Sevgili Hürriyet okurları, ‘Serkan Kızılbayır ile Yan Koltuk’, bu bölümde de merak edilenleri sormaya devam ediyor. ‘Kadın Hastalıkları ve Doğum’ konuları üzerine Acıbadem Ankara Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Rana Karayalçın, sorularımızı yanıtladı...
#Serkan KızılbayırPelvik organları merak edilen konulardan biri oldu. Pelvik bölge, göbek altında karnın en alt bölümüdür. Kronik pelvik ağrı ise kadınlarda sıkılıkla görülür. Tedavisi multidisipliner bir süreç gerektirebilen bir rahatsızlıktır. Peki, pelvik bölgede bulunan organlar nelerdir? İşte merak edilen soruların yanıtları
#PelvikGelişen teknolojiyle birlikte birçok hastanın korktuğu ameliyatlar artık ağrısız ve kolay bir şekilde, karına küçük delikler açılarak yapılabilmektedir. Laparoskopi ilk başladığı yıllarda sadece teşhis amacı ile kullanılırken, son 20 yıldır jinekolojik hastalıklarının tedavisi amacıyla da uygulanan bir yöntem olmuştur. Günümüzde artık açık ameliyatlar gittikçe azalmaktadır. Ülkemizde özellikle son 15 yıldır, daha önce açık teknikle yapılan operasyonların %90’dan fazlası laparoskopiyle yapılabilmektedir. Miyom ameliyatı, çikolata kisti ameliyatı ve rahim alma ameliyatı günümüzde laparoskopi ile başarıyla uygulanmaktadır. Hatta erken evre kanserlerin tedavisinde, kanser evresinin belirlenmesinde de laparoskopiden yararlanılmaktadır.
#LaparoskopiKadınlarda döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için uygun ortamı hazırlamakla görevli rahmin iç duvarı kontrolsüz büyüdüğünde (kalınlaştığında) ne yazık ki kadınlarda düzensiz kanamalara ve rahim kanserine zemin hazırlayabilmektedir.
#Rahim DuvarıHisterektomi (rahim alma ameliyatı) hakkında bilgilendirmede bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Abdullah Kurhan, rahim alma ameliyatı sonrasında hastalar normal hayatlarına daha erken sürede dönebileceğini belirterek, "Hastaların karın içerisine doğrudan müdahale olmayacağı için genel anestezi ihtiyacı azalır ve komplikasyonlar ortadan kalkar” dedi.
#RahimMiyom, kadınlarda sık rastlanan iyi huylu bir tümördür. Peki, tümörler vücuttan alınmalı mıdır? Miyom tedavisinde rahmi korumak için en etkin yöntem hangisidir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#MiyomKadınlarda rahmin alınması gereken durumlar nelerdir? Rahim alındıktan sonra cinsel yaşam nasıl etkilenir? Doç. Dr. Hasan Onur Topçu, kadınlarda rahmin alınması gereken durumları ve cerrahi yöntemleri ile ilgili bilgi aklımıza takılan soruları yanıtlıyor.
#RahimHuman Papilloma Virüs (HPV) cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. HPV; kadın ve erkek genital organları, anüs, ağız, boğaz ve diğer mukozal bölgeleri tutarak, bu bölgelerde kansere neden olabilmektedir. Özellikle rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünde (%99,7) HPV DNA tespit edilmektedir. Doç. Dr. Aydın Köşüş ve Doç. Dr. Nermin Köşüş HPV hakkında merka ettiklerimizi anlatıyor.
#HpvÜlkemizde ortalama menopoz yaşı 47 olarak kabul ediliyor. Kadınlar 40’lı yaşlardan itibaren fizyolojik olarak birçok değişim yaşıyor. Bu değişimler bazı sağlık problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Jinekolojik hastalıklardan korunmak adına ciddiye alınması gereken önemli belirtiler bulunuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Suat Karataş, 40 yaş üstü kadınların dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Hpv Neden OlurDoktorunuzun size aile geçmişinizdeki hastalıkları yazmanız için verdiği formlar boşuna değil. Bu bilgi, daha fazla önleyici tedbir alınarak daha sağlıklı bir yaşam sürmenizde gerçekten büyük rol oynayabilir. Peki o hastalıklar hangileri ve ne yapmalısınız?
#Diyabet5-10 milimetrelik ufak kesiler ile yapılan laparoskopik ameliyatlar son yıllarda oldukça gelişti. Endometriozis, kısırlık, miyom tedavisi ve rahim alma ameliyatları ile jinekolojik kanserlerde de laparoskopik cerrahi yaygınlaştı
#LAPAROSKOPİNEÜ MERAM TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. OSMAN BALCI, 43 YAŞINDAKİ HASTADAN YAKLAŞIK 600 GRAM AĞIRLIĞINDAKİ BİRÇOK MYOMU İÇERİN RAHMİ,ÇOK KISITLI GÖRÜŞ ALANLARI OLMASINA RAĞMEN KAPALI AMELİYATLA ALMAYI BAŞARDI.
Hatay’da 246 kilo olan 30 yaşındaki Fatma Balgıç, şiddetli ağrı ve kanama şikayetiyle gittiği özel hastanede rahim kanseri riskiyle karşı karşıya olduğunu öğrendi. Bunun üzerine doktorlar genç kadının rahmini lazer yöntemiyle yapılan bir ameliyatla aldı. Ameliyatı gerçekleştiren doktorlardan Necmettin Kayar, "Türkiye’de ilk defa bu kiloda bir hastaya lazerle rahim alma ameliyatı yaptık" dedi.
#Lazer