Herkesin aklına ilk gelen soru, “Antarktika çok mu soğuk?” oluyor. Evet, soğuk. Kışın eksi 85’i buluyor. Allah’tan yanımıza biraz Antep fıstığı, İslahiye üzümü ve kırmızı Antep biberi almıştık. Bunlar soğukta içimizi ısıttı. Turistik bir yer değil, en fazla penguenlerle fotoğraf çekebilirsiniz! İnternet bağımlıları için hayat zor, TV, radyo, internet yok.
#AntarktikaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinesinde gerçekleştirilecek 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferine katılan Türk ekip yola çıktı.
#AntarktikaBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika'da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" için Horseshoe Adası'nın en uygun yer olarak değerlendirildiğini belirterek, "Üssümüzün kurulacağı yere ilişkin nihai karar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından hazırlanacak fizibilite raporunun değerlendirilmesi sonrasında verilecek. 2019'da orada üssümüzü orada üssümüzü açmayı hedefliyoruz." dedi.
#Antarktikaİlk cruise seyahatimden bu yana farklı farklı rotalara onlarca seyahat yaptım.Her biri bende ayrı bir iz bıraktı. Ancak Güney Amerika seyahati, sınırlarımı zorlayan, ufkumu açan, zihnime en kalıcı şekilde yerleşendi. Eğer Macellan’ın izinden gitmek, Ateş Toprakları’nı keşfetmek, buzulları görmek, penguenlerin yaşamlarına tanıklık etmek ve dünyanın en güney ucuna ayak basmak istiyorsanız, bu güzergah tam size göre...
#MacellanGülten Dayıoğlu, son 40 yılda 11’i gezi türünde toplam 79 kitap yazdı, iki evlat yetiştirdi, bu arada beş kıtada 107 ülke gezdi. Türkiye Gezginler Derneği’nin kurucuları arasında. Son yılların en unutulmaz gezisini sorduğumda “Antarktika turu” diyor. Dayıoğlu, ocak ayında Güney Kutbu’nda geçirdiği 5 günü anlattı.
İstanbul’da yaşayan inşaat mühendisi Mustafa İspir Gürbüz, doğa sporlarının yanı sıra seyahat etmeyi seviyor. 2005-2011 arasında ABD’nin Colorado Eyaleti’nde yaşadı. Buz parkıyla ünlü küçük dağ kasabası Ouray’e iki kez gitti. Buranın doğal güzelliklerini keşfetmenin yanı sıra donmuş şelalelerine çıktı. Gürbüz, “Buz tırmanışı zor değil, herkes yapabilir” diyor.
Onlar okyanus aşan, uzak coğrafyaları, farklı kültürleri merak eden gezginler. Kimi Türkiye’nin kara kışı yaşadığı günlerde Karayip Adaları’nda yazın tadını çıkarmış, kimi güney Pasifik’te keşif turuna çıkmış. Ortak özellikleri kruvaziyerlerdeki beş yıldızlı tatil köyü hizmetinden memnun kalmaları ve dönüş yolunda bir sonraki yolculuğun planlarını yapmaları.
Aralarında yazarlar, müzisyenler, oyuncular, sivil toplum örgütü liderleri olan 13 gezgin, yaşadıkları en güzel yılbaşı tatillerini anlattı, yeni yıl akşamı için dostlarına önerdikleri mekânları sıraladı. Yazar Nazlı Eray, iki kez yılbaşını geçirmek üzere gittiği Hawaii’nin Honolulu kentinden dönmekte zorlandığını söylüyor. Piyanist Fazıl Say’ın yurtdışından önerisi İsviçre’nin Luzern kenti, Türkiye’den ise Patara sahili. Şarkıcı Attila Atasoy, unutamadığı yılbaşılarından birini Şili’nin güney ucundaki Punte Arenas’ta, diğerini Çanakkale’nin Küçükkuyu kasabasında geçirmiş.
Tekstil firması Penti’de fabrika müdürlüğü yapan Mehmet Çavaş’ın (50) iki tutkusu var: Deniz ve dağ. Erciyes ve Ağrı Dağı’na tırmanmış, Ege’deki tüm adalara yelkenliyle gitmiş. Yurtdışında son yaptığı gezi için dört ay sıra beklemiş. Güney Amerika’nın en ucundaki Horn Burnu’ndan yelkenliyle açılan Mehmet Çavaş, Patagonya’nın el değmemiş doğasını, en yüksek dağlarından birine tırmanışını ve fırtınalı denizde geçen zorlu macerasını anlattı.
Arjantin ile Şili arasında kalan ve Antarktika’nın yukarısında, dünyanın en güney noktası olan Patagonya sadece adının cazibesinden dolayı bile insanların gidebileceği bir yer. Doğal güzellikleri ile yeni ilgi merkezi olan bölgede penguenlerden balinalara, deniz aslanlarından kormoranlara yüzlerce farklı canlı yaşıyor. Patagonya’da göllerden şelalelere, buzullardan karlı zirvelere, görsel bir şölende her yıl milyonlarca turist yaşamın tadını çıkartıyor.