik olarak da bilinen Premenstruel sendrom (PMS), birçok kadının ortak sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Depresyon, halsizlik, uyku hali, duygu durum dalgalanmaları, sinirlilik, gerginlik gibi belirtilerle ortaya çıkan Premenstruel sendrom iş ve sosyal yaşamı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Banu Mat, halk arasında adet öncesi gerginlik olarak bilinen PMS hakkında önemli bilgi verdi.
#Regl Öncesi GerginlikRegl öncesi yaşanan ve kısaca PMS diye bilinen fiziksel, ruhsal ve davranışsal farklılıklar pek çok kadının yaşadığı ve bildiği bir durum. Ancak bir de bunun çok daha ağır bir versiyonu olan PMDD var ki kadınların çoğu ise bu hastalıktan mustarip olduğunun farkında bile değil... İşte uzmanlarımızın görüşleriyle PMDD hakkında bilmeniz gereken tüm ayrıntılar...
#SağlıkKadınlarda kaşık ağrısı ve mide bulantısı kimi zaman gebelik belirtisi olarak görülüyor. Gebelik döneminde kadınlarda görülen en erken belirtiler arasında kasık ağrıları yer alıyor. Bu ağrıların asıl nedeni ise, bağırsak, rahim, iç organların genişlemesi de olabilir. Kadınlarda kasık ağrısı ve akıntı ile mide bulantısı hamilelik belirtisi midir sizler için derledik.
#Hamilelik Belirtileri NelerdirErgenlik dönemi 11-12 yaşlarında başlayıp neredeyse yirmi yaşa kadar süren, bedensel, duygusal ve sosyal değişiklikleri içeren dönemin genel adıdır ve hayatın diğer dönemlerinden farklıdır. Bu dönemin başlangıcına ön ergenlik denir. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, ön ergenlik ve ergenlikte görülen değişimler hakkında bilgi verdi.
#EğitimGazeteci Orla Barry, iPhone'undan kendisine regl döneminin "önümüzdeki üç hafta içinde herhangi bir gün" başlayacağını bildiren bir bildirim aldığında, bunu sosyal medyada alaycı bir biçimde paylaştı. Uygulamadan böylesine muğlak bir bildirim gelmesi ilk kez olmuyordu.
#ReglTabular tehlike algısı etrafında şekilleniyorlar. Ayrıntı Yayınları, ergenliğe hazırlanan tüm genç kadınlar için bir erginlenme töreni armağanı hazırlamış ve metni Fransızcasından çevirtmiş. Hem çevirisi ve edisyonu hem de kapak çalışması çok nitelikli. Kitabın yazan, çeviren, yayına hazırlayan, son okumasını yapan ve kapak tasarımını hazırlayan kadınların eline sağlık! Kuvvetle muhtemel bu yazıyı okuyan bazı kadınlar âdet görüyor olacak, onlara da geçmiş olsun!
#Bu Benim KanımKadınların en büyük korkularından biri önemli tarihlerin adet dönemiyle çakışmasıdır. Öte yandan aşırı stres ve kilo kaybı gibi birçok nedenle adet dönemi gecikebilir, bu durum psikolojik ve fiziksel sorunları da beraberinde getirir. Ancak bazı besinlerle adet süreci hızlandırılabilir. Peki, adet söktürücü besinler ve bitkiler neler?
#Adet SöktürücüAdet Öncesi Sendrom (PMS), kadınlarda menstruasyondan ortalama bir hafta önce hem ruhsal hem fiziksel belirtilerle kendini göstermeye başlıyor. Bu dönemde karın bölgesinde şişlik, göğüslerde hassasiyet, iştah ve ağırlık artışı, tatlıya düşkünlük, sivilce problemi, depresyon, gerginlik, asabi ruh hali ve öfke sorunu gibi şikayetler yaşanabiliyor. Bu şikayetler menstruasyon bitimiyle sona eriyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Merve Yüksek, regl dönemi şikayetlerinden doğru beslenme ile korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.
#AnanasRegl dönemleri özellikle o günleri sert geçiren kadınlar için gerçek bir kâbustur. Üstelik insanı asıl geren o günlerin zorluğu değil öncesinde yaşanan hormonal duygu değişiklikleri ve sıkıntılardır. Yani zorluğu bir hafta değil neredeyse iki hafta gibi bir süreye tekabül eder. Bu da zaten bir ayın yarısıdır. Bu nedenle en azından öncesini daha sakin geçirebilmek için bir şeyler yapmak şart.
#Regl DönemiDünya Sağlık Örgütü’nün önerisine göre, 5-17 yaş arası çocuk ve ergenler günde en az bir saat fiziksel aktivite yapmalı. Peki hangi yaşta, hangi spor uygulanabilir? Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Gür, çocukların yaş aralıklarına göre fiziksel ve zihinsel gelişimleri için yapılabilecek sporları sıraladı.
#Spor