Çoğu kadın bir sağlık sorunu çıkmadıkça maalesef kolay kolay jinekoloğa gitmiyor. Oysa rutin olarak bazı kontrollerimizi yaptırmamız, ufak tefek gördüğümüz belirtileri doktorumuza sormamız gerekiyor. Bu nedenle sağlığınızla ilgili endişelerinizin bir listesini yapın ve küçük şeyleri atlamayın.
#JinekologZayıflama programı süresince tartıya çıkmak kimileri için bir gösterge olurken kimileri için de tam bir motivasyon düşmanı. Peki sağlığımız için kilo takibi yaparken ne zaman tartılmalıyız, tartılmak için en doğru zaman hangisi? Tartı sendromu yaşamamak için neler yapmalı? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda.
#Yelda BaşaranRegl iken denize girilir mi sorusu, hijyen koşulları gereğince pek çok kadının gündeminde yer alıyor. Regl olunca denize ya da havuza girmenin herhangi bir olumsuzluk yaratıp yaratmayacağını merak eden kadınlar, internet üzerinden araştırmalarını gerçekleştiriyor. Peki, Regl iken denize girilir mi? İşte, o detaylar
#Regl İken Denize Girilir MiErkeklerde 40 yaş sendromu olarak bilinen andropoz kadınların menapoz dönemi ile aynıdır. Kadınların regl döneminin bitmesi ile menapoz dönemi başlarken Erkeklerin testestaron hormonunun azalması ile belirtiler baş göstermeye başlamaktadır. Ortalama başlama yaşı 40 yaş gibi görülse de asıl 50 yaş ve üzerinde belirgin olarak andropoz yaşanmaktadır. Erkeklerin andropoz ile baş etmesi için bir takım yöntemler mevcuttur. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde 40 Yaş SendromuHemen hemen her kadın regl öncesi ve regl sürecinde ruhsal ya da fiziksel birtakım değişimler yaşar. Bu belirtiler genellikle reglin başlamasına 1 hafta kala ortaya çıkar. Adet başlangıcında hafif bir karın ve kasık ağrısı, uyku hali, yorgunluk, halsizlik ve sinirlilik, baş ağrısı olabilir. Adetler ağrılı olabilir ve ilk birkaç yıl düzensiz görülebilir, bu tamamen fizyolojik bir olaydır. Peki, ilk regl kaç yaşında başlar? İşte regl süreciyle ilgili detaylar...
#ReglGazeteci Orla Barry, iPhone'undan kendisine regl döneminin "önümüzdeki üç hafta içinde herhangi bir gün" başlayacağını bildiren bir bildirim aldığında, bunu sosyal medyada alaycı bir biçimde paylaştı. Uygulamadan böylesine muğlak bir bildirim gelmesi ilk kez olmuyordu.
#ReglHer 10 kadından birinde görülen polikistik over sendromu (PKOS), adet düzensizliği, sivilcelenme gibi sorunlarla kendini gösteriyor. Hastalığın sonuçlarından biri de kısırlık olabiliyor. Ayrıca, polikistik over sendromu olan hastaların rahim kanseri ve kalp krizi riski artıyor.
#Polikistik Over SendromuVücutta bulunan bir bakterinin aniden çoğalması ve kana karışması sonucu toksik şok sendromu meydana gelebilir. Hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabilen bu durum en kısa sürede saptanmalı ve tedavi edilmelidir. Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Dr. Hale Erbaş, toksik şok sendromu ile ilgili uyarılarda bulundu.
#Toksik Şok SendromuApple, önde gelen akademi ve araştırma kurumlarıyla işbirliği içinde, şimdiye dek sağlanan katılımcı sayısından daha fazlasına erişebilecek üç tıbbi çalışmayı duyurdu. Bu çalışmalar; akademik tıbbi kurumlar, sağlık örgütleri ve müşterilerin Apple ürünlerini bir araya getirerek tıbbi araştırmaları yapma yöntemlerini demokratikleştiren yeni Research uygulamasında bulunabilecek.
#AppleRahmin içinde yer alan doku tabakası her adet döneminde dökülerek vücuttan atılıyor. Bu doku tabakasına ait hücrelerin çeşitli etkenlerle rahmin dışında, örneğin yumurtalıklar, mesane veya bağırsaklar gibi organlara yerleşerek büyümeleri ‘endometriozis’ olarak tanımlanıyor. En sık 25 – 45 yaşları arasında görülen endometriozis her 10 kadından 1’ini etkileyen, oldukça yaygın bir sağlık problemi.
#EndometriozisKadın sağlığının konularından birisi olan adet düzensizlikleri pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hurşide Cevlan da kadınların en sık yaşadığı sorunlardan birinin adet düzensizliği olduğunu belirterek, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#AdetMilli Eğitim Bakanlığı’nın bugüne kadar okullarda milyonlarca öğrenci ve veliye sağladığı ücretsiz psikolojik danışma hizmetini kaldıracağı iddia ediliyor. Eğer bu yönetmelik taslağı onaylanırsa, çocuklar ve veliler ortalama 200-300 TL arası ücret vererek psikolojik danışmanlık almak zorunda kalabilir!
#Güzin Abla