Hem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikHayy Kitap yazarlarının başlattığı ‘Çocuklar için Yeryüzü İyilik Hareketi’ serinin yeni kitaplarıyla devam ediyor. Uzmanlık alanlarında çocuklara yönelik kitap yazmaya devam eden isimlerden biri de kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman. “Kadın olmanın sevincini yaşama-yaşatma arzusuyla” kaleme alınan ‘Değişen Bedenimle Karışan Duygularım’ adlı kitap, genç kızlara regl döngüsünü ve değişen bedenlerini anlamada rehberlik etmeyi hedefliyor.
#Gizem CoşkunardaCinsel ilişki sırasında korunma yöntemlerinin neler olduğu merak edilmektedir. Erkek ve kadın için kullanılacak farklı korunma yöntemleri bulunmaktadır. Her bir yöntemin artı ve eksi yanları vardır. Tıp ilerledikçe yeni yöntemler bulunmaktadır. Kişiler yöntemlerin yan etkilerini araştırarak, sağlık durumlarını da göz önüne alarak yöntemleri seçebilirler. Bu noktada doktorlara danışmak etkili olmaktadır. İşte, en iyi korunma yöntemleri hakkında detayları derledik.
#Cinsel İlişkiAdet (regl) dönemi Ramazan ayına denk gelen kadınlar, ne zaman oruç tutup tutmayacaklarını araştırıyor. Bazı kadınların adet dönemi düzensiz olabiliyor. Bu nedenle akıllara 'Adetin kaçıncı gününden sonra oruç tutulur' sorusu geliyor. Peki adetin kaçıncı gününden sonra oruç tutulur? Regl 10 günü geçerse oruç tutulur mu? İşte Diyanet'in konu hakkında açıklaması
#RamazanHakan Gence Hürriyet Pazar için oyuncu Hazal Kaya ile harika bir röportaj yaptı. Kaya, daha önce de değindiği ‘body shaming’, -Türkçeye ‘Vücudundan utandırma’ olarak çevirebiliriz- konusunu es geçmedi. Kadın oyuncuların özellikle de sosyal medyada fizikleri üzerinden psikolojik baskıya maruz kaldıklarını hatırlatarak, “Şok diyetler yaptım, bedenimle ilişkim bozuldu” dedi. Sayın Kaya sadece sizin değil, hangimizin ilişkisi bozulmadı ki!.. Daha zayıf, daha güzel, daha genç görünmek için çoğumuzun yapmayacağı diyet, olmayacağı ameliyat, almayacağı hap yok! Ama dikkat! Takipçilerinize güzel görüneyim derken beden ve ruh sağlığınızdan olabilirsiniz.
#Hakan GencePaige DeAngelo uzun süredir düzensiz periyodu ile uğraşıyordu. İki haftada bir regl olduğu zamanlar yaşıyordu. Bunun nedenini ise 18 yaşına geldiğinde jinekoloğa gidince öğrendi. Paige'in iki vajinası, iki rahmi ve iki serviksi olduğu ortaya çıktı!
#Uterus DidelfisDünyada ve Türkiye’de çok sayıda kız çocuk ve kadın regl olmanın ‘utanılacak’ bir şey olduğunu düşünüyor. Regl, nesilden nesile “Hastayım” “Ay başındayım” gibi ifadelerle aktarılıyor. Söz konusu ifadeler doğal bir sürecin, hastalık ya da utanılacak bir şey olduğu algısını oluşturuyor. Günümüzde önemli kazanımlar elde edilmiş olsa da regl bir tabu olmaktan kurtulmuş değil. Öte yandan köy okulu öğrencileri, mülteciler, mevsimlik tarım işçileri gibi sosyo-ekonomik açından dezavantajları olan kadınlar ve kız çocukları, regl için gerekli hijyenik ürünlere erişmekte güçlük çekiyor.
#Kadın ReglPed alerjisi, doğru ped seçimi yapılmadığı takdir de kadınların yaşadığı önemli bir sorun olarak bilinmektedir. Ped alerjisi sorunu yaşayan kişiler genel olarak buna sebep olan etkenler hakkında bilgi sahibi olmak ister. Ped alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Ped alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ped AlerjisiGazeteci Orla Barry, iPhone'undan kendisine regl döneminin "önümüzdeki üç hafta içinde herhangi bir gün" başlayacağını bildiren bir bildirim aldığında, bunu sosyal medyada alaycı bir biçimde paylaştı. Uygulamadan böylesine muğlak bir bildirim gelmesi ilk kez olmuyordu.
#ReglRegl dönemi, sağlıklı bir kadının her ay yaşadığı bir süreç. Buna rağmen kadınların bu konu hakkında bilmedikleri ya da yanlış bildikleri şeyler olabiliyor. Bazı net olmayan bilgiler bu belirsizliği ve kafa karışıklığını artırıyor. Bu durum da stresli olmalarına ve zaten stresli olan bu dönemi daha huzursuz geçirmelerine neden olabiliyor. Peki, her kadının regl dönemiyle ilgili bilmesi gerekenler neler?
#ReglApple, önde gelen akademi ve araştırma kurumlarıyla işbirliği içinde, şimdiye dek sağlanan katılımcı sayısından daha fazlasına erişebilecek üç tıbbi çalışmayı duyurdu. Bu çalışmalar; akademik tıbbi kurumlar, sağlık örgütleri ve müşterilerin Apple ürünlerini bir araya getirerek tıbbi araştırmaları yapma yöntemlerini demokratikleştiren yeni Research uygulamasında bulunabilecek.
#AppleKadın olmak zordur özellikle de regl dönemlerinde… Kasıktan karna doğru yayılan keskin ağrı kimi zaman adet öncesinde kimi zamansa adetin ilk günlerinde kendini belli eder. Birçok kadın için işkenceye dönüşen regl dönemi ağrıları, çoğu zaman normal karşılansa da bir hastalığın da belirtisi olabilir. Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan, regl sancıları hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Adet SancısıGöz çevresinde oluşan mor renk değişikliği sağlık problemlerinin göstergesi olabilir. Kansızlık, vitamini eksikliği, sinüzit, ilaç kullanımı, metabolik hastalıklar gibi durumlar göz altı morluğuna neden olabilirken, bu sorunun nasıl geçeceği vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Peki, göz altı morlukları nasıl geçer? Göz altı morlukları neden olur?
#Göz Altı MorluklarıVajinal akıntı, her kadının yaşadığı bir durumdur. Verdiği ıslaklık ile rahatsız eden vajinal akıntı, yapısı, rengi hatta kokusu ile bir şeylerin mesajını veriyor olabilir. Peki vajinal akıntı neden olur? İşte vajinal akıntı türleri…
#Kadın HastalıklarıBazı kadınların regl dönemi hafif yorgunluklarla bazı kadınların ise şiddetli ağrılarla geçer ve çoğu zaman bununla nasıl baş edeceğini bilemez. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Malkoç regl ağrısıyla baş etmenin yolları hakkında bilgi verdi.
#Adet SancısıAdet Öncesi Sendrom (PMS), kadınlarda menstruasyondan ortalama bir hafta önce hem ruhsal hem fiziksel belirtilerle kendini göstermeye başlıyor. Bu dönemde karın bölgesinde şişlik, göğüslerde hassasiyet, iştah ve ağırlık artışı, tatlıya düşkünlük, sivilce problemi, depresyon, gerginlik, asabi ruh hali ve öfke sorunu gibi şikayetler yaşanabiliyor. Bu şikayetler menstruasyon bitimiyle sona eriyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Merve Yüksek, regl dönemi şikayetlerinden doğru beslenme ile korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.
#Ananas