172 Bin Kadına Ücretsiz Kanser Taraması

Güncelleme Tarihi:

172 Bin Kadına Ücretsiz Kanser Taraması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2015 10:48

Küçükçekmece Belediyesi tarafından ilçede yaşayan 172 bin kadına rahim ağzı kanserine karşı ücretsiz tarama yapılıyor.
Küçükçekmece Belediyesi ve Küçükçekmece Toplum Sağlığı ile Aile Sağlığı Merkezi işbirliğiyle Küçükçekmece’de yaşayan 172 bin kadın, ‘’rahim ağzı’’ kanserine karşı ücretsiz taramadan geçiriliyor.
Konuyla ilgili konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, “Bu kampanya sayesinde bir yıl boyunca Küçükçekmece nüfusunun yüzde 17’sini oluşturan 172 bin kadının rahim ağzı kanseri taramasından geçirilmiş olacak. Küçükçekmece Belediyesi olarak bu konudaki farkındalığı artırmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır da rahim ağzı kanserine sebep olan genital siğil ve human papilloma virüsü hakkında bilgiler verdi.
“ERKEN TEŞHİS İLE NORMAL HAYAT DEVAM EDEBİLİR”
Toplum sağlığını korumak için kadın sağlığını korumak gerektiğini ifade eden Güllüçayır, “Hastalık erken yakalandığında rahim alma operasyonlarına bile gerek kalmadan, daha basit cerrahi tedavilerle üreme çağındaki kadınların normal hayatlarına devam edebilmelerini sağlanabilir. Bu kanserin gelişimi 10-15 yıl almaktadır. En sinsi kanserlerden bir tanesidir. Bu nedenle erken teşhis ile milyonlarca kadının hayatı kurtulabilir” diye konuştu.
“ÇOK EŞLİ OLANLARDA GÖRÜLME ORANI YÜKSEK”
Cinsel olarak sağlıklı olan her bireyde bu virüsün görülebildiğini kaydeden Sibel Güllüçayır, “Çok eşli olma durumunda genital siğil görülme oranı artıyor. Bu nedenle bu virüsün sebep olduğu kanser çeşitlerine yakalanmamanın yolu insanların eşlerine sadık olmasıdır. Genital siğile sebep olan virüsün 200’den fazla tipi bulunuyor. İnsanların bu siğilden korkmasının sebebi, siğilin tedavi edilmesi ile virüsün vücuttan uzaklaştırılamaması. Genital siğiller koter ile yakılarak, kriyoterapi ile dondurularak veya cerrahi olarak kesilip ortadan kaldırılsa bile bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde tekrarlayabiliyor” dedi.
“DİKKAT ÇOCUĞUNUZ KANSER RİSKİ ALTINDA OLABİLİR”
Kadınlar için bir diğer tehdidin doğum sırasında çocuklarına bu virüsü bulaştırmak olduğunu kaydeden Dr. Güllüçayır, “Böyle bir durumda yeni doğan bebekler ağız, boğaz bölgesinde HPV enfeksiyonu ile doğarlar. Bu ileride çocukta baş ve boyun bölgesi kanserlerine neden olabilir. Bu durumdan enfekte olan hamileler ancak doğumunu normal değil, daha komplike sonuçlar doğuran sezaryen yöntemiyle yaptırarak kurtulabilir” dedi.
“RESMİ NİKAHTA HPV VİRÜSÜNE BAKILMALI”
HPV’nin erkeklerde de istenmeyen problemlere yol açabileceğini belirten Güllüçayır, “Bu virüs erkeklerde de penis ve anüsteki kanser türlerine önayak oluyor. Erkeklerde sünnet olunmaması ve sigara kullanımı ise HPV’ye yatkınlığı arttırır. Resmi nikah işlemlerinde de kan sayımı, Hepatit, HIV ve Frengi’nin yanında HPV’ye de bakılması birçok anne ve baba adayının ve doğacak çocuğun hayatını kurtaracaktır” diye konuştu.
“HER KADIN 6 AYDA BİR TEST YAPTIRMALI”
Genital siğillerin ancak cilt teması ile bulaşacağını da kaydeden Güllüçayır, “Görünüm olarak karnıbaharı andırır, çok küçük lezyonlarda büyüteçle inceleme yapılması gerekebilir. Erkekte siğil görüldüğünde eşinin de kadın doğum doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. Genital bölge muayenesinde gözle görünür lezyon yoksa bile smear alınması gerekir. Cinsel aktif her kadının 6 ayda bir smear testi yaptırması HPV’ye bağlı rahim ağzı kanserini erken teşhis için gereklidir” diye konuştu.
“AŞI YAPTIRIN, İLİŞKİ SIRASINDA KORUNUN”
Dr. Güllüçayır, HPV’ye karşı alınabilecek diğer tedbirleri ise şöyle sıraladı: “Eşinde veya partnerinde HPV tespit edilen kişi mutlaka doktor (üroloji veya kadın doğum) kontrolünden geçmeli. HPV aşısı cinsel birleşme yaşamamış veya HPV virüsü (tip 6.11, 16, 18) tespit edilmemiş 9- 27 yaş arası kişilerin aşılanması koruyuculuk açısında avantajlı olur. Cinsel ilişki sırasında eşlerin prezervatif kullanması da bulaşma ihtimalini azaltmaktadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!