Ramazanda 30 gün boyunca oruç tutmak özellikle mide rahatsızlıkları yaşayanlar için zorlu bir süreç olabilir. Mide ilaçlarını kullanamayanlar oruçluyken mide yanması nedeniyle evde çeşitli çözüm önerilerine başvuruyorlar. Peki, oruçluyken mide yanması nasıl geçer ve nasıl önlenir? İşte oruçluyken mide yanmasına evde çözüm önerileri...
#Oruçluyken Mide Yanması Nasıl GeçerRamazan ayında değişen beslenme rutini, bayramdan itibaren normale dönecek. Bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan uzmanlar, bayramda aşırı ve hızlı tüketilen gıdaların başta sindirim ve dolaşım sisteminde olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabileceğine dikkat çekti.
#Ramazan BayramıBu sene ramazan ayı daha sakin ve daha çok evlerde geçiyor. Geçen senelerdeki gibi kalabalık sofralar, keyifli sohbetler maalesef yerini görüntülü aramalara bıraktı. Durum böyle olunca sıkıntıdan iştah kontrolünde zorlanma yaşayan pek çok kişi olmaya başladı. Özellikle de evde uzun saatler kalmak zorunda olan pek çok kişinin uyku saatleri ile birlikte yemek düzeni de bozulmaya başladı.
#Buket AdançTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Leyla Tevfikoğlu Pehlivan, iftar yemeklerinin belli zamana yayılarak küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmesinin sağlık açısından çok faydalı olduğunu söyledi.
#RAMAZANRamazan ayında uzun süre boş kalan mideyi yormadan beslenmek büyük önem taşıyor. Hızlı ve aşırı beslenme, sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu; Ramazan'da yanlış beslenmeden dolayı, başta kilo artışı olmak üzere, mide hastalıkları ve tansiyon gibi pek çok olumsuz durumun yaşanabileceğine, küçük önlemlerle bu sorunların önüne geçilebileceğine dikkat çekiyor.
#MuratbeyMalum Ramazan ayı beslenme alışkanlıklarının ve düzenin değiştiği dönem. Öğün sayısı ikiye düşüyor. Uzun süren açlığın arkasından oruç açılınca, enerjisi daha yüksek yiyecekler yeniyor. Uzmanlar ise iftar ve sahur arasına iki öğün daha eklenmesini öneriyor.
#RamazanRamazan ayı boyunca oruç tutan bireylerin günlük yaşantıları ve beslenme alışkanlıklarında büyük değişiklikler görülmektedir. Normalde üç ana öğün ve birkaç ara öğünden oluşan beslenme düzeni, Ramazan boyunca iki ana öğüne düşmektedir. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Sinem Kaya, Ramazan'da sağlıklı beslenmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor.
#Oruç TutmakUzman Diyetisyen Merve Yüksek, oruç tutarken ananas gibi lifli ve şeker oranı düşük meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi; hem sağlıklı beslenmek hem de enerji düşüklüğü, kabızlık gibi sorunlar yaşamamak için tüketilmesi gereken besinleri açıkladı.
#RamazanSabırla bekler, sonunda aile, akraba ve arkadaş çevremizle, en leziz, çeşit çeşit yemeklerin dizildiği iftar sofrası etrafında toplanırız. Ama çoğu kez fazla ve hızlıca yanlış şeyleri yiyoruz. Üstelik bunu yatmadan önce yapıyoruz. Bu nedenle midedeki sinsi yanma çok geçmeden kendini hissettiriyor. Özel önlemlerle ramazanda mide yanmasını önleyebilirsiniz.
#AlmanyaRamazan geldi. Çarşamba gecesi sahura kalkılacak, Perşembe günü de yaklaşık 17 saat süren orucun ardından ilk iftar yapılacak. Yaz sıcağında uzun açlık ve susuzluk süreleri metabolizmanın işleyişini değiştireceğinden, Ramazan öncesi bünyemizi bu sürece hazırlamak çok daha fazla önem taşıyor. Peki bir aylık oruç dönemine nasıl hazırlık yapmalıyız? Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, 11 ayın sultanına sayılı günler kala, 8 adımda Ramazan’a hazırlık reçetesini yazdı.
#Ramazan