Kırklareli Valiliği'nden, Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi'nde Suriye uyruklu İbrahim İzziddin'in ölümüne ilişkin açıklama yapıldı. Otopsi raporunda darp ve cebir izi bulunmadığı belirtilen açıklamada, "Yapılan tüm müdahalelere rağmen hasta Masif Pulmoner Emboli ön tanısı ile hayatını kaybetmiştir." denildi.
#KIRKLARELİSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkBrezilyalı ünlü televizyon yıldızı ve sosyal medya influencer’ı genç kadın yağ aldırma operasyonu yaptırdıktan sonra meydana gelen komplikasyonlar sonucu hayatını kaybetti. Henüz 29 yaşında olan Luana Andrade’nin ölümü ailesini ve hayranlarını yasa boğdu.
#Luana AndradeTetanos; Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunur. Sıklıkla kişinin boyun ve çene kaslarında şiddetli kasılmalara neden olduğu ve kişi ağzını açamadığı için ‘ Kazıklı Humma’ olarak ta adlandırılır.
#TetanozPulmoner emboli, akciğer damarlarının herhangi birisinde bir pıhtı veya başka bir materyal nedeni ile gerçekleşen tıkanmadır. Çoğunlukla bacaklarda meydana gelen pıhtılar nedeni ile olmaktadır. Nadir e olsa vücudun başka yerlerinde oluşan pıhtılar da pulmoner emboliye sebep olabilmektedir. Peki, Pulmoner Emboli nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Risk faktörleri ve tanısı nasıldır detayları ile derledik.
#Pulmoner EmboliHer ne kadar dünya bir süredir Rusya-Ukrayna savaşı gündemi yüzünden pandemiyi unutmuş gibi görünse de koronavirüsle ilgili bilimsel çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Yapılan son araştırmalara göre ise koronavirüs atlatılsa bile 6 ay boyunca çok büyük bir pıhtılaşma riskini barındırmaya devam ediyor.
#KoronavirüsMart 2020’den beri dünyanın gündeminde olan koronavirüs pandemisi hakkında her gün yeni bilgiler öğreniyoruz. Yapılan son bilimsel araştırmaların ardından şu sıralar en çok konuşulan konuysa hastalığı geçiren kişilerde görülebilen ‘beyin küçülmesi’. Peki, nedir beyin küçülmesi? Beyin sisinden farkı nedir? Bu durumu yaşayanlar nelere dikkat etmeli? İşin aslını astarını uzmanlara sorduk, beynimize iyi gelecek öneriler aldık.
#KoronavirüsSamsun'da yaşayan Raşit Batur (28), 9 ay önce Kovid-19 geçirdi. Şikayetleri aylarca geçmedi. Tekrar tomografi çekildi, akciğer damarlarının neredeyse yüzde 90'ının "pıhtı ile" tıkandığı sanıldı. Acilen ameliyat olması için İstanbul'a sevk edildi. Asıl gerçek, ameliyat masasında ortaya çıktı. Akciğer damarlarının neredeyse tamamı "pıhtı" ile değil, dünyada da nadir teşhis edilebilen bir tümör ile tıkanmıştı. Üstelik tümör, kalp kapağını da sarmıştı. 8 saat süren bir operasyonla genç adamın akciğer damarlarındaki tümörler temizlendi, eş zamanlı olarak kalp kapağı kendi dokusu ile tamir edildi. Batur, ameliyatta kullanılan teknikler ve Kovid sonrası ortaya çıkan "pulmoner sarkom" (akciğer damarı tümörü) teşhisi alan ilk vaka olarak literatüre de girecek.
#SamsunSamsun'da yaşayan Raşit Batur (28), 9 ay önce Kovid-19 geçirdi. Şikayetleri aylarca geçmedi. Tekrar tomografi çekildi, akciğer damarlarının neredeyse yüzde 90'ının "pıhtı ile" tıkandığı sanıldı. Acilen ameliyat olması için İstanbul'a sevk edildi. Asıl gerçek, ameliyat masasında ortaya çıktı. Akciğer damarlarının neredeyse tamamı "pıhtı" ile değil, dünyada da nadir teşhis edilebilen bir tümör ile tıkanmıştı. Üstelik tümör, kalp kapağını da sarmıştı. 8 saat süren bir operasyonla genç adamın akciğer damarlarındaki tümörler temizlendi, eş zamanlı olarak kalp kapağı kendi dokusu ile tamir edildi. Batur, ameliyatta kullanılan teknikler ve Kovid sonrası ortaya çıkan "pulmoner sarkom" (akciğer damarı tümörü) teşhisi alan ilk vaka olarak literatüre de girecek.
#SamsunKoronavirüs salgınının başından beri risk grubu olan 65 yaş ve üzeri kesim, Kovid'den korunmak için aylarca evde kaldı, öncelikli olarak aşılandı. Kovid rsikini büyük ölçüde atlatan yaşlıların şimdi de uzun süre evde kalmaya bağlı kırıklarla başı dertte. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli, normalde kış aylarında artan kırık vakalarını, acillerde tüm yaz boyunca gördüklerini söyledi ve gelen hastaların daha çok 65 yaş üzeri yaşlı grup olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. İkizceli, Türkiye genelinde bu yaş grubunda kırığa bağlı acil başvurularında yaz boyunca yüzde 50 artış yaşandığını söyledi.
#Prof. Dr. İbrahim İkizceliKoronavirüs salgınının başından beri risk grubu olan 65 yaş ve üzeri kesim, Kovid'den korunmak için aylarca evde kaldı, öncelikli olarak aşılandı. Kovid rsikini büyük ölçüde atlatan yaşlıların şimdi de uzun süre evde kalmaya bağlı kırıklarla başı dertte. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli, normalde kış aylarında artan kırık vakalarını, acillerde tüm yaz boyunca gördüklerini söyledi ve gelen hastaların daha çok 65 yaş üzeri yaşlı grup olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. İkizceli, Türkiye genelinde bu yaş grubunda kırığa bağlı acil başvurularında yaz boyunca yüzde 50 artış yaşandığını söyledi.
#SalgınTromboflebit, kalp ve akciğerler için ciddi problemlere neden olan ve ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır. Sürekli doktor kontrolünde olmanızı gerektiren bu hastalığı tanımlayabilmeniz için ne olduğu, belirtileri, sebepleri ve tedavisi hakkında tüm detayları derledik.
#Tromboflebit Nedir?Balgam, alt solunum yollarında ve akciğerlerde üretilmiş olan bir mukus çeşididir. Sinüsler, akciğerler, burun, ağız, gastrointestinal sistemler ve boğazın astar dokuları ile üretilen balgam, çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Balgama iyi gelen bazı doğal ve bitkisel çözümlerle evde çare bulunabilir. Peki balgama ne iyi gelir? Evde balgam nasıl geçer? Balgam neden olur? Öksürük ve balgama ne iyi gelir? Balgamlı öksürük nasıl geçer? Boğaz ağrısı ve balgama ne iyi gelir? İşte balgamın nedenleri ve evde balgam atan doğal ve bitkisel çözümler...
#Balgam Neden OlurEfüzyon, plevra, perikard, periton gibi vücut kaviteleri içinde bulunan sıvı birikmesi şeklinde ortaya çıkan ödeme verilen isimdir. Normalde vücut kavitleri içinde yer alan sıvı miktarının 50 milimetre altında olması gerekir. Vücutta bunun üzerinde olan sıvı birikimine ise, efüzyon adı verilir. Efüzyon nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Efüzyon Nedir?Günümüzde pek çok hastalığın nedenini ve sonuçlarını anlamak için doktorlar Toraks BT tasaması istemektedir. Bu yüzden hastaların çoğu bu tarama yöntemi hakkında bilgi edinmek istiyor. Bu konuda araştırma yapanlar için Toraks BT taraması hakkında tüm detayları derledik.
#Toraks BT Nedir?Bazen yeterli su içmediğimizde, bazen spor salonunda kendimizi zorladığımızda ya da uzun bir aradan sonra koşuya çıktığımızda, kısacası o veya bu nedeniyle hepimiz bir şekilde bacak krampları yaşadık. Ama bacak ağrısının öyle bir türü var ki çok ciddi bir problemin habercisi olabilir.
#YazarAvrupa İlaç Ajansı’ndan Johnson & Johnson aşısı için 'kan pıhtısı' soruşturması başlatıldı. Soruşturma haberleri ardından kan pıhtısının ne anlama geldiği ve belirtileri merak konusu oldu. ‘Pıhtı atımı’ yaş tanımıyor. Her yaşta görülebiliyor. Ancak yaş ilerledikçe görülme sıklığı artıyor. Peki, pıhtı atımı nedir? Kan pıhtısı neden olur, belirtileri neler?
#Kan Pıhtısı NedirAlmanya, Oxford Üniversitesi ile ilaç firması AstraZeneca'nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kullanımını geçici olarak durdurdu. Almanya Sağlık Bakanlığı aşının kanda pıhtılaşma riski bulunduğu gerekçesiyle yapımının askıya alındığını belirtirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da AstraZeneca aşısının yapımını geçici olarak durdurduklarını açıkladı. Daha önce DSÖ tarafından AstraZeneca aşısının kullanılmaması için hiç bir neden yok açıklaması gelirken, kullanımların peş peşe askıya alınmasının ardından Astrazeneca'dan da pıhtı riski yok açıklaması geldi. Öte yandan Avrupa İlaç Ajansı, bazı ülkelerin AstraZeneca aşısının kullanımını durdurmasının ardından görüş belirlemek üzere toplandı.
#AlmanyaAvrupa Birliği (AB) üyesi olan 9 ülke “kan pıhtılaşmasına” neden olduğu gerekçesi ile 9 ülkede kullanımı askıya alınan Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca aşısına ilişkin ilk açıklama geldi. AstraZeneca yaptığı açıklamada, "Koronavirüs aşı kaynaklı kan pıhtılaşma riskine dair hiçbir kanıt görülmemiştir" dedi.
#AstrazenecaKoronavirüs salgınında tüm dünyada aşılama kampanyaları başlamışken Danimarka, İtalya ve Norveç'ten gelen son dakika haberleri gündemi sarstı. Üç ülke AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldıklarını açıkladı. Yetkililer kararın 'ciddi' yan etkiler sebebiyle alındığını ifade ediyor...
#AstrazenecaKoronavirüs salgınında tüm dünyada aşılama kampanyaları başlamışken Danimarka, İtalya ve Norveç'ten gelen son dakika haberleri gündemi sarstı. Üç ülke AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldıklarını açıkladı. Yetkililer kararın 'ciddi' yan etkiler sebebiyle alındığını ifade ediyor...
#Astrazeneca AşısıFlebit vücutta yüzeysel damarlarda yada varislerde pıhtı olmasıdır. Trombozun (kan pıhtısı) eşlik etmesi durumuna tromboflebit denir. Bu durum genellikle bacaklardaki derin venlerde görülür. Bu trombozun akciğerlere ilerlemesi, ölümcül olabilen pulmoner emboli'ye neden olur. İltihap çoğunlukla damar içi pıhtılaşmaya, yani tromboza yol açar, iltihapla sonuçlanan damar içi pıhtılaşmaya ise "tromboflebit" denir.
#Flebit NedirMIS-C sendromu ve Kovid-19 çocuklarda görülüyor mu sorusu koronavirüs salgının en başından beri merak edilen konulardan biri olurken, MIS-C tablosundaki son durum dünya gündeminde de sık sık konu oluyor. Bilim Kurulu toplantısının düzenlenen basın toplantısında, basın mensuplarından gelen soru üzerine Prof. Dr. Ateş Kara ülkemizde çocuklarda MIS-C sendromu hakkında son durumu açıkladı. İşte, ayrıntılar.
#Mıs-CPandemide ani atardamar tıkanıklığı şikâyetlerinin atlanmasının ölümcül sonuçları olabileceğini söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, “Kovid-19 sürecinde ani atardamar tıkanıklığı şikâyetiyle gelen hastaların tanı ve tedavisinde gecikme olmamasına dikkat edilmeli. Ayrıca Kovid-19 enfeksiyonunun da kalp ve damar cerrahi komplikasyonları olduğunu ve akut arteriyel emboliye yol açabileceğini bilerek Kovid-19 hastalarında da çok uyanık olunması gerekmektedir” dedi.
#Op. Dr. İhsan Alur